Orbán Viktor: Ukrajnát pénzügyileg támogatjuk, de nemet mondunk a közös adósságra

A magyar kormány már elkülönítette a költségvetésben azt a pénzt, amivel Ukrajnát támogatja, de Magyarország nem támogat semmilyen olyan megoldást, amely az Európai Uniót az adósságközösség irányába viszi tovább, jelentette ki a magyar miniszterelnök.

POLITIKA 2022. NOVEMBER 25. 13:31

Orbán Viktor magyar kormányfő a V4-csúcstalálkozón tartott sajtótájékoztatón beszélt Ukrajna pénzügyi támogatásáról is. Erről most közösségi oldalán is megosztott egy videót.

„Ami az ukránok pénzügyi támogatását illeti, itt is szeretnék tiszta vizet önteni a pohárba. Magyarország először is időben jelezte az álláspontját az Európai Bizottságnak. Előre szóltunk, hogy mi támogatjuk Ukrajna pénzügyi megsegítését, ezt helyesnek tartjuk és szükségesnek tartjuk. Azt is jeleztük, hogy Magyarország az ebből ráeső pénzügyi terhet vállalja. Ugye beszéltünk 18 milliárd euróról a következő évben. Az ebből Magyarországra eső részt a magyar kormány már elkülönítette a költségvetésben, és ezt a pénzt oda fogjuk adni az ukránoknak. Az erről szóló tárgyalásra pedig már felhatalmaztuk a magyar külügyminisztert” – fogalmazott Orbán Viktor. Kiemelte ugyanakkor, hogy

„Mi nem fogunk támogatni semmilyen olyan megoldást, amely az Európai Uniót az adósságközösség irányába viszi tovább. Tehát mi vállaljuk a ránk eső terhet, de nem az unión keresztül akarjuk ezt lebonyolítani, mert szerintünk nem jó irány az unió számára, hogyha egyre több ügyben egyre nagyobb összegekkel adósítja el magát meg a tagállamait a jövő felé. Ez rossz irány, ezt mi sose fogjuk támogatni, mindegy, hogy Ukrajnáról vagy bármilyen más pénzügyi kérdésről van szó”.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, ukraine, v4, viktor orban