Szóváltás, megütött rendőr, sörösüveggel megdobott rendőrautó

Utcai rendbontásba fordult a néhány százfős tüntetés, amit a magyar baloldal szervezett a kisadózó vállalkozások adójának módosítása miatt.

POLITIKA 2022. JÚLIUS 15. 11:50

Csütörtök este fél 11 után kezdte elveszteni békés jellegét a baloldal által szervezett tüntetés, amellyel eredetileg a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) módosítása ellen tiltakoztak.

Miután a néhány száz demonstráló egy része távozott, Budapesten, az Erzsébet hídnál maradt keménymag egyes csoportjai egyre hangosabb szócsatába keveredtek a rendőrökkel. A graffitizés miatt a tömegből kiemelt ittas nő ellenállt, és meg is ütötte az intézkedő rendőrt, amire egyes demonstrálók is harciasabban kezdtek viselkedni.

Kép: Magyar Nemzet

A tüntetők állítólag az előállítás módja miatt keveredtek vitába az egyenruhásokkal, és megpróbálták megakadályozni, hogy a rendőrségi furgon elszállítsa a nőt.

A Telex nevű baloldali hírportál arról számolt be, hogy

valaki a hídról egy rendőrautóra dobott egy zsáknyi sörösüveget és sörösdobozt.

A rendőrök az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése miatt állítottak elő egy férfit a gyűlés helyszínéről, aki az arcát kendővel eltakarva vett részt a demonstráción, és festékszóróval fújta le az aszfaltot. Hasonló cselekményért több személyt is keresett a rendőrség, miközben egyes szónokok arra buzdították a tüntetőket, hogy ilyen helyzetben ne írjanak alá semmit.

Az elmúlt napokban is bőven történt rendbontás: a rendőrök szabálysértési feljelentést tettek három ember ellen, akik kerékpárral, illetve gyalogosan akadályozták a forgalmat két belvárosi, nagyforgalmú út kereszteződésében. De történt ennél súlyosabb eset is,

az Erzsébet híd budai lehajtójánál egy férfi lánccal ütött fejbe egy rendőrt.

A tüntetések kedden kezdődtek a baloldali pártok bábáskodásával: csütörtökön a Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) nevű viccpárt hirdetett az Erzsébet hídra „hídfoglaló túlórázást”. Végül Márki-Zay Péter, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje állt a demonstráció élére, s egyebek mellett a kormánypárt, a Fidesz szavazóit is gyalázta, idiótának nevezve őket. A korábbi két napon, kedden és szerdán a Momentum szólította az utcára az embereket.

Kovács Gergely, az MKKP elnöke bejelentette, hogy hosszútávú „piknikezésben” gondolkodnak. „Mostantól minden este miénk a híd” – hangoztatta a kutyapárt elnöke, aki ellen szerdán indított eljárást a rendőrség, miután kábítószergyanús anyagot találtak nála, és saját bevallása szerint fogyasztott is belőle.

A KATA módosítása ellen most hevesen tiltakozó baloldal politikusai közül egyébként senki nem szavazta meg 2012-ben az akkor új adózási formát a parlamentben.

POLITIKA

Címkék:

demonstration, Hungary