Orbán Viktor: Szándékosan emelik a rezsiárakat Európa-szerte

Orbán Viktor: Szándékosan emelik a rezsiárakat Európa-szerte

Ki kell tartani a rezsicsökkentés mellett – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a közrádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

POLITIKA 2021. OKTÓBER 8. 09:20

Elérte a magyar gazdaság teljesítménye a koronavírus-járvány előtti szintet, ezért van lehetőség olyan gazdasági lépésekre, mint – például – a 80 ezer forintos nyugdíjprémium és az az intézkedés, amelynek köszönhetően családok visszakapják a 2021-ben befizetett adót. Orbán Viktor béremeléseket is bejelentett. Jövő év január 1-jétől az ápolónők bére 21 százalékkal, a bölcsődei és a szociális dolgozóké 20, a kultúrában dolgozókét ugyancsak 20 százalékkal növekszik. Egymillió fiatalnak nem kell majd személyi jövedelemadót fizetnie – tette hozzá. Küzdenek azért – mondta a miniszterelnök –, hogy a 13. havi nyugdíj egészét visszaadhassák.

Orbán Viktor rámutatott: több európai országban rezsiválság alakult ki, miután a „brüsszeli bürokraták szerint” a megújuló energiákra való átállás, a klímavédelem úgy érhető el, ha emelkednek az árak.

Szándékosan emelik az árakat – hangsúlyozta, kiemelve, hogy a baloldal most is piaci energiaárakat szorgalmaz Magyarországon. Ha ezeket elfogadjuk – jelentette ki –, egy átlagos magyar család évente 370 ezer forinttal fizetne most többet.

A miniszterelnök kiemelte: a közös uniós hitelfelvételből Magyarországnak járó fejlesztési forrást az LMBTQ-lobbi nyomására nem folyósítja Brüsszel. Magyarország azonban nem enged a nyomásnak, „nem engedjük át a gyerekeink nevelését LMBTQ-aktivistáknak” – mondta.

Arról is beszélt: a koronavírus elleni vakcina fejlesztésében közreműködő Karikó Katalin sokmillió ember életét mentette meg. Lehet, hogy ezért nem járt Nobel-díj, de hősies tettet vitt véghez, „a mi hősünk”.

A Covid-19-ről szólva azt mondta: a vírusról még senki nem tud semmi biztosat, de már a többedik variáns tombol, és várhatóan lesznek újabbak is. Amit azonban az orvosok biztosan mondanak, hogy az oltás működik, „és a harmadik jobb, ha van, mint ha nincs”. Beszélt arról is, hogy ő maga is felveszi a 3. oltást a jövő héten.