Nem nyugszanak bele a migránskvótába a lengyelek – videó

Nem nyugszanak bele a migránskvótába a lengyelek – videó

Videós kampány indul Lengyelországban, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy az Európai Unió balliberális vezetése rá akarja kényszeríteni az emberekre, hogy fogadjanak be bizonyos számú bevándorlót, ellenkező esetben pedig komoly pénzösszeget kell befizetni az uniós kasszába.

POLITIKA 2023. JÚNIUS 16. 13:29

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ismét kifejezte ellenérzését az Európai Unió új migrációs és menekültügyi paktuma által kikényszerített kötelező áttelepítésekkel szemben, ezúttal egy videóban. „A Jog és Igazságosság kormánya STOP-ot mond az illegális bevándorlók kötelező áthelyezésére” – mondja a felvételen a lengyel kormányfő, amelyet a Twitteren osztott meg. Hozzátette, hogy

most az Unió megpróbálja rákényszeríteni Lengyelországot, hogy fogadjon be más kontinensekről érkező bevándorlókat, vagy állja az eltartásuk számláját – évente fejenként 22 000 eurót. „De miért minket kellene felelősségre vonni a gazdag európai uniós országok által elkövetett hibákért? A szolidaritás nem működhet egyoldalúan. Soha nem fogunk ilyen feltételekbe belemenni. Nem vagyunk hajlandóak veszélyeztetni a lengyelek biztonságát néhány európai főváros égbekiáltó hibái miatt”

– jelentette ki Morawiecki.

A lengyel hatóságok már régóta figyelmeztetnek az Európai Unió bevándorlási politikájának katasztrofális következményeire. A fent említett videó ugyanezt a témát veszi fel, és a narrátor kijelenti: „Elkötelezettek vagyunk országunk érdekeinek védelme mellett, és arra törekszünk, hogy valódi szolidaritást építsünk Európában, nem pedig kényszerítő szolidaritást”.

„Ez Lengyelország megcsúfolása, ez diszkrimináció, és rendkívül szemtelen! Ezért nem fogunk beleegyezni, ahogy a lengyel nemzet sem. Népszavazást kell kiírni”

– erről már Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt Jog és Igazságosság vezére beszélt a lengyel parlamentben, miután az határozati javaslatot fogadott el. Ebben a parlament felhatalmazza a kormányt arra, hogy a közelgő uniós csúcson éljen a vétójogával, amikor a kvótákról vitáznak a kormány-és államfők. A szavazáson egyébként a baloldali pártok elutasították a javaslatot, vagyis ők támogatják a migránsok kötelező áttelepítését az európai országokba.

Először is, az EU döntése aláássa Lengyelország és egyébként más európai országok szuverenitását. Ez a legfontosabb ügy az Európai Unió jövőjét meghatározó vitában, ez határozza meg jövőnket, döntéseinket is – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski.

POLITIKA

Címkék:

eu, migrant quote, migrants, poland