Orbán Viktor: részben az Európai Bizottság hibája, hogy az európai energiaárak megemelkedtek

Orbán Viktor: részben az Európai Bizottság hibája, hogy az európai energiaárak megemelkedtek

A magyar miniszterelnök szerdán, a szlovéniai Brdóban, az európai uniós tagországok és a nyugat-balkáni térséget alkotó országok állam-, illetve kormányfőinek találkozóján újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a fő felelősség Frans Timmermanst, az Európai Bizottság alelnökét terheli, mert "rossz számításokat végzett és az EU lakossága most extra árat fizet".

POLITIKA 2021. OKTÓBER 7. 07:28

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint rövid nyilatkozatában a kormányfő úgy vélte, legalább részben az Európai Bizottság hibája, hogy az árak megemelkedtek.
Meg kell változtatni bizonyos szabályozásokat, különben mindenki hátrányt fog szenvedni, fogalmazott.

Orbán Viktor azt is leszögezte, hogy Magyarországot az áremelkedés egyelőre nem érinti, mert az árak nem növekedhetnek a megszabott felső határnál magasabbra. Az Európai Bizottság javasolta, úgynevezett zöld megállapodás azonban közvetett adózást rejt magában a lakástulajdonosok és az autótulajdonosok számára, ez Magyarország számára elfogadhatatlan, tette hozzá.

A brdói találkozóról távozva a miniszterelnök egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, a fő felelősség Frans Timmermanst, az Európai Bizottság e témáért felelős alelnökét terheli, mert „rossz számításokat végzett és az EU lakossága most extra árat fizet”.

Hangoztatta: „az árak emelkedni fognak minden nap, hacsak ezt az ostoba tervet vissza nem vonják”. Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer, az ETS működését fel kell függeszteni, „és vissza kell térnünk a realitásokhoz”, szögezte le.

Megismételte, hogy Magyarországon a háztartások egyelőre nem szenvedik meg az árak növekedését, mert felső határuk van. A vállalatok, különösen a kis- és közepes vállalatok azonban már ma is érzékelik, mert magasabb árakat kell fizetniük.

Az EU-tagországok vezetői kedd esti munkavacsorájukon kitértek az emelkedő energiaárak kérdésére is, és uniós részről jelezték, hogy a következő hetekben behatóbban is foglalkoznak ezzel a témával.

POLITIKA

Címkék:

brussels, energy prices, eu, frans timmermans, orban viktor