Karácsony belátta, hogy nem tudná legyőzni Orbánt

Egyórás csúszással megkezdett sajtótájékoztatón jelentette be pénteken Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, hogy kiszáll a baloldali miniszterelnök-jelölti castingból.

POLITIKA 2021. OKTÓBER 8. 14:10

Karácsony Gergely budapesti főpogármester pénteken egy kiszivárgott belső levél után hivatalosan is bejelentette: „némi mérlegelés” után visszalép a baloldali miniszterelnökjelölt-választástól. Támogatóit arra kérte, támogassák addigi riválisát, Hódmezővásárhely polgármesterét, Márki-Zay Pétert. Döntését a sajtótájékoztatón azzal indokolta: úgy érzi, hogy nem tudná legyőzni Orbán Viktor miniszterelnököt az országgyűlési választáson.


A főpolgármester a sajtóeseményen méltatta az előválasztáson a 3. helyen végzett Márki-Zay munkáját, saját kudarcát pedig azzal indokolta, hogy a kampányban túl keveset beszélt hitéről. A polgári sajtó értesülései szerint azonban a döntés hátterében a sikertelen városvezetés áll.

Márki-Zay beszédében kijelentette: Dobrev Klára vezetésével nem tudnának hárommillió embert megszólítani, ezután pedig jobboldaliságát bizonygatta. Végül kérte a baloldali szavazókat, hogy támogassák őt az előválasztás 2. fordulójában, és Dobrev helyett szavazzanak őrá.