Hazudott a miniszterelnök az embereknek, majd szétverette a tüntetéseket

Hazudott a miniszterelnök az embereknek, majd szétverette a tüntetéseket

Saját hatalmának megtartása érdekében hazudott a magyar miniszterelnök az embereknek és az EU-nak. Az ügy miatt hatalmas tüntetések robbantak ki, melyeket brutális eszközökkel vertek le a kormányfő utasítására.

POLITIKA 2021. OKTÓBER 20. 15:59

Hónapokon keresztül titkolózott és hazudott a magyar miniszterelnök

Hetekig tartó kormányellenes tüntetéseket váltott ki, hogy kiszivárgott a magyar kormányfő beszéde, amelyben elismerte, hogy másfél éven keresztül tudatosan és folyamatosan átverte a nyilvánosságot.

“Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este”,

fogalmazott a miniszterelnök.

Az „őszödi beszéd” néven elhíresült monológ 2006 szeptemberében szivárgott ki, és kiderült belőle, hogy az akkori parlamenti választásokat megelőzően Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök másfél éven keresztül hazudott a választóknak annak érdekében, hogy meg tudja tartani hatalmát.

A trágárságokat sem nélkülöző szónoklatban úgy fogalmazott:

„Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk, és ti is tudtátok, hogyha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt.”

Brutális rendőrterror

A beszéd kiszivárgását követően több héten keresztül zajlottak kormányellenes tüntetések Budapesten és vidéki városokban. Októberben pedig százezres nagyságrendű tüntetéssorozat kezdődött, amelyet

a miniszterelnök utasítására a rendőri vezetés brutális eszközökkel vert le.

A demonstrálók és az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából összegyűlt békés megemlékezők között lovas rendőrök vágtattak, és az azonosító nélküli rendőrök válogatás nélkül verték az ünneplőket, illetve eresztettek rájuk könnygázt. A rendőrök olyan gumilövedékeket használtak, amelyek nem voltak rendszeresítve, és amelyekkel súlyos, maradandó fogyatékosságot okoztak.

A zavargásoknak 167 sérültje volt, 33-an szorultak kórházi kezelésre, a tüntetés két résztvevője fél szemére megvakult.

Később hiába éltek több százan is panasszal bántalmazásuk miatt az ügyészségen, mivel a sisakban, maszkban, azonosítószám nélkül oszlató rendőröket – néhány kivétellel – nem lehetett azonosítani, így csupán hat rendőr ellen emeltek vádat.

Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök azonban végül csak évekkel később, 2009 márciusában mondott le miniszterelnöki tisztségéről. Később azonban az is kiderült, hogy nem csak a magyaroknak hazudott, hanem az Európai Unió elől is eltitkolta a magyar gazdaság valós helyzetét. Erről a V4NA következő cikkében számolunk be.

POLITIKA

Címkék:

demonstration, ferenc gyurcsany, Hungary, prime minister