Orbán Viktor: Nem tárgyalunk a gázszankciókról!

Orbán Viktor: Nem tárgyalunk a gázszankciókról!

Romló háborús helyzet Ukrajnában, infláció, az ajtón kopogtató háborús válság és energiaválság, ebből dolgoznak ma Európa vezetői – közölte Orbán Viktor magyar miniszterelnök a közrádió műsorában.

POLITIKA 2022. JÚLIUS 1. 08:38

A magyar kormányfő felidézte, hogy a közelmúltban Ukrajna megkapta a tagjelölti státuszt, ami Magyarországnak azért fontos, mert az uniós csatalakozásnak az is feltétele, hogy Ukrajna garantálja az ott élő kisebbségek, így a magyar kisebbség jogait is. Hozzátette, hogy „újdonság volt, hogy Zelenszkij személyesen köszönte meg a támogatást, amit Ukrajnának és a Magyarországra menekülő ukránoknak adtunk”.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy az uniós csúcson figyelmeztetni kellett a résztvevőket, hogy a gázszállítással kapcsolatos szankciókkal ne is próbálkozzanak, mert Magyarország gázügyben nem hajlandó kompromisszumra.

„Olyan javaslatról, ami az orosz gázhoz való hozzáférésünket nehezítené el, nem tárgyalunk. Nem arról van szó, hogy keresünk kompromisszumot, hanem nincs miről tárgyalnunk”

– fogalmazott a miniszterelnök, aki megjegyezte, hogy “lassan szembe kell nézni a realitásokkal”. Kijelentette, hogy mindenki az ukránok oldalán áll, mert akármilyen viták is voltak Ukrajna és Oroszország között, az nem ad elegendő választ és indokot arra, hogy Oroszország nyílt háborút indítson.

„Ez nem Magyarország háborúja”

– szögezte le a kormányfő és elmondta, hogy a NATO egy védelmi szövetség. Sokan azt gondolták, hogy fegyverek szállításával lehet harcolni az oroszok ellen, de fogytán az ember, és a katonai realitások érvényre jutnak. Elmondta, hogy a helyzet egyre rosszabb, Ukrajna naponta több mint ezer katonát veszít.

Orbán Viktor szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a front még messze van, de ha gyorsan változik a katonai helyzet, akkor egyre gyorsabban fog közeledi Magyarországhoz. Elmondása szerint a NATO csúcsról úgy jött haza, hogy a haderő fejlesztését meg kell erősíteni. Nagyon gyors képességfejlesztési munkát kell végrehajtani. A miniszterelnök szerint meg kell találni a módját, hogy Magyarország védelmi rendszerét minél jobban meg tudják erősíteni.

A csúcstalálkozón arról is döntést hoztak, hogy a NATO keleti határát meg kell erősíteni. Orbán Viktor kijelentette, hogy

„ha békét akarunk, akkor most kell megerősíteni a katonai erőnket”.

Orbán Viktor elmondása szerint bár Magyarország sosem volt híve a szankciós politikának, muszáj úsznia az árral, mert „az unió viszont azt hiszi, hogy a szankciókkal, gazdasági szankciókkal célt lehet elérni”. A miniszterelnök kifejtette, hogy mivel belső veszélyt nem akar Magyarország, muszáj engedni a többség akaratának, de leszögezte hogy egyes kérdésekben nem hajlandó engedni.

„Ha nincs béke, akkor menetelünk a recesszió felé. Nem szankciókra, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség”

– szögezte le. Úgy véli, hogy nem mindenki látja át a valós helyzetet. „Háborús helyzet van, mi nem támadunk, hanem védekezünk. Ebben a helyzetben az az előrelépés gazdaságilag, ha nem lépünk hátra” – mondta. Orbán Viktor szerint „nem fejlesztésekre van tehát szükség, hanem arra, hogy megvédjük a jelenlegi helyzetünket. Megvédjük azt amink van, és erre tudunk vállalást tenni”.

„A háborús inflációnak csak a béke vethet véget. Minden európai országnak az lenne az érdeke, hogy tűzszünet legyen. A békével mindenki jól járna, de egyelőre rajtunk kívül ezt a hangot senki sem üti meg”.

A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország nehezebb helyzetben van, mint bármelyik másik Európai ország, mert az ukrajnai háború elől menekülőket is el kell látni, ugyanakkor a déli határokat az illegális migránsok is támadják.

„Nemcsak magyar érdek, hogy megerősítsük a határokat, hanem az uniós is, hiszen mi tartjuk fel az illegális migránsokat. Éppen ezért nekünk is szükségünk lenni az uniós pénzbeli támogatásra”

– jelentette ki Orbán, és megjegyezte hogy idén már 100 ezer illegális migránst fogtak el a déli határon a határőrök. Ahogy a háború hatásai Afrikában érződni kezd, még több ember fog elindulni Európa fele.

„Eljött a pillanat, amikor meg kell szervezni egy új egységet, a határvadász egységet. A katonákat le kell vezényelni a határról, hogy részt vegyenek a hadsereg erősítésében. Eljött a pillanat, hogy határvadász egységeket szervezzünk a Belügyminisztérium keretében”

– mondta a kormányfő.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, radio interview, viktor orban