Óriási Vlagyimir Putyin támogatottsága Oroszországban

Óriási Vlagyimir Putyin támogatottsága Oroszországban

Az oroszok csaknem 80 százaléka Putyin mellett van. Erről ír a szerb B92 hírportál oroszországi közvélemény-kutatásokra hivatkozva. A május elején 1600 ember megkérdezésével zajlott felmérés szerint 5-ből 4 orosz az államfőt támogatja.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 17. 12:04

Bíznak az elnökükben az oroszok

Habár a nyugati média és a politikusok is arról beszéltek az ukrajnai háború elején, hogy a szankciók és az elhúzódó összecsapások Vlagyimir Putyint gyengíthetik meg, ez nem sikerült. Egyes szakértők abban bíztak, hogy az orosz elnök támogatottsága csökkenhet azáltal, hogy nemzetközi elszigeteltségbe taszítják az országot, s – az európaiak szerint – a háborúban az agresszor szerepét tölti be Putyin. Ezek a várakozások azonban a jelek szerint nem jöttek be. Egy május elején készült felmérés szerint közel rekord magas az államfő népszerűsége odahaza. A mostaninál csak 2015 közepén támogatták többen Moszkva első számú vezetőjét.

kép: Pixabay

 

5-ből 4-en Putyint támogatják

Vlagyimir Putyint jelenleg az orosz lakosság mintegy 80 százaléka támogatja. Erről közölt adatok az Összorosz Közvélemény-kutató Intézet. A számokat a B92 szerb portál idézi. A Győzelem Napját megelőző héten végzett felmérés szerint 1600 felnőttkorú orosz állampolgárt kérdeztek meg, s az eredmények alapján csaknem 80 százalékos az orosz elnök támogatottsága. Ha a számokat összevetjük egy korábbi, április 25-e és május elseje között végzett kutatással, akkor mintegy 1,6 százalékkal csökkent az államfő népszerűsége. Ezek az adatok viszont hibahatáron belül vannak, így szakértők megállapítják, hogy a háború és a szankciók ellenére továbbra is bíznak az elnökükben az oroszok.

kép: Pixabay

 

A Tassz Hírügynökség közlése szerint a válaszadók 79,9 százaléka vélekedik pozitívan Vlagyimir Putyin munkájáról, míg 77,2 százalék támogatja az orosz elnök döntéseit – tudósít a B92.

A miniszterelnök támogatottsága jelentősen elmarad Putyinétól

A számok alapján az is megállapítható, hogy az oroszok leginkább saját elnökükben bíznak. A kormányfő támogatottsága jóval kisebb, mint Vlagyimir Putyiné. Mihail Vlagyimirovics Misusztyinról és kabinetjéről a megkérdezettek 52 százalékának volt pozitív a véleménye. A 2020 óta hivatalba lévő kormányfőnek azért ennél jóval többen hisznek. A kutatás szerint az emberek 62 százaléka bízik az adóhivatal volt vezetőjében, az ország jelenlegi miniszterelnökében.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

reputation, russia, vladimir putin