Orbán Viktor: Magyarország fel van készülve a negyedik hullámra

Orbán Viktor: Magyarország fel van készülve a negyedik hullámra

Aki be van oltva, az nagy valószínűséggel kimarad a negyedik hullámból -mondta a magyar miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában.

POLITIKA 2021. JÚLIUS 2. 09:04

Második napja nincs halálos áldozata a vírusnak és mindössze huszonketten vannak lélegeztetőgépen. Emellett a mai nap folyamán el fogjuk érni az öt és félmillió beoltottat, ezért szinte mindenhol megszűnik a kötelező maszkviselés – erősítette meg Orbán Viktor. A magyar kormányfő hozzátette, hogy a nap folyamán eléri az ötmilliós küszöböt azok száma, akik már a második oltást is felvették.

Kijelentette, nem kell majd maszkot viselni az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és kulturális rendezvényekre, előadásokra, illetve megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások. Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszám korlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszám korlátozás 400 főre emelkedik. Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszám korlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.

Orbán szerint a világon szinte mindenhol készpénznek veszik, hogy lesz negyedik hullám, de azok akik beadatták maguknak az oltást nagy valószínűséggel elkerülhetik a megfertőződést vagy sokkal enyhébb tünetekkel vészelhetik át a betegséget. Hozzátette, hogy az egészségügy fel van készítve arra az esetre, ha Magyarországon is lenne negyedik hullám.

Elszaladtak az építőipari anyagok árai

Az építőiparral kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy azért emelkedtek ilyen meredeken az árak, mert megemelkedett az országból kivitt mennyiség, az áremelkedés megakadályozása érdekében, várhatóan október elsejétől kiviteli korlátozást vezetnek be, amennyiben ezt a tervet az Európai Unió engedélyezi. A kiviteli korlátozás bevezetéséig pedig állami elővásárlási jog, és bejelentési kötelezettség lép életbe. Az áremelkedések megfékezése érdekében pedig ha bizonyos árszint felett értékesítenek építőipari termékeket, akkor az extraprofitra különadót vetnek ki.

Szakemberekre bízzuk gyermekeink nevelését

Azt uniós csúcson a pedofil törvénnyel kapcsolatos támadásokra a miniszterelnök úgy reagált, hogy „van egy gyarmattartó tempó az unióban, ennek a legjobb példája a holland kormányfő”.

„Az egész mögött egy morális felhatalmazás is van, így a holland kormányfő személyesen meg van győződve arról, hogy ő magasabb rendű mint a magyarok. Sokan a gyarmattartó múltból magukkal hozták ezt az attitűdöt”- mondta Orbán Viktor.

Kijelentette, hogy nyugaton úgy döntöttek, hogy NGO-k neveljék a gyerekeket, míg nálunk nem ez a döntés született. Hozzátette, a törvény nem szól a 18 éven felüliekről, kizárólag csak a gyerekekről.

„A szülői elsőbbség jogát az állammal és az iskolával szemben mi elismerjük”

– fogalmazott.

Növekvő migrációs nyomás

Orbán Viktor szerint ha Afganisztánban összeomlás lesz, akkor nagyon jelentős migrációs hullám jöhet, ezért Magyarországnak is érdemes részt vennie az afgán stabilizációban. Hozzátette, hogy tavaly 10 ezer, míg idén eddig 38 ezer illegális migráns jelent meg az országhatáron.

„Fel kell készülni egy nagyobb migrációs nyomásra”

– jelentette ki.

A magyar miniszterelnök szerint a nemzeti konzultáció legfőbb kérdése, hogy fel kell készülni a veszélyek korszakára, és meg kell erősíteni a migráció ellenes álláspontot

POLITIKA

Címkék:

brüsszel, lmbtq, migration, orban viktor