Putyin: A speciális hadművelet megkezdése volt az egyetlen helyes út

Putyin: A speciális hadművelet megkezdése volt az egyetlen helyes út

A Győzelem Napját hagyományosan nagy katonai parádéval ünneplik Moszkvában és még 28 másik városban Oroszország-szerte. Az eseményen Vlagyimir Putyin orosz elnök is beszédet mondott. Az elmúlt esztendőkhöz képest az idei megszólalását árgus szemekkel figyelte a világ, hiszen jelenleg éppen háború zajlik az oroszok és az ukránok között.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 9. 10:07

„Meghajolunk a katonák, az egészségügyi személyzet és mindenki előtt, aki ma Donbászban szenved. Ma itt állnak azok is, akik közvetlenül Donbászból jöttek. Belülről próbáltak gyengíteni, de nem jártak sikerrel. Elpusztíthatatlanságunk ereje az, hogy egységben vagyunk a saját hazánkban, nemzetiségünktől függetlenül” – mondta Vlagyimir Putyin.

„Aki lerombolta a nácizmust, az tetteivel megmutatta nekünk, mi a hősiesség. Ez minden időre szól” – mondta.

„Büszke vagyok arra, hogy azok örökösei vagyunk azoknak, akik elpusztították a nácizmust. Oroszország mindig kitart azon álláspont mellett, hogy mindannyian egyenlőek vagyunk, és a biztonság mindenki számára azonos” – mondta Putyin. „Fejet hajtunk és meghajolunk a gyerekek, az idősek és mindazok előtt, akik meghaltak Donbászban” – mondta Putyin egyperces néma csendet kérve a halottakért.

Az orosz elnök kitért az aktuális helyzetre is. Mint fogalmazott:

„kötelességünk megőrizni azoknak emlékét, akik miatt mi vagyunk a győztesek, de nem szabad megismételni a globális háborút. A korábbi években megpróbáltuk fenntartani a békeszerződéseket, de nem akartak hallgatni ránk. Egészen más tervük volt, ezt láthatjuk most.” – mondta az orosz elnök. A NATO az ukrán nácikkal együttműködik, Ukrajna a legmodernebb fegyvereket szerzi be. Éppen ezért a különleges katonai műveletről szóló döntés volt az egyetlen helyes út – mondta Putyin.

Az orosz elnök a világban uralkodó oroszellenességről is szólt. Azt állította, hogy néhány amerikai veteránnak megtiltották, hogy a győzelem napján elmenjenek az ünnepségre, pedig – mint mondta – el akartak menni.

„Soha nem adjuk fel a szülőföldünk iránti szeretetünket. Az amerikai veteránoknak megtiltották, hogy Moszkvába jöjjenek, de szeretnénk, ha tudnák, hogy büszkék vagyunk bravúrjaikra, valamint mindazokra, akik elpusztították a nácizmust. Ma hazánkért harcolunk Donbászban. Meghajolunk Odessza mártírjai előtt, ünnepeljük Donbász lakóit és mindenkit, akiket a nácik öltek meg”

Vlagyimir Putyin szerint belülről akarták megosztani a társadalmat, de az nem sikerült nekik.

„Aki belülről szét akar szakítani, az nem járhat sikerrel. Ez a mi megingathatatlan erősségünk. Harcolunk a Haza jólétéért és biztonságáért. Megvédjük Oroszország függetlenségét. Akik legyőzték a nácizmust, példát mutattak nekünk bátorságból. Dicsőség hadseregünknek, Oroszországunknak! Győzelem! ” zárta beszédét Putyin.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

russia putin