Korrupciós ingatlanügy az európai fővárosban

Újabb leleplező részletek láttak napvilágot a budapesti Városháza tervbe vett eladása körül, írja Magyar Nemzet. A szerkesztőséghez eljuttattak egy videót, amelyben egy álarcos alak, Anonymus a Városháza ügyhöz is köthető Berki Zsolt kapcsán játszott le egy hangfelvételt.

POLITIKA 2021. NOVEMBER 8. 08:53

A budapesti Városháza-botrány akkor robbant ki, amikor nyilvánosságra kerültek olyan dokumentumok, melyekből kiderült, hogy mintegy 100 millió euróért eladnák a Városháza telkét és a műemlék-épületet. Karácsony Gergely budapesti főpolgármester Facebook-oldalán úgy reagált az ügyre, hogy „az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született”.

A nyilvánosságra hozott szerződések szerint az ingatlan értékesítésével azt a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t bízták meg, amely annak idején a Magyar Szocialista Párt korábbi székházára is vevőt talált. A megbízást adó vállalkozásnak, a Northern Rock Kft.-nek pedig a tulajdonosa az a Berki Zsolt, akit az Anonymus által most bemutatott hangfelvételen is említenek.

A hanganyagon két férfi beszélget. Az nem derült ki, hogy kik ők pontosan, egyikük azonban egyértelműen, jól hallhatóan megnevezte Berki Zsoltot, és részletesen elmondta, hogy Berki közreműködésével hogyan jutott hozzá korrupciógyanús körülmények között a fővárosi önkormányzat egyik ingatlanához. Az esetet elmesélő férfi világossá tette azt is, hogy az ingatlanvétel 2019 után, már Karácsony Gergely főpolgármestersége idején történt.

Anonymus az állítások súlyát tovább erősítve megadta a szóban forgó ingatlan helyrajzi számát.

A Magyar Nemzet azonosította az ingatlant, ami a hivatalos, interneten elérhető adatok szerint egy XXII. kerületi 7400 négyzetméteres, beépítetlen telket jelöl, melynek vételára bruttó 101 millió volt. A fővárosi vagyonkezelővel a Grébics Ingatlan Zrt. szerződött. A Grébics Zrt. vezérigazgatója az ismert üzletember, Gansperger Gyula volt, ezzel kapcsolatban az Index arról is ír, hogy ezen körülmény, illetve „a közzétett felvételen hallható férfi hanghordozása alapján feltételezni lehet”, hogy a beszélgetés egyik résztvevője maga Gansperger Gyula.

POLITIKA

Címkék:

budapest, city hall, corruption, Hungary