Orbán Viktor: A háborúk korába lépett az európai történelem

Orbán Viktor: A háborúk korába lépett az európai történelem

A háborúk korába lépett az európai történelem, most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk, mondta a magyar miniszterelnök pénteken a közszolgálati Kossuth rádió reggeli műsorában.

GAZDASÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 15. 08:51

Európában háborús árak vannak, senki sem gondolta volna idén február 24-én, hogy nem egyszerűen konfliktusháború jött létre Ukrajna és Oroszország között, hanem lezárul egy korszak, és új szakaszába lép az európai történelem, belépünk a háborúk korába, fogalmazott Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Hozzátette: ez a háború nemcsak a frontokon folyik, hanem a világgazdaságban is, de legalábbis az európai gazdaságban, és ennek része az energiaárak emelése. Mint mondta, Magyarország próbál kimaradni a háborúból, de a harcok a gazdaságban is zajlanak, ennek pedig része az energiaárak emelése. Mint jelezte, volt egy modern és biztonságos életünk, most azonban harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk.

A kormányfő két nagy csatát valószínűsített: szerinte az első az energiáért, a megélhetési költségekért, az elviselhető rezsiárakért folytatott küzdelem, de lesz majd harc a munkahelyekért is, mert minden előrejelzés szerint a szankciós politika és a háború együttes hatása miatt az európai gazdaság recesszióba lép.

Hangsúlyozta: Magyarországon most még munkaerőhiány van, de azt tanácsolja mindenkinek, akinek van munkája, hogy az becsülje meg és tegyen meg mindent azért, hogy meg is tudja tartani, mert a következő hónapokban már európai gazdasági visszaeséssel kell számolni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a háború miatt az áram ára az ötszörösére, a gázé hatszorosára emelkedett. Mint mondta, vannak országok, amelyek a szankciós politika elkötelezett hívei, de Brüsszelnek be kell látnia, hogy tévedés történt, ez a politika nem váltotta be a reményeket, sőt ellenkező hatást váltott ki.

Azt hitték, hogy a szankciós politika az oroszoknak fog fájni, de nekünk fáj jobban

– szögezte le a magyar miniszterelnök. A szankciós politika nem rövidíti le a háborút, nem, hogy a lezárás felé közelednénk, hanem jól láthatóan elhúzódik a háború. A kormányfő szerint nem lábon, hanem tüdőn lőtte magát az európai politika. Néhány országban nem lesz gáz, néhányban lesz, de nagyon drága lesz, mi ebbe tartozunk, mondta Orbán Viktor hozzátéve, hogy a kérdés, hogy milyen hosszú ideig tudjuk elviselhetővé tenni az árát.

Próbáljuk a rezsicsökkentést úgy megmenteni, hogy az az átlag fogyasztóknak továbbra is biztosítva legyen, húzta alá a kormányfő. Magyarországon csaknem 10 éve döntöttek a rezsicsökkentés bevezetéséről, ami szabályozza és alacsonyan tartja a lakossági rezsiárakat.

Orbán Viktor jelezte: a rezsicsökkentés megtartása érdekében hozzá kellett nyúlni az átlag feletti fogyasztáshoz, és afelett piaci árat kell fizetni.

Ha nem így tennénk, akkor a teljes rezsicsökkentést meg kéne szüntetni

– mondta Orbán. A miniszterelnök közölte, hogy a kormány rendelkezett a pontos számokkal, ami szerint a háztartások háromnegyede az átlagfogyasztás alatt található.

 

Magyarország mindig ellenezte a szankciókat

A magyar miniszterelnök a készülő hetedik szankciós csomagról azt mondta, Magyarország a szankciókat mindig is ellenezte, mert azokkal nem segítünk Ukrajnán. És úgy kellene rajta segíteni, hogy nekünk közben ne legyen rossz.

Ha ez így megy tovább, kinyuvasztják az európai gazdaságot, el kell jönnie az igazság pillanatának

– fogalmazott Orbán Viktor. Szerinte be kell vallania Európának, hogy rossz taktikát választott, erre a gazdasági bajra csak a béke jelent megoldást.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy nem minden ország veszít a háborún.

Kína eddig teljesen ki volt szolgáltatva az araboknak olaj szempontjából, most azonban Oroszországból kapja az olajat, vagyis nyer a háborún, de nem okozója annak, fejtette ki. Úgy fogalmazott:

Kína nyer, Amerika nem veszít, Európa szenved.

Orbán Viktor hozzátette, a Soros György-féle üzletemberek a háborús uszítók, az érdekeket az ő házuk tájékán kell keresni. Azon dolgozunk éjjel-nappal, hogy ebből a helyzetből hogyan tudunk úgy kilábalni, hogy az a magyar embereket a legkevésbé sújtsa.

 

Egyre nő a migrációs nyomás

A katonák a keleti határra kellenek, mert háború zajlik a szomszédban, ugyanakkor a rendőrök sem bírják sokáig, akiket az ország különböző részeiről vezényeltünk a déli határhoz az utóbbi években, mondta Orbán Viktor annak kapcsán, hogy a magyar honvédelmi miniszter a Szalay-Bobrovniczky Kristóf a haderő készenlétének fokozására utasította a Magyar Honvédség parancsnokát.

A migrációs nyomásról szólva, Orbán Viktor azt mondta, hogy a déli határproblémát többé nem tudjuk a hadsereggel megoldani, mert nemcsak az illegális határátlépés nő, hanem az agresszivitás mértéke is, már fegyverrel fenyegetik a határőröket.

Orbán Viktor szerint ha az Unió nem támogatná a migrációt, már túllehetnénk az egész migrációs helyzeten, de nem így van. Elmondta, kétezer határvadászt kezdtek alkalmazni az új határvadász rendszerben, számukat később négyezerre emelnék. Mint mondta, 80 százalékkal több illegális határátlépés történt az év eddigi szakaszában, mint egy évvel korábban.

 

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

europe, Hungary, russia, viktor orban, war