Ursula von der Leyen: megmaradnak az Oroszországgal szembeni uniós szankciók

Az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az unió helyzetét értékelő éves beszédében többek között arról beszélt, hogy a térség szankciói érvényben maradnak Oroszországgal szemben. Ursula von der Leyen emellett beszélt még egy az energiacégeket érintő rendkívüli adó kivetésének lehetőségéről, az EU által létrehozni kíván hidrogénbankról, illetve a migrációról is.

POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 14. 11:11

Szeptember 14-én, szerdán délelőtt tartotta évértékelő beszédét Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság vezetője az Európai Parlament plenáris ülése előtt szólalt fel.

Ursula von der Leyen az orosz-ukrán háborúval kezdte beszédét. Megerősítette: az EU-s szankciók érvényben maradnak Oroszországgal szemben.

“Ebből nem engedünk”

– jelentette ki, majd hozzátette, Ukrajna újjáépítéséhez rendkívül sok pénzre lesz szükség, az EU pedig százmillió eurós csomaggal fogja támogatni az ukrán oktatás újraindítását.

Az EB elnöke emellett kifejtette: rendkívüli adó kivetését fogják javasolni az energiacégekre, amiből mintegy 140 milliárd eurós bevételre számolnak. Ursula von der Leyen úgy fogalmazott, a nagy olaj-, gáz- és szénipari vállalatok hatalmas profitot termelnek, a nyereséget a jelenlegi helyzetben meg kell osztaniuk, és válsághozzájárulást kell fizetniük. Megerősítette azt is: az unió tervei között szerepel továbbra is az energiaárak felső határának meghatározása.

A Bizottság vezetője kifejtette: az EU kezdeményezni fogja a villamosenergia-piac mélyreható reformját is. Ennek kapcsán kiemelte: az unió hidrogénbankot hoz létre 3 milliárd euró értékű beruházással.

A migrációra kitérve úgy fogalmazott: a térség külső határaink hatékony ellenőrzésére szükség van az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása mellett.

POLITIKA

Címkék:

brussel, european commision, sanctions, strasbourg, ursula von der leyen