Orbán Viktor: Brüsszelnek ma szervilis kormányok kellenek

Orbán Viktor: Brüsszelnek ma szervilis kormányok kellenek

Csupán a német-francia tengellyel nem lehet többé működtetni az Európai Uniót – nyilatkozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilapban megjelent interjúban. Andrej Babis cseh kormányfőt az egyik legnagyobb európai harcosnak nevezte.

POLITIKA 2021. OKTÓBER 2. 11:17

A magyar miniszterelnök szerint míg korábban úgy gondolták, hogy Közép-Európában nem lehet működtetni a gazdaságot a nyugatiak nélkül, mára megfordult a helyzet. Európában a legnagyobb gazdasági növekedés a közép-európai térségben van, a Balti-államokban, a V4-eknél, Horvátországban, Szlovéniában, Bulgáriában és Romániában, „ma enélkül az EU-nak alig lenne gazdasági növekedése, stagnáló kontinens lenne”. Ma a nyugatiak nem tudják a saját gazdaságukat Közép-Európa nélkül működtetni – szögezte le. A Magyar Távirati Iroda jelentése szerint Orbán Viktor az interjúban kiemelte: Magyarországnak az Európai Unióban kell maradnia, ugyanakkor szeretné, hogy a közép-európai érdekeket és szempontokat „a régió tényleges gazdasági teljesítményével arányosan nagyobb súllyal vegyék figyelembe, mint ahogy azt eddig tették”

A magyar gyermekvédelmi törvénycsomag lényegéről szólva úgy fogalmazott: a törvény kimondja, hogy az iskolai nevelésben, a szexuális témájú nevelésben a szülőknek kizárólagos joguk van, „LMBTQ-aktivista vagy bármely más ideológia képviselője ebben nem illetékes”. Brüsszel ezt felül akarja írni – jelentette ki.

Azoknak, akik hisznek abban, hogy a kereszténység nem csak a múlt, hanem a jövő része is, össze kell fogniuk – fogalmazott Orbán Viktor, felidézve Ferenc pápa közemúltbéli magyarországi látogatását. Hozzátette, egyes erőcsoportok át akarják léptetni az európai kontinenst „egy posztkeresztény korszakba”, különösen a brüsszeli bürokraták körében népszerű ez a gondolat.

A migrációt érintő kettős mércéről is szólt a kormányfő. A magyar és a balti országok határkerítésére utalva akként fogalmazott: ha egy liberális kormány csinál valamit, az mindig jó, ha egy konzervatív csinál valamit, az mindig rossz – akkor is, ha az a két dolog ugyanaz. A magyar miniszterelnök szerint az EU-nak nem kell befogadnia az afgán migránsokat, azoknak ott kell maradniuk a térségben. Európának abban kellene segítenie, hogy a térség országai meg tudjanak birkózni az Afganisztánból eljövők terhével. De ha a németek úgy kívánják – jelentette ki – Magyarország szívesen nyit egy folyosót, és az afgán migránsok ezen keresztül eljuthatnak Németországba.

Hangot adott véleményének, mely szerint Brüsszel „újra és újra” meg fogja próbálni ráerőltetni a tagállamokra a migránsok elosztását „és nekünk újra és újra meg kell vétóznunk majd a tanácsülésen, ahogy Andrej Babis miniszterelnök úrral tettük évekkel ezelőtt”.

A magyar belpolitikai helyzetről szólva úgy fogalmazott: a mostani kormány az elődjével harcol, a tét annak megakadályozása, hogy a Gyurcsány-féle kormányzás szereplői visszatérjenek. Szólt arról is a cseh lapnak adott interjúban, hogy akik Európa mellett tüntetnek, azok valójában a cseh és a magyar szuverenitás ellen is tüntetnek, ezt kívülről a „Soros-féle hálózat”, a brüsszeli bürokrácia támogatja. Brüsszelnek ma szervilis kormányok kellenek – fogalmazott, szembe állítva ezekkel azon államokat, amelyek a saját függetlenségükért harcolnak. Senki sem vitathatja el, hogy Andrej Babis az egyik legnagyobb harcos Európában – mondta.