Orbán Viktor: Magyarország az a hely, ahol a progresszív dominancia ellenszerét sikeresen kísérleteztük ki

A magyar miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten úgy fogalmazott, hogy a progresszív dominancia ellenszerére a recept "nyílt felhasználású, szabadon elvihető". Beszédében ennek alapját 12 pontban foglalta össze.

POLITIKA 2022. MÁJUS 19. 11:52

Első európai helyszínként Magyarország ad otthont a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórumnak május 19-én és 20-án. A konferenciát eredetileg március végére tervezték, az ukrajnai háborús helyzet miatt halasztották májusra. A budapesti rendezvény – melynek mottója és központi tematikája az Isten, haza, család hármas egysége – vezérszónoka Orbán Viktor, magyar miniszterelnök volt.

A magyar miniszterelnök beszéde elején külön köszöntötte az egykori cseh államfőt, Vaclav Klaust, akit Európa intellektuálisan legfrissebb emberének nevezett. Ezután a kormányfő az április eleji, magyarországi parlamenti választásokról beszélt.

Egy hónapja nyertük meg zsinórban a negyedik választást és alakíthattuk meg az ötödik keresztény-konzervatív kormányt, ezért különös a mostani helyzet. A szavaink mögött van fedezet

– húzta alá Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Magyarország nagy utat tett meg az 1980-as évek óta, amikor még az illegálisan terjesztett szamizdatokból olvastak arról, mi zajlik a tengerentúlon, most pedig az ország már a republikánus párt legfontosabb politikai gyűlésének ad otthont. „Korábban nagyon irigyeltük az Egyesült Államokat”, emelte ki.

Orbán Viktor elmondta, úgy járulhat hozzá leginkább a rendezvényhez, ha elmondja, hogyan győzték le többször is a kommunistákat és a liberálisokat, és hogy miként vált Magyarország a konzervatív és keresztény értékek bástyájává.

A győzelem végső feltétele, hogy nekünk kell a legjobbakká válnunk

– emelte ki a magyar miniszterelnök, aki párhuzamot is vont Magyarország és Amerika között.

„Az amerikai politika legfontosabb problémája, hogy az élet meghatározó területein a progresszív liberálisok ülnek a legfontosabb pozíciókban, és korábban Magyarországon is ez volt a helyzet” – mondta a kormányfő. „Az államapparátus teljes gépezete a kommunisták hatalmának bebetonozásán dolgozott, és mi ebben nőttünk fel” – tette hozzá, kiemelve, hogy ez ellen a magyarok fellázadtak. „Vissza akartuk szerezni a szabadságunkat” – mondta Orbán Viktor.

„Kitartottunk és győztünk, és azt hittük, megkaptuk, amit vártunk, de tévedtünk”, fogalmazott a magyar kormányfő, hozzátéve, hogy a liberálisok az első adandó alkalommal a kommunisták mellé álltak.

A magyar kormányfő szerint Trump elnök úr pontosan úgy járt, ahogy Magyarország 2002-ben. „Kiválóan kormányoztunk, de a magyar baloldal mocsara lehúzott bennünket”, mondta Orbán Viktor, aki szerint a 2002-2010 között regnáló szocialisták elköltötték a magyar emberek pénzét, a gazdaság pedig recesszióba esett.

A progresszív kormányzás magáért beszélt: gazdasági csőd és utcai erőszak.

– húzta alá.

De 2002-ben a választási vereség után – folytatta – nem törődtünk bele a kisebbségi helyzetünkbe, és meghirdettük a rekonkvisztát.

„2010-ben visszatértünk, beletettünk 8 évet, tégláról téglára harcoltunk és építkeztünk. A recept elkészült. Már levetettük a laboratóriumi orvosi köpenyt, Magyarország megkapta a negyedik dózist, és jelentem: a beteg teljesen meggyógyult” – jelentette ki a magyar miniszterelnök, aki szerint erre a recept nyílt felhasználású, szabadon elvihető, és amely 12 pontból áll.

Az első pont Orbán Viktor szerint az, hogy „a saját szabályaink szerint kell játszani”.

Nem szabad elfogadni a mások által kínált utat” – tette hozzá. „Aki az ellenfél szabályai szerint játszik, az veszíteni fog.

A második pont, hogy nemzeti konzervativizmust kell érvényesíteni a belpolitikában, ebből pedig következik a harmadik pont, ami a nemzeti érdek képviselete a külpolitikában.

A negyedik pont Orbán Viktor szerint, hogy legyen médiája a jobboldalnak, ugyanis a progresszív baloldal őrültségeit csak így lehet bemutatni – szögezte le.

Az ötödik pontról szólva kiemelte, hogy le kell leplezni az ellenfelek szándékát. Ehhez Orbán Viktor szerint tabukat kell dönteni.

Nem a ma, hanem a holnap tabuit

– hangsúlyozta, példaként említve a gyerekek LMBTQ-propagandájáról szóló magyar népszavazást. A gyermekek érzékenyítését a magyarok többsége elutasította – jelentette ki.

A hatodik pont a gazdaság. Orbán Viktor szerint csak olyan gazdaságpolitikát szabad folytatni, amivel azok is jól járnak, akik nem a jobboldalra szavaznak. A magyar kormányfő szerint ha egy jobboldali kormány ezt nem tudja szállítani, akkor bukásra van ítélve.

„Hetedik pont, hogy ne szoruljunk ki a szélre” – mondta a kormányfő, utalva arra, hogy szerinte az emberek semmilyen oldal szélsőségéből nem kérnek. A magyar miniszterelnök ennek kapcsán azt is kifejtette:

semmi különbség nincs a szélsőjobb tudomány-ellenessége és a szélsőbal biológia-ellenessége között.

Orbán Viktor nyolcadik pontként a mindennapi olvasás fontosságát hangsúlyozta. A kormányfő szerint a bonyolult dolgok átadására és megértésére a könyveknél eddig nem találtak ki jobb dolgot.

Legyen hited!

– tért rá ezután a magyar kormányfő a kilencedik pontra. Ennek kapcsán kifejtette, hogy szerinte a hit hiánya veszélyes, mivel ha valaki nem hiszi, hogy tetteiért egyszer felelnie kell az Úristen előtt, úgy érzi, bármit megtehet, ami hatalmában áll.

Ezért bátorítsuk a fiatal konzervatív növendékeket, hogy foglalkozzanak a hitélettel.

– hangsúlyozta.

Ugyanilyen fontos, hogy legyenek jó kapcsolataink, barátaink is, emelte ki. Orbán Viktor szerint a progresszív liberálisok és a neomarxisták mindig egységesek, ezzel szemben a konzervatívok képesek kisebb ügyekben is összeveszni egymással.

Ha viszont a politikában boldogulni akarunk, soha ne azt nézzük, hogy miben nem értünk egyet a másikkal, hanem azt keressük, hol vannak a közös pontok.

– húzta alá.

A tizenegyedik pontban Orbán Viktor a közösségek építéséről beszélt.

Nincsen konzervatív politika működő közösségek nélkül. Minél magányosabbak az emberek, annál több ember megy a liberálisokhoz

– mondta a kormányfő

Orbán Viktor az utolsó, tizenkettedik pontban az intézmények fontosságát emelte ki. Szerinte a sikeres politikához intézményekre és intézetekre van szükség.

Ne felejtsük el: politikusok jönnek mennek, de az intézmények generációkon át velünk maradnak. Ők képesek intellektuálisan megújítani a politikát

– mutatott rá.

Ezt követően Orbán Viktor arról beszélt, hogy az egész világ hatalmas változásokon megy keresztül, a pusztító ideológiák pedig ma már Nyugatról származnak.

Sosem gondoltuk volna, hogy a kommunisták nemcsak Keletről, de Nyugatról is visszatérhetnek. Most pedig úgy áll a dolog, hogy a progresszívek az egész nyugati civilizációt fenyegetik,

– emelte ki.

A kormányfő végül kijelentette: 2024 sorsdöntő év lesz, amikor az Egyesült Államokban elnök- és kongresszusi választások, Európában pedig európai parlamenti választások lesznek. Ez a két helyszín ki is jelöli a nyugati civilizációért folytatott harc két frontját – fogalmazott. A magyar kormányfő azt mondta, „ma egyik sincs a kezünkben, pedig mind a kettőre szükségünk van”. Két év van felkészülni – jelezte Orbán Viktor, hozzátéve: a magyar lecke az, hogy nincs csodafegyver,

„Csak meló van. Menjünk és csináljuk!”

– zárta beszédét Orbán Viktor.

POLITIKA

Címkék:

cpac conference, Hungary, speech, v4, viktor orban