Kormányválságot is okozhat egy rossz uniós döntés

Kormányválságot is okozhat egy rossz uniós döntés

Borulhat az ország vezetése, ha a svéd kormány az Európai Unió migrációs és menekültügyi paktuma mellett foglal állást a közeljövőben.

POLITIKA 2023. ÁPRILIS 26. 13:13

Az Európai Unió asztalán még mindig heti szinten jelen van a migrációs és menekültügyi paktum. Ennek egy apró, de annál sarkosabb eleme az, hogy a tagállamok között szétosztják a kontinensre érkező migránsokat, egyfajta kötelező jelleggel. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés parlamenti frakcióvezetője „Európa öngyilkosságának” nevezte az EU migrációs és menekültügyi paktumát, és már 2020-ban arra figyelmeztetett, hogy az 75 millióval több migránst jelentene Európának.

A vitatott paktum most egyre közelebb kerül a megvalósuláshoz, és a különböző konzervatív és populista pártok Európa-szerte minden politikai eszközt megragadnak, hogy megakadályozzák annak elfogadását, köztük a Svéd Demokraták (SD) is.

Az EU migrációs paktumát az Európai Parlament múlt héten 420 szavazattal 130 ellenében egyértelmű többséggel fogadta el. Az SD politikusa, Charlie Weimers európai parlamenti képviselő arra figyelmeztetett, hogy a paktum arra kényszerítheti a tagállamokat, hogy akaratuk ellenére fogadjanak be migránsokat, ez pedig különösen érzékeny téma az olyan országok számára, mint Magyarország, Csehország és Lengyelország, amelyek mind elutasították a kötelező migránskvótákat.

A Svéd Demokraták most azzal fenyegetőznek, hogy megvonják támogatásukat a konzervatív kormánykoalíciótól, ha Svédország megszavazza a migrációs paktumot. Bár a Svéd Demokraták hivatalosan nem részei a koalíciónak, a kormány a szavazataikra támaszkodik a törvények elfogadásában – így a párt nélkülözhetetlen a konzervatívok hatalmon tartásához.

Svédországnak, mint minden más uniós országnak, valószínűleg az Európai Parlament szavazása után az Európai Tanácsban kell majd a paktum mellett voksolnia.

„A kormánynak meg kell állítania a svéd mérsékelt Tomas Tobé által az Európai Parlamentben kidolgozott migrációs paktumot. Ha nem, akkor nehezen látom, hogyan lehetne fenntartani az együttműködésünk alapjait” – írta egy bejegyzésben a közösségi oldalán Mattias Karlsson, az SD politikusa.

Jimmie Akesson, az SD párt elnöke is reagált a Twitteren. Azt írta, hogy pártja egy független és nagyon szigorú svéd migrációs politika mellett áll ki. Hozzátette, hogy EU paktuma a gyakorlatban éppen az ellenkezőjét képviseli. Mint fogalmazott: „nem fogadjuk el, hogy a svéd választók migrációs politikával kapcsolatos hatalmát más országok politikusainak és brüsszeli bürokratáknak adják át. Pont”

Természetesen nem az Európai Parlament mondja ki a végső szót a vitatott új törvényről, hiszen az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia a paktumot, de a bizottságoi elnök, Ursula von der Leyen már jelezte, hogy a bizottság valószínűleg ezt fogja tenni.

POLITIKA

Címkék:

eu, migration, sweden