Óriási kampányfinanszírozási botrány a magyar baloldalon

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerint nem biztos, hogy minden úgy történt a kampányfinanszírozás során, ahogyan azt a legutóbbi baloldali miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter állította.

POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 21. 16:31

Szeptember elején pattant ki a baloldal kampányfinanszírozási botránya, amikor Márki-Zay Péter korábbi kormányfőjelölt arról beszélt egy podcast adásban, hogy az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) a kampány utolsó számláit egy több száz millió forintos külföldi adományból fizette ki. Az adományozó az amerikai székhelyű Action for Democracy nevű szervezet, amelyet Karácsony Gergely főtanácsadója, Korányi Dávid elnököl. Korányi egyébként a Bajnai-kormány korábbi államtitkára, a volt kormányfő egyik fontos embere volt – emlékeztet a Magyar Nemzet című napilap, amely megjegyzi hogy

Az Action for Democracy egy közleményben ugyan elismerte az MMM-nek nyújtott támogatást, ám visszautasították azon vádakat, amelyek szerint beavatkoztak volna a választási kampányba. Az Action for Democracy szerint ők a támogatást a demokratikus értékek védelme, a választási részvétel növelése és a voksolás tisztaságának elősegítése érdekében nyújtották.

Csakhogy azóta bebizonyosodott, hogy a támogatást nem így használták fel, amit Márki-Zay Péter nyíltan ki is mondott. A korábbi kormányfőjelölt arról beszélt, hogy kulturális projektekre kaptak pénzt, ám ezek között említett számos kampányterméket, például az úgynevezett „migránsszámlálót” és képviselőjelöltek korteskedését is támogatták a pénzből.

Sőt a bukott miniszterelnök-aspiráns azt is hozzátette, hogy nem csináltak volna efféle „kulturális kampányt”, ha nem lettek volna országgyűlési választások.

A kérdés tisztázása érdekében a Magyar Nemzet munkatársa ellátogatott egy szeptember 21-én és 22-én megrendezett konferenciára, ahol a felszólalók között Korányi Dávidot is feltüntették. A rendezvény a Budapest Forum 2022 címet kapta, az esemény házigazdája a Soros György által finanszírozott Central European University (CEU), és szervezőként volt feltüntetve a Krekó Péter nevével fémjelzett Political Capital, valamint a Budapesti fővárosi önkormányzat.

Az már csak a helyszínen derült ki, hogy Korányi Dávid csupán az interneten fog bejelentkezni az eseményre, a konferencián azonban a közönség soraiban felbukkant Hajnal Miklós, Momentum nevű balliberális párt politikusa, aki a kampányfinanszírozási ügy kapcsán a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: az egyesületekre más szabályok vonatkoznak. Hajnal egyébként csak annyit tudott az ügyről, amennyit a sajtóban olvasott róla, miközben egyébként ő maga is aktívan kampányolt.

Balázs Péter volt külügyminiszter pedig nem is hallott a botrányról, míg Karácsony Gergely újságírói kérdésre csupán annyit reagált a külföldről érkezett százmilliók kapcsán, hogy nem biztos, hogy minden úgy van, ahogyan azt a sajtó állítja. Ám az álláspontját nem kívánta bővebben kifejteni a lapnak.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, leftists, scandal