Nem lesz referendum Észak-Macedóniában

Nem lesz referendum Észak-Macedóniában

Elutasította az észak-macedón parlament az ellenzéki VMRO DPMNE párt kezdeményezését, hogy referendumon döntsenek a bolgárokkal kötött jószomszédi viszonyról szóló szerződés megsemmisítéséről. A hatalmi többség szerint az alkotmány nem engedi meg, hogy nemzetközi szerződéseket megmásítsanak. Az ellenzék úgy véli csupán arról van szó, hogy a kormány fél meghallani a nép véleményét.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 17. 12:06

A hatalmi többség szerint az alkotmány nem teszi lehetővé a referendum megtartását

A legnagyobb észak-macedón ellenzéki párt azért döntött úgy, hogy referendumra viszi a bolgárokkal kötött korábbi szerződést, mert szerintük ez a megállapodás volt az alapja Szófia későbbi követeléseinek. Mint arról a V4NA is beszámolt az egyezmény a két ország kapcsolatait volt hivatott rendezni, ennek ellenére az aláírást követően éveken át Bulgária blokkolta az észak-macedónok útját az Európai Unió felé, vétót emelve például a csatlakozási tárgyalások megkezdése elé. Aleksandar Nikoloski, a VMRO alelnöke hírügynökségünknek a referendum kezdeményezésének okairól azt mondta: az a legjobb, és legdemokratikusabb módja annak, hogy a nép elmondja a véleményét.

kép: Facebook

“Mindezen bolgár követeléseknek a kezdete 2017-ig nyúlik vissza, amikor is az akkori macedón és bolgár kormányfő aláírta a jószomszédi viszonyról szóló megállapodást. Sajnos ez a szerződés sem barátságot, sem jószomszédi viszonyt, sem együttműködést nem hozott, csak egy tartós blokádot, amelyet Bulgária emelt a macedón európai uniós integráció elé. Ezért gondoljuk azt, hogy lehetőséget kell adni az embereknek, hogy véleményt mondjanak a szerződésről. Mi azt gondoljuk, hogy a megállapodás katasztrofális, és Macedónia minden problémájának kiváltó oka” – mondta Nikoloski a V4NA-nak.

Ezt a kezdeményezést akadályozta meg a hatalmi többség most. Talat Dzaferi, az észak-macedón parlament elnöke kijelentette, szerinte az ország alkotmánya nem teszi lehetővé, hogy nemzetközi szerződéseket módosítsanak. Kiemelte: a nemzetközi jog általánosan elfogadott normáinak tiszteletben tartása a macedón alkotmány alapértéke.

Térjen vissza az Unió a korábbi elvárásaihoz – követeli a macedón ellenzék

kép: V4NA

Az ellenzék szerint a kormány fél meghallani a nép hangját

A VMRO DPMNE párt szerint ugyanakkor nem igaz, hogy nem lehet referendumot tartani ilyen kérdésekben.

„A kormány fél attól, hogy szembesüljön a nép akaratával. Talat Dzaferi, a parlament elnöke pedig törvényellenesen alkotmánybírónak nevezte ki magát” – reagált a népszavazási kezdeményezés elutasítására az ellenzéki Dalfina Stojanovska.

A referendum megtartásának elutasítása újra feltüzelte a macedón belpolitikai helyzetet. A VMRO DPMNE bejelentette, hogy a következő napokban megvizsgál minden jogi lehetőséget arra vonatkozóan, hogy milyen lépéseket tegyenek a kérdésben. Mint közölték, lehetséges, hogy akadályozni fogják a képviselőház munkáját, illetve új beadványt készítenek a népszavazás megtartásának érdekében.

Brüsszel sem akarja meghallani a nép hangját

Az Európai Unió nem támogatja a népszavazás megtartását a Bulgáriával kötött megállapodásról – mondta David Geer, szkopjei EU-nagykövet.

kép: Twitter

„Valóban kerülni kell minden olyan kezdeményezést, amely visszalépést jelenthet, és így hátráltathatja az ország európai integrációja felé vezető útját” – mondta a nagykövet.

Macedónia Bulgáriával 2017-ben kötötte meg a jószomszédi viszonyról szóló szerződést, a parlament pedig egy évvel később ratifikálta azt. A megállapodásban benne van, hogy mindkét fél megszakíthatja a szerződést, s felmondhatja azt. Ebben az esetben írásban kell értesíteni a másikat.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bulgaria, macedonia, referendum