Mélyponton a politika iránti bizalom Németországban, megcsappant a kormánypártok támogatottsága

Mélyponton a politika iránti bizalom Németországban, megcsappant a kormánypártok támogatottsága

Egyre csak nő az elégedetlenség a kormánykoalíció összes pártjával szemben, a kancellár és a miniszterek munkájában sem bíznak már annyian, mint korábban.

POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 15. 12:44

Az Európát sújtó szankciós válság és energiahiány olyan kihívások elé állítják a kormányokat, amelyekkel sokan nem tudnak megküzdeni. Ebben a helyzetben találta magát a szociáldemokratákból, a zöldpártiakból és a liberálisokból álló kormánykoalíció is, amelynek beletörhetett a bicskája a ukrajnai háború kapcsán erőltetett szankciós politikába – legalábbis erre világít rá az a felmérés, amely nemrég készült, és amelyben az embereket kérdezték a politikáról.

Az emberek csupán 30 százaléka válaszolt úgy, hogy elégedett a kormány munkájával, 37 százalékuk kevésbé elégedett, 31 százalékuk pedig egyáltalán nem elégedett azzal, ahogy az Olaf Scholz kancellár vezette koalíció kezeli a nehézségeket. Vagyis, a megkérdezettek 68 százaléka negatív álláspontot képviselnek a kormánnyal szemben.

Statistik: Wie zufrieden sind Sie mit der Arbeit der Bundesregierung? | Statista

Ha a pártok népszerűségét kell alapul venni, akkor sem örülhetnek annyira a kormánypártok, mint egy évvel ezelőtt. A legtöbb szimpatizánst a zöldek pártja veszítette el, több mint hat százalékot csökkent a párt támogatottsága. Érdekes egybeesés, hogy a Zöldek követeléseinek köszönhető most a soha nem látott energiahiány Németországban. Az orosz földgázt nagy részét ugyanis kiválthatnák más energiaforrások, a zöldpártiak ugyanakkor nem hajlandók engedni a követeléseikből. Ezzel kapcsolatban a jobboldali Alternatíva Németország (AfD) párt gazdaságpolitikai szóvivője azt mondta, hogy a Zöldek miatt a szövetségi kormány előnyben részesíti az ideológiai érveket az emberek szükségletével szemben az atomenergia kérdésében. Álláspontjuk szerint nemcsak a még működő atomerőművek üzemidejét kell legalább öt évvel meghosszabbítani, hanem a tavaly év végén leállított három atomerőművet is újra kell indítani – mondta, majd egy parlamenti ülésen azt is kijelentette, hogy a villany- és gázárakért felelős emberek a kormánytagok székeiben foglalnak helyet a parlamentben és ha így mennek tovább a dolgok, akkor Németországban hamarosan mindenütt koromsötét lesz.

A Zöldek mellett a szociáldemokraták (SPD) és a liberálisok (FDP) is jóval kevesebb szavazóra számíthatnának egy vasárnapi választáson, mint egy évvel ezelőtt. Ezzel szemben a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetség újra erőre kapott és már toronymagasan vezeti a közvélemény-kutatásokat. De az AfD jobboldali párt is több százalékpontot erősödött.

Statistik: Welche Partei würden Sie wählen, wenn am Sonntag (17. September) Bundestagswahl wäre? | Statista
A felmérés azt is megkérdezte, hogy a németek kit választanának közvetlenül szövetségi kancellárnak, ha megtehetnék. Robert Habeck zöldpárti szövetségi gazdasági miniszter egyértelműen veszített a népszerűségéből, a választók mindössze 21 százaléka választaná őt kancellárnak, pedig még augusztusban a megkérdezettek 26 százaléka szavazott volna rá közvetlenül. A miniszter munkájával egyébként csak a megkérdezettek 43 százaléka volt elégedett augusztusban a júliusi 57 százalékhoz képest. A legkevésbé azonban éppen Németország első emberével, Olaf Scholz kancellárral és Christian Lindner liberális pénzügyminiszterrel vannak megelégedve a németek.

Statistik: Sind Sie mit der politischen Arbeit von … zufrieden oder nicht zufrieden? (im August 2022) | Statista

 

POLITIKA

Címkék:

germany, politics, poll