Megszűnt Ausztria örökös semlegessége?

Megszűnt Ausztria örökös semlegessége?

Az Osztrák Szabadságpárt felhívta a figyelmet arra, hogy az osztrák alkotmányban szereplő örökös semlegesség ma már semmivé lett azzal, hogy Ausztria támogatja az uniós háborús retorikát.

POLITIKA 2023. JÚLIUS 11. 09:20

„A lőszergyártást támogató törvény egyértelműen sérti Ausztria alkotmányosan védett semlegességét” – bírálta a szövetségi kormány külpolitikáját Georg Mayer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jobboldali párt politikusa. Az elfogadott tervezettel 500 millió euró áll rendelkezésre az uniós költségvetésből a különböző típusú lőszerek, valamint rakéták gyártására szolgáló termelési kapacitások bővítésének támogatására, amely elsősorban Ukrajnának kedvez. Az FPÖ szerint

„ezzel az Európai Unió egy olyan háborús pártfogoltja lesz Ukrajnának, amelyben Ausztria is részt vesz”.

Hangsúlyozta, hogy ez egyértelműen ellentmond az osztrák alkotmánynak.

„Ez országunk örökös semlegességét veszi semmibe, ezzel a lépéssel Ausztria is egy háborúpárti csoportot támogat az uniós rendelet keretein belül” – magyarázta a stájer képviselő.

Mayer szerint a szövetségi kormány egyre jobban belerángatja Ausztriát, és ezzel a lakosságot is a háborúba. Pedig felmérések szerint az osztrákok mintegy 80 százaléka szeretné, ha Ausztria örökös semlegessége megmaradna.

Az FPÖ azt követeli, hogy az Európai Unió tartsa magát ahhoz az öndefiníciójához, hogy békeunió legyen, és tegye meg a megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy ne kelljen tömegeknek meghalnia minden nap. „A több fegyver nem teremt békét, hanem csak még több halálhoz és még több pusztításhoz vezet. Mi azonban olyan Európát akarunk, amely a jólétet, a szabadságot és mindenekelőtt a békét képviseli” – hangsúlyozta Georg Mayer.

A párt az úgynevezett „Sky Shield” projekt kapcsán is határozottan amellett érvel, hogy az nem sodorhatja veszélybe az ország örökös semlegességét. A European Sky Shield Initiative (ESSI) egy olyan földi integrált európai légvédelmi rendszer kiépítésére irányuló projekt, amely magában foglalja a ballisztikus rakéták elleni védekezőképességet. A kezdeményezésben 2023 júliusától tizenkilenc európai állam vesz részt.

Susanne Fürst, az FPÖ egy másik parlamenti képviselője korábban egy vitán azt mondta, hogy az EU útján járni lassan már egyáltalán nem az olyan nyugati értékek védelmét jelenti, mint például a békefenntartás, a jólét és a szabadság.

“Az EU nyugati értékei ma már a korrupció, az adófizetők pénzét pazarló Pfizer-szerződések, a milliókat felemésztő zöld üzletek és a háborúskodás”

– jelentette ki a jobboldali politikus.

Fürst felszólította az Európai Uniót, hogy a fegyverszállítások helyett inkább a béketárgyalások mellett kötelezze el magát, és bírálta az erre való hajlandóság hiányát. Mint fogalmazott:

“Ha a brüsszeli német kormánynak valóban van mondanivalója, akkor vissza kellene térítenie az EU hölgyeit és urait a tényleges pályára, és a háborúskodás helyett a békét kellene biztosítania. Nem mindenki tolja az orosz propagandát csak azért, mert azt mondja, hogy az USA az ukrajnai háború haszonélvezője. Az EU-nak valójában megvan az esélye és az ereje, hogy megoldásra törekedjen, de a fegyverszállítás nem vezet olyan megoldáshoz, ami mindkét fél számára hasznos lenne. Minden erőfeszítést a tűzszünet és a béke elérésére kellene fordítani. Ez nem naivitás és nem szolidaritáshiány. Mert több fegyver és több tank még több halott katonát és civilt jelent”.

Az FPÖ egy indítványt is benyújtott a parlamentnek, amelyben arra szólított fel, hogy Ausztria ne biztosítson pénzügyi eszközöket egyetlen háborús fél számára sem, az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciókat pedig meg kell szüntetni. Véleményük szerint az európaiaknak, így az osztrákoknak sokkal jobban fájnak a büntetőintézkedések, mint Oroszországnak, amely még profitálni is tudott a szankciós politikából. Míg Európa magát vérezteti ki az Egyesült Államok parancsára, addig a tengerentúli nagyhatalom szintén profitál a háborúból. Az FPÖ javaslatát azonban valamennyi párt egy mozdulattal lesöpörte az asztalról..

POLITIKA

Címkék:

austria, fpö, NATO, war