Súlyos a helyzet, az amerikai katonák kétharmada elhízott vagy túlsúlyos

Súlyos a helyzet, az amerikai katonák kétharmada elhízott vagy túlsúlyos

A szó legszorosabb értelmében is nehéz helyzetben lehet az amerikai hadsereg, egy tanulmány szerint ugyanis elkényelmesedett az állomány jelentős része.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. OKTÓBER 21. 12:41

A washingtoni székhelyű American Security Project nonprofit szervezet egy széleskörű tanulmányban arra jutott, hogy az amerikai katonák 68 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak minősül a testtömegindex alapján. Mint ismert, ez a mutató figyelembe veszi az egyén életkorát, magasságát és súlyát. A dokumentumot a New York Post amerikai hírportál szemlézte, kiemelve, hogy

az elmúlt évtized során több mint kétszeresére nőtt az elhízott kategóriába tartozó katonák száma – a 2012-es 10,4-ról tavaly 21,6-ra.

A szervezet most arra figyelmeztet, hogy bár nem első hallásra nem tűnnek olyan súlyosnak az eredmények, mégis érdemes lenne foglalkozni vele a védelmi tárcának.

A fegyveres erők hosszú távú működőképességének és hatékonyságának biztosítása érdekében a szolgálatoknak határozottan és egységesen kell foglalkozniuk a soraikban előforduló elhízással, szigorú testösszetételi normákat kell fenntartaniuk, és az egészségügyi politikákat összhangba kell hozniuk a bizonyítékokon alapuló ajánlásokkal

– írják a tanulmány szerzői az ajánlásukban. Az American Security Project azt is megjegyzi a dokumentumban.

A tanulmány szerint az Egyesült Államok hadseregének minden egyes ága jelenleg saját normákkal rendelkezik, amelyeknek az újoncoknak meg kell felelniük. Az elhízás a katonai szolgálatra jelentkezők elsőszámú kizáró tényezője, valamint a szolgálat közbeni sérülések és orvosi elbocsátások elsődleges oka.

A gond ott kezdődik, hogy mindeközben az amerikai hadseregnek nehézséget okoz az új tagok toborzása. Az Amerikai Védelmi Minisztérium (DOD) jelentése szerint a 17-24 éves amerikaiak túlnyomó többsége alkalmatlan a katonai szolgálatra. Az amerikai fegyveres erők egyre nehezebben tudják teljesíteni a nemzet önkéntes katonáinak toborzási céljait.

Az amerikai fiatalok 77 százalékát ugyanis nem tudnák felvenni.

A DOD jelentése arra a következtetésre jutott, hogy ennek egy fő oka az elhízás. A túlsúlyosok aránya évtizedek óta folyamatosan nő a fiatalok körében, miközben az amerikai felnőtt lakosság 42,9 százaléka minősül elhízottnak. Ez az arány 1999-ben még több mint 10 százalékponttal alacsonyabb volt.

A hadsereg a szolgálatra alkalmas fiatalok számának csökkenése mellett számos más akadályba is ütközhet a fiatalabb katonák toborzása során. Ugyanis a fiatalok körében is elterjedt az a megítélés, amely szerint a hadsereg baloldali társadalmi kísérleteket folytat ahelyett, hogy a fegyverzet fejlesztésére és az állomány felkészültségének növelésére összpontosítana.

A hadsereg 2021-ben a „The Calling” toborzókampány részeként egy olyan reklámsorozatot mutatott be, amely a legkülönbözőbb hátterű személyek szolgálati történeteit emelte ki. A kampányt széles körben ultraliberálisnak minősítették, és jelentős kritikákat kapott a déli és középnyugati területeket képviselő konzervatív törvényhozóktól, azon területek képviselőitől, amelyek jellemzően a hadsereg elsődleges toborzási terepei. A kampány reklámjaiban ugyanis a sokszínűség jegyében nagy hangsúlyt kaptak a bevándorlók vagy az LMBTQ-személyek is, ami sokakban nem váltott ki szimpátiát.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

army, military, usa