Orbán Viktor: A háborús helyzet minden korábbinál súlyosabb

Orbán Viktor: A háborús helyzet minden korábbinál súlyosabb

Aggasztó, hogy két atomhatalom uránfegyverek bevetésére készül a magyar határtól pár száz kilométerre – mondta a közmédiának nyilatkozva Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A magyar kormányfő szerint ez is mutatja, hogy a háborús helyzet minden eddiginél súlyosabb.

POLITIKA 2023. JÚNIUS 16. 09:01

– A Magyarország biztonságáért felelős szervezeteknek és vezetőknek folyamatosan készenlétben kell lenniük – közölte a Kossuth rádió Jó reggel Magyarország! című műsorában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint

a háborús helyzet minden eddiginél súlyosabb, Európa pedig továbbra is háborús pszichózisban van.

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott: a védelmi tanács ülésen konkrét feladatokat adtak a honvédelmi és a belügyminiszternek is. – Amit meg lehet tenni az ország biztonsága érdekében, azt megtettük – fogalmazott a miniszerelnök.

Orbán Viktor szerint a magyar álláspont azt, hogy ennek a háborúnak nincs megoldása a harctéren, jöjjön a diplomácia és kezdődjenek meg a béketárgyalások.

A miniszterelnök elmondta: ha tűzszünet lesz, akkor az infláció talán el is tűnik.

Uránfegyverek a fronton

– A NATO eddig óvatos volt, a NATO és a magyar diplomácia álláspontja egybeesett – fogalmazott a miniszterelnök. Mint mondta, ami történik, az mind tagállami hatáskörben megszületett döntés. – Észszerű volt-e az a katonai stratégia, amit a háború elején választott a Nyugat, hogy katonai értelemben le lehet győzni úgy az oroszokat, hogy az ukrán katonák harcolnak, a Nyugat pedig fegyvereket küld? – tette fel a kérdést Orbán Viktor. Kiemelte, hogy mindez hibás katonai koncepció.

A miniszterelnök szerint aggasztó, hogy a magyar határtól pár száz kilométerre urántartalmú fegyverek bevetését tervezi két atomnagyhatalom.

Felidézte, hogy az amerikai elnök nem talált kivetnivalót abban, hogy uránfegyvereket vessenek be, az orosz elnök pedig azt közölte, hogy akkor ők is használni fogják ezeket a fegyvereiket.

Spekulánsok mindig vannak, ha háború van, Soros György pedig egy spekuláns – szögezte le. Felhívta a figyelmet, hogy a békepártiaknak lesz igazuk, és erkölcsi szempontból is helyesen jártunk el, amikor a béke mellett tettük le a voksunkat. A miniszterelnök szerint akár már pár hónap múlva is ez lehet az általános a Nyugaton. Elmondta: Magyarország érdeke, hogy az Egyesült Államok élén egy békepárti vezető legyen, ám a Soros-birodalom gőzerővel támadja Donald Trumpot.

A miniszterelnök elmondta: a kormány világos vállalást tett egy nagyon nehéz helyzetben. Ahogy fogalmazott, Magyarország importból fedezi az energiaszükségletének nagy részét. – Le fogjuk törni az inflációt, ezért vezettünk be több fontos döntést. A következő évi költségvetés is ezt a logikát követi, miszerint egyszámjegyű legyen év végére az infláció – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: több stabil pontra van szükség. Hangsúlyozta, nem könnyű 5-6 hónapra előre látni a gazdasági fejleményeket. Szerinte olyan költségvetést kell készíteni, ahol meg tudjuk védeni a családokat, a nyugdíjasokat és a munkahelyeket.

A miniszterelnök kijelentette: háborús időkben az segít az országnak, ha az állampolgárok a megtakarításaikat kincstárjegyben vagy államkötvényben tartják. Ezért ösztönzik arra az embereket, hogy a banki megtakarítások helyett válasszák az állampapírokat. A kormányfő szerint átmeneti megoldás az adó, amit a megtakarításokra kivetettek, de most szükség van rá, amíg a háború tart.

A miniszterelnök jelezte, hogy a benzin jövedéki adójának a növeléséről azt mondta, „púp a hátunkon”, de amióta az EU tagjai vagyunk, van a gazdasági intézkedéseknek egy köre, ami felett a brüsszeli bürokraták rendelkeznek, és úgy döntöttek, hogy meg kell emelni a benzin jövedéki adóját.

– Egy másik termékcsoportnál, a csomagolóanyagoknál és üvegeknél is így van, ezért a hulladékgazdálkodás díja is meg fog nőni.

Most, amikor háborús infláció van, nagyon súlyos hiba rossz brüsszeli döntésekkel megterhelni a tagállamokat

– tette hozzá. Orbán Viktor elmondta: a rossz brüsszeli döntések ellensúlyozására gazdaságvédelmi akciótervet készített a kormány, megpróbálnak új dinamikát adni a gazdaságnak, a részleteket egy jövő heti Kormányinfón fogják ismertetni.

– Magyarország és Lengyelország nemet mondott – emelte ki a miniszterelnök a migránskvótáról szóló szavazásról.

Orbán Viktor hangsúlyozta: nagyon kellemetlen fordulattal állunk szemben. Szerinte nem úgy kell megoldani a helyzetet, hogy szétosztjuk a migránsokat, hanem megvédjük a határainkat. A miniszterelnök azt gondolta, hogy már megnyertük ezt a csatát, de ez a puccsszerű döntés rámutatott, hogy nem ez történt.

Úgy látja: van összefüggés, aközött, hogy Soros György átadta a birodalmát a fiának, és Brüsszelben elfogadták a migránskvótát.

– Úgy is fogalmazhatunk, hogy a Soros-birodalom visszavágott, és ezt lenyomták az európaiak többségének torkán – fejtegette Orbán Viktor. Kijelentette azt is, hogy az intézkedést nem áll szándékunkban végrehajtani. – El kellene fogadniuk a brüsszelieknek, hogy a határvédelem pénzzel jár, ahelyett, hogy segítenének, minket büntetnek – emelte ki a miniszterelnök.

Hozzátette: – Arra kell készülnünk, hogy Sorosék fellázítják a migránsokat, Magyarország déli határán pedig fokozódni fog a nyomás.

A kormányfő elmondta, hogy óriási biztonsági kockázata van a migránsok befogadásának.

– Mi nem azt akarjuk, hogy adjanak nekünk igazat, mi azt akarjuk, hogy a németeknek legyen igaza Németországban, a magyaroknak pedig Magyarországon. Azt kérjük a brüsszeliektől, hogy ne akarják megmondani, hogy kivel éljünk együtt

– szögezte le Orbán Viktor. A miniszterelnök jelezte, hogy a migrációs válság kezdetén meghozott alaptörvény-módosítás miatt a brüsszeli elképzelések nincsenek összhangban a magyar jogrenddel.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, migration, peace, viktor orban, war