Hazugságspirálban a városvezető

Újabb hangfelvétel leplezte le a hazug politikust. A hetek óta tartó botrány jelentős arcvesztéssel járt a főpolgármesternek és a szűk környezetének is.

POLITIKA 2021. NOVEMBER 12. 12:09

A budapesti főpolgármester Karácsony Gergely és a Fővárosi Önkormányzat két újabb hazugságát cáfolja meg az az újabb videó, amelyet az Origo hírportál tett közzé pénteken. Ebből kiderül, hogy – Karácsonyék állításával szemben – a fővárosi vagyonkezelő vezetője nem a tavalyi tanulmány elkészítésekor, hanem idén, egészen pontosan május 5-én tárgyalt különféle üzletemberekkel a Városháza eladásáról. Ráadásul az is egyértelművé vált, hogy az eladási tárgyalásokról a fővárosi politikusok, vagyis Karácsony Gergely főpolgármester köre is tudott, mi több, az ő jóváhagyásukkal folytak az egyeztetések.

A budapesti Városháza-botrány akkor robbant ki, amikor nyilvánosságra kerültek olyan dokumentumok, melyekből kiderült, hogy mintegy 100 millió euróért eladnák a Városháza telkét és a műemlék-épületet. Karácsony Gergely budapesti főpolgármester akkor Facebook-oldalán úgy reagált az ügyre, hogy “az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született”.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere

Később azonban hangfelvételek is előkerültek, amelyeken az hallható, hogy Barts J. Balázs Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója az Városháza telkének és épületének eladásáról tárgyal.

A Fővárosi Önkormányzat közleményben reagált, amiben azt írták, hogy a Városháza rövid-, közép- és hosszú távú fejlesztési lehetőségeiről döntés-előkészítő tanulmányt készítettek. Ez „számba vette a Városháza ingatlanának lehetséges rövid távú, középtávú és hosszú távú fejlesztési lehetőségeit, azok hozzávetőleges bevételeinek és költségeinek becslésével. Ahhoz, hogy ezek a hozzávetőleges becslések rendelkezésre álljanak, értelemszerűen piaci konzultációkat is folytatni kellett”, írják.

Vagyis

elismerik, hogy vannak tervek Budapest egyik ikonikus, műemlék épületének eladására, amiről tárgyaltak is.

A most nyilvánosságra hozott hangfelvételből azonban kiderül, hogy a fővárosi vagyonkezelő vezetője nem a tavalyi döntéselőkészítő tanulmány elkészítésekor, hanem idén, május 5-én tárgyalt különféle üzletemberekkel a Városháza eladásáról.

A hanganyagon a fővárosi vagyonkezelő vezére, Barts Balázs azt mondja a Városháza eladásáról, hogy „a reakció az volt, meglepő módon, hogy a legjobban az tetszett a döntéshozóknak, hogy ne menjünk el innen, mert az túl nagy támadás, hogy kimegyünk a központból. (…)

És ha van érdeklődő, akkor adjuk el az egész épületet. Itt a régi városfal, tehát a régi városfalon kívül maradjon a fővárosé, és nézzük meg, hogy ezt az épületet, ezt a hatvanezer négyzetméteres épületet, valaki megvenné-e.”

Majd Barts így folytatja: „Azt akarom csak mutatni – amit a Gyula mondott –, hogy a politikusok itt tartanak. Én azt mondtam nekik, hogy ne menjünk bele és ne kezdjünk el arról beszélni, hogy 12 ezer négyzetméter és 620 ezer forintért építem az A kategóriás irodaházat plusz áfa és 250 ezer a mélygarázs négyzetmétere. Mert nem itt tart még a kérdés. Az a kérdés: lehet-e más helyen a városháza és lehet-e új épületben a városháza? Vagy csinálunk itt egy új épületet (…). Tehát van egy régi városházánk és mellé épül valami új. Erre az volt a mondás, hogy az lehet! És akkor ez a döntés született.”

Vagyis a szöveg másképpen nem értelmezhető, csak úgy, hogy a fővárosi politikusok, tehát Karácsony köre tudott a Városháza eladásáról, jóvá is hagyta azt, ezzel pedig gyakorlatilag felhatalmazást adott arra, hogy vevőt lehet keresni a Városháza épületének, ingatlanának legnagyobb részére, hívja fel rá a figyelmet az Origo.

A hangfelvételt közzétevő álarcos alak, Anonymus videója végén hozzáteszi, hogy a Városházára „vevő van, nem is egy. A politikusok döntése tehát az, hogy a Városházát és a telek nagy részét el kell adni, a maradék területen pedig újat kell építeni.”

POLITIKA

Címkék:

anonymus, budapest, city hall, gergely karácsony, Hungary, scandal