Háziőrizetbe került Marc Tarabella belga EP-képviselő

Elektromos nyomkövetőt kap, így elhagyhatja a börtönt és házi őrizetbe kerül Marc Tarabella belga EP-képviselő, akit az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós botrány miatt vettek őrizetbe február közepén.

POLITIKA 2023. ÁPRILIS 12. 13:32

A beszámoló szerint Antoon Schotsaert, a szövetségi ügyészség szóvivője közölte: az 59 éves szocialista politikus elektronikus megfigyelés mellett házi őrizetbe kerül. Az ügyészség döntését követően Tarabella ügyvédjén keresztül közölte: „megkönnyebbülten értesült” közelgő szabadon bocsátásáról. Továbbra is a nyomozók és a vizsgálóbíró rendelkezésére áll, amennyiben további információra van szükségük. Ügyvédje közölte: védence mindig ártatlannak vallotta magát, és azt mondta, nincs miért szemrehányást tennie magának, soha nem kapott pénzt vagy ajándékot a véleményéért cserébe – tette hozzá.

Marc Tarabellát február 10-én vette őrizetbe a belga rendőrség, miután egyebek mellett átkutatták az EP-képviselő egyik liege-i bankban őrzött széfjét, valamint több irodát a vallóniai Anthisnes-ben, ahol az 59 éves politikus a polgármester.

Marc Tarabellát azzal vádolják, hogy legalább 140 ezer eurót (48 millió forintot) fogadott el Antonio Panzeri egykori szocialista olasz európai parlamenti képviselőtől, hogy a testületben jobb színben tüntesse fel Katart.

Antonio Panzeri szintén házi őrizetben van – őt a múlt héten engedték ki a börtönből a hatóságok. Ő az ügy egyik kulcsfigurája, az egész korrupciós hálózat vezéralakja, aki elismerte a bűnösségét, és vádalkut kötött a hatóságokkal. Sajtóinformációk szerint szeretne minél előbb „túllenni” az egészen; cserébe csökkentett – öt év körüli – büntetésre és vagyonelkobzásra számíthat. Ezzel szemben Marc Tarabella kitart az ártatlansága mellett.

Ezzel Eva Kaili maradt az egyetlen gyanúsított, akinek rácsok mögött kellett maradnia.

Az Európai Parlament korábbi szocialista alelnökének ügyvédje ezen eléggé fel is háborodott, az Euronewsnak adott interjúban arról panaszkodott, védencét „trófeaként” tartják bent a rendőrök. A védő szerint meg akarják törni ügyfelét, hogy vallomást tegyen, de szerinte erre nem fog sor kerülni.

Eva Kailit várhatóan csütörtökön hallgatják meg újra, sajtóinformációk szerint nem kizárt, hogy reményt adhat neki Marc Tarabella esete, és őt is házi őrizetbe helyezik. Az Euractiv nevű uniós szakportál értesülései szerint viszont az is elképzelhető, hogy egyelőre marad rácsok mögött, hogy nyomást gyakoroljanak rá.

A görög politikus korábban arról is panaszkodott, hogy embertelenek a fogva tartási körülményei, és kifogásolta, hogy nem láthatja gyermekét. Egyébként már Eva Kaili párját és gyermeke apját, az ugyancsak gyanúba keveredett Francesco Giorgit is szabadon engedték. Csakhogy Eva Kailinél fennállhat annak a veszélye, hogy megpróbál bizonyítékokat eltüntetni: azt az ügyvédje már nem verte nagydobra, hogy a szocialista politikus egyszer már felhívta apját, hogy tüntesse el a pénzt, akit aztán egy táskányi euróval kaptak el a rendőrök. Az Euractiv forrásai szerint bármennyire is hangoztatja ártatlanságát, a politikusnak nagyon nehéz lesz kimosakodnia a pénzmosás vádja alól.

POLITIKA

Címkék:

eu, european parliament, qatargate