Orbán Viktor: Novemberben jön 80 ezer forintos nyugdíjprémium

Orbán Viktor: Novemberben jön 80 ezer forintos nyugdíjprémium

Nyolcvanezer forint lesz a nyugdíjprémium, amit novemberben kapnak meg az érintetteknek – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a magyar közrádióban, pénteken reggel. Mint elmondta, a nyugdíjtörvény alapján mintegy 435 ezer nyugdíjas ennél az összegnél kevesebbet kapott volna, de a gazdaság teljesítményének köszönhetően mindenki megkaphatja ezt az összeget. Hozzátette: a várnál magasabb infláció miatt is korrigálják a nyugdíjakat, ezért sokan további, akár 100 ezer forint körüli kiegészítést is kapnak.

POLITIKA 2021. OKTÓBER 1. 09:09

A baloldal által hirdetett tervek, mely szerint a hazai rezsit a világiaci árakhoz igazítanák, azt jelentené, hogy „visszacsinálják a rezsicsökkentést” – jelentette ki. Arról is beszélt, hogy egy ilyen intézkedéssel „vége” lenne Magyarországon az olcsó rezsinek, „visszamennénk oda, ahol 2010 előtt voltunk”. A kormányfő szerint az a baj a magyar politikával, hogy nem a jövőről folyik a vita, hanem arról, hogy visszajöjjön-e a múlt, mert a Gyurcsány-Bajnai-kormány már ismert alakjai szeretnének visszatérni a politika élére.

Ha visszajönnek, akkor visszajönnek a magas árak is – szögezte le a miniszterelnök.

Felidézte: a gáz ára óriásit emelkedett, Nyugat-Európában üresek a gáztározók – 2002 és 2010 között Magyarországon is hasonló volt a helyzet. A Gyurcsány-korszakban – folytatta – volt, hogy háromszorosára emelték a gázárakat, hiába ígérték ennek ellenkezőjét. Elmondta: mára sikerült elérnie a magyar a kormánynak azt, hogy bár piaci áron vásárolja meg a gázt, a piaci ár alatt tudja átadni az embereknek. „Ideológiai frázisokkal nem lehet begyújtani a kályhába”, ezért meg kellett állapodni az oroszokkal, ez sikerült is, hiszen egy 10+5 éves szerződést kötöttek – mondta Orbán Viktor az interjúban.

A napokban az orosz megállapodás miatt kialakult magyar-ukrán helyzettel kapcsolatban úgy fogalmazott: Könnyű a magyarokkal legénykedni – gondolják az ukránok, de ez téves megállapítás.

Magyarországnak kell a gáz, Magyarország a magyar embereket kell segítse, így az ukrán szempontokat nem veheti figyelembe a kormány. Ha az ukrán vonalon hoznák a gázt Magyarországra, akkor a családok többet kéne fizessenek a gázért, ez a magyar kormánynak nem elfogadható – magyarázta.

Arról is beszélt: nem az oltás jelent kockázatot, hanem az oltatlanság. „Aki egyszer már beoltatta magát, az megtapasztalhatta azt is, milyen jó érzés biztonságban lenni” – fogalmazott. A magyar kormány a nyár folyamán felkészült a negyedik hullámra, az iskolások beoltására, és felhalmoztak megfelelő mennyiségű vakcinát, annyit, hogy aki még nem vette fel az első oltást, az is megkaphassák, és az is, akik már a harmadik oltást szeretné felvenni. Felhívta a figyelmet: az oltatlanokat nem védi a nyájimmunitás, az oltatlanok nagy valószínűséggel meg fognak fertőződni.