Orbán Viktor az energiabiztonságról és a migrációról is tárgyalt a török parlament elnökével

Orbán Viktor az energiabiztonságról és a migrációról is tárgyalt a török parlament elnökével

Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön fogadta Mustafa Sentopot, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 29. 14:32

A megbeszélésen egyetértettek a Magyarország és Törökország számára egyaránt stratégiai jelentőségű kérdésekben – mondta a sajtófőnök, hozzátéve: a Brüsszel által Európában elfogadtatott szankciók nem vetettek véget az ukrajnai háborúnak, az emiatt kialakult energiaválság különös aktualitást adott a magyar-török felső szintű egyeztetésnek. A megbeszélésen ezért szó volt a kelet-nyugati irányú gáztranzit szállítási kapacitásainak bővítéséről is.

Orbán Viktor nagyra értékelte, hogy a Török Áramlatra való rácsatlakozással Törökország a magyar piac földgázellátásának egyik legfontosabb tranzitországa lett.

Orbán Viktor és Mustafa Sentop ezen kívül tárgyaltak az illegális migráció elleni közös küzdelemről is. A magyar miniszterelnök szerint

Európa nem lehet stabil és biztonságos Törökország stabilitása és biztonsága nélkül. Ha Törökország nem tenne erőfeszítéseket a migrációs nyomás elhárítása érdekében, akkor Európát egy eddig soha nem látott migrációs hullám érné el

– fejtette ki.

A csütörtöki megbeszélésen a felek az orosz-ukrán háború kapcsán a mielőbbi tűzszünet és a béketárgyalások fontosságát hangsúlyozták – mondta Havasi Bertalan.

POLITIKA

Címkék:

energy, Hungary, Mustafa Sentop, turkey, viktor orban