Így teszi tönkre a családi gazdálkodásokat Brüsszel

Így teszi tönkre a családi gazdálkodásokat Brüsszel

Az élettől elszakadt brüsszeli bürokraták úgy támogatják a Zöld Megállapodást, hogy nem törődnek a kérdés emberi aspektusával, és nem biztosították a gazdasági megvalósíthatóságot.

POLITIKA 2024. MÁRCIUS 5. 10:15

Az elmúlt hetekben 10 uniós országban is fellázadtak a gazdák és egyre nagyobb tüntetéseket szerveztek, a legtöbb esetben Brüsszel ideológiától vezérelt környezetvédelmi intézkedései és tervezetei ellen tiltakoztak.

De az eddigi legnagyobb tüntetések Franciaországban zajlottak, ahol több napon keresztül blokád alatt tartották a Párizsba vezető főbb csomópontokat. +A franciaországi helyzet számomra sokatmondónak tűnik, és azt is mutatja a lengyeleknek – és különösen hazánk gazdáinak -, hogy mi fenyegeti őket, és mi vár rájuk, ha nem harcolunk minden erőnkkel a brüsszeli boncok és alázatos szolgájuk, Donald Tusk által keresztülvitt liberális agrárpolitika ellen” – írja a Wpolityce lengyel portál egy véleménycikkben. A szerző szerint a francia mezőgazdaság katasztrofális állapota nemcsak egy abszurd politika eredménye, hanem az Unió vezetőinek következetes ideológiai akarata is, amely a hagyományok, a hazafiság és a konzervativizmus bástyájának tekintett családi gazdaságok halálát kívánja előidézni az ipari mezőgazdaság és az agrár-élelmiszeripar javára.

Egészen a közelmúltig az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági termelése Franciaországban volt (az összes mezőgazdasági termelés 17 százaléka), és a közös agrárpolitikai támogatásokból is a legnagyobb összeget kapja, évi 9 milliárd eurót az összesen 58 milliárdból. Míg a közelmúltig Franciaország volt a mezőgazdasági termékek első számú exportőre, mostanra e termékek behozatala majdnem elérte az export szintjét. Franciaország már a gyümölcsök 60 százalékát, a baromfi 50 százalékát és a zöldségek 40 százalékát importálja.

Mindez a családi gazdaságok hanyatlásának eredménye. A hivatalos adatok szerint hetente 200-250 mezőgazdasági üzem szűnik meg. Az országnak ma már csak 500 ezer gazdasága van, ami fele a 15 évvel ezelőtti számnak. A francia gazdák élete valóban elviselhetetlenné vált: hetente 70 órát vagy többet dolgoznak, beleértve a vasárnapokat is; nem vesznek ki szabadságot, egyharmaduk szegénységben él, és a legtöbbjük a létminimumnál kevesebbet keres, azaz néhány száz eurót havonta.

A francia gazdáknak abszurd számú betartandó előírással is meg kell küzdeniük. Több mint 200 uniós szabvány van, és még körülbelül 150-et a francia állam határoz meg.

E szabványok egy része az európai Zöld Megállapodásból származik. A legtöbbjüknek környezetvédelmi céljai vannak, amelyek elméletben akár még helyesek is lehetnek, de – az EU-ban szokásos módon – irreális módon erőltetik őket, és különösen elvontan hajtják végre, anélkül, hogy figyelembe vennék az általános helyzetet és különösen a kérdés emberi dimenzióját – vélekedik a véleménycikk szerzője. A program szerint 2030-ra 50 százalékkal kell csökkenteni a növényvédő szerek használata és 30 százalékkal a műtrágyákét a mezőgazdaságban. 2030-ra a gazdaságok 25 százalékának biogazdálkodással kell foglalkoznia.

Ezeket azonban lehetetlen elérni. Annál is inkább, mivel nincs segítség az ebbe az irányba való elmozduláshoz. Az egyes gazdáknak egyébként valójában semmi bajuk a biotermeléssel. Néhányan közülük még a gazdaságukat is szívesen állították át biogazdálkodásra. De jelenleg ez a tendencia Franciaországban megbukott, és a gazdák visszatérnek a hagyományos termeléshez, mert senki sem segítette őket abban, hogy gazdaságilag túléljenek a biogazdálkodással. Mint látható, az élettől elszakadt brüsszeli bürokraták úgy támogatták a programot, hogy nem törődtek a kérdés emberi aspektusával, és nem biztosították a gazdasági megvalósíthatóságot.

A véleménycikk szerzője szerint ha az EU totalitárius és önkényuralmi módon viselkedik a gazdákkal szemben, akkor az EU-n kívüli országokkal szemben visszatér a liberális tendenciáihoz. Az EU már 42 szabadkereskedelmi megállapodást kötött öt kontinens 74 országával. Az Új-Zélanddal kötött megállapodás idén lépett hatályba. Egy Mercosur-megállapodást kellett volna aláírni Latin-Amerikával, de a gazdák tiltakozása miatt Emmanuel Macron francia elnök arra kérte Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy egy időre függessze fel az ügyet. Ezek a megállapodások azt eredményeznék, hogy olcsó mezőgazdasági termékek tömkelege érkezik az európai országokba, és ez megöli a családi gazdaságokat.

A jelenlegi tervekkel Brüsszel – amely állítólag annyira törődik a környezettel – most engedélyezi a mezőgazdasági termékek korlátlan behozatalát olyan országokból, ahol ezeket a környezetvédelmi előírásokat nem tartják be.

POLITIKA

Címkék:

farmers, france, poland