Miért uszít az Európai Bizottság elnöke?

Miért uszít az Európai Bizottság elnöke?

Információk szerint az ukrán olajvezeték-hálózatot üzemeltető vállalat vezére lényegében olyan tanácsot kapott Ursula von der Leyenéktől, hogy nyugodtan zsarolja Magyarországot a Barátság kőolaj-vezeték elzárásával. A V4NA-nak az Európai Bizottság egyébként nem akarta kommentálni, hogy az ukrán elnök a vezeték felrobbantását tervezgette. Érdekes azonban, hogy az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásakor a bizottsági elnök kemény fellépést ígért az elkövetőkkel szemben. Úgy tűnik Brüsszel nem tud szabadulni a kettősmércétől.

POLITIKA 2023. MÁJUS 18. 14:31

A magyar olajipari társaság, a Mol folyamatosan tárgyal az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrtransnafta vállalattal a tranzitdíjak mértékéről, amit a következő hónapokban két lépcsőben fognak emelni. 2023. május 15-én az Ukrtransnafta vezérigazgatója, Volodymyr Tsependa azonban egy orosz nyelvű feljegyzést küldött a Molnak arról, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat túl szigorúnak tartják, és úgy tapasztalják, a magyarok nem nyitottak a szabályozás további enyhítésére, értesült a Magyar Nemzet napilap.

Információik szerint a levélben az ukrán vezérigazgató megjegyezte, hogy

Brüsszelből, Ursula von der Leyenéktől azt az üzenetet kapta az ukrán fél: „Ha a magyarok így állnak hozzá, akkor nyugodtan állítsák le a Barátságon a kőolajszállítást Magyarország felé.”

Jelezték ugyanakkor tárgyalási szándékukat is.

A fentieket a Mol vezetői egyértelműen zsarolásként értékelik, éppen ezért nem kívánnak közvetlen tárgyalásokat folytatni az ukrán féllel, hiszen akkor további zsarolásoknak engednének teret. Az ukrán zsarolási kísérletet levélben jelezte a Mol Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszternek szerdán, valamint felvették a kapcsolatot a kijevi magyar nagykövettel is, hogy tegyen lépéseket az ügyben, aki azt ígérte, megpróbál intézkedni az ügyben.

A Barátság kőolajvezetéket egyébként

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök folyamatosan arra használja, hogy zsarolja Magyarországot.

A nem rég nyilvánosságra került, kiszivárgott amerikai titkosszolgálati iratok szerint korábban

Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajnának egyszerűen fel kellene robbantania a csővezetéket, mert ezzel tönkre tudná tenni Orbán Viktor magyar miniszterelnök iparát, ami erősen az orosz kőolajra épül.

Ezzel kapcsolatban a V4NA levélben fordult uniós vezetőkhöz is, hogy mondják el véleményüket arról, hogy Zelenszkij egy európai uniós és NATO tagország gazdaságát gyengítő támadásra készült.

A V4NA-nak küldött válaszában mind az EP-elnök, mind Ursula von der Leyen kijelentette, hogy „nem kommentálja” az ügyet.

Úgy tűnik, Brüsszel nem tudja levetkőzni a Magyarországgal szemben tanúsított kettős mércét, és nem ítélik el a fenyegetést.

Emlékezetes, hogy ezzel szemben, az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásakor Ursula von der Leyen kemény fellépést ígért az elkövetőkkel szemben.

A legfrissebb információk azonban még megdöbbentőbbek az bizottsági elnökkel kapcsolatban, ezért a V4NA ismét Ursula von der Leyenhez fordult. Azt kérdeztük sajtóosztályától, hogy

Miért uszítja arra az Európai Bizottság elnöke egy nem uniós ország gazdasági szereplőjének vezetőjét, hogy ártson egy uniós tagországnak?

POLITIKA

Címkék:

european commission, ursula von der leyen, zelensky