Veszélyben van a vallásszabadság az Egyesült Államokban

William Barr az Egyesült Államok korábbi legfőbb ügyésze arra figyelmeztetett, hogy az oktatási rendszeren belül egyre harciasabb és szélsőségesebb szekuláris-progresszív légkör jön létre, ami veszélyt jelent a vallásszabadságra Amerikában.

POLITIKA 2021. JÚNIUS 4. 14:21

William Barr volt legfőbb ügyész egy közelmúltbeli beszéde során, amit a Szabadság Védelméért szervezet díjátadóján mondott el, éles figyelmeztetést fogalmazott meg arról, hogy mi történik Amerika közoktatási rendszerén belül, és hogyan tudnak az amerikaiak fellépni a szélsőségek terjedése ellen az iskolákban.

Barr arra figyelmeztetett, hogy “az állam által irányított oktatási rendszerünkben egyre harciasabb a szélsőséges szekuláris-progresszív légkör, és ez jelenti ma a legnagyobb veszélyt a vallásszabadságra Amerikában”. Barr szerint, túl sokan csak azzal a problémával foglalkoznak, hogy milyen hatással van a szélsőségek terjedése az Egyesült Államok nemzeti egységére.

A volt legfőbb ügyész szerint, a vallásszabadságot fenyegető legnagyobb veszély az, hogy a közoktatásban a baloldali progresszivitás, és a liberalizmus elméletei egyre nagyobb teret nyernek. Barr két példát hozott fel az amerikai közoktatási rendszeren belül zajló eseményekre.

Az egyik példája a szélsőségek terjedésére az, hogy 2021 elején Iowa állami iskoláiban a transzneműségről és a homoszexualitásról tanították a diákokat, az óvodától a gimnáziumokig. Mindezt a Black Lives Matternek szentelt hét részeként tették meg. Az iskolák továbbá a gyermekek között terjesztettek egy kifestőkönyvet, amely az egyik oldalon azt tanítja, hogy mindenki meg tudja választani, hogy lány vagy fiú a neme, esetleg mindkettő, vagy egyik sem.

Barr a fent említett példájával kapcsolatban azt mondta, “most egy dolgot tudunk, mégpedig azt, hogy amit a gyerekeknek tanítanak az nem tudományosan megalapozott, hanem az új progresszív ortodoxia erkölcsi, pszichológiai és metafizikai dogmája. Valójában a közelmúltig gyakorlatilag senki sem hallott Amerikában ezekről a radikális elképzelésekről. Mégis, sok állami iskolában alaposan intézményesítették ezeket az új elveket, és egyes államokban már a diákok szüleik beleegyezése nélkül választhatnak maguknak új nemet”.

A másik példa, ami Barr szerint alátámasztja a szélsőségek rohamos terjedését az oktatási rendszeren belül, hogy, “a tanterveket országos felhatalmazás nélkül változtatják meg néhány körzetben, és állásfoglalásokban gyakran megtiltják, hogy a szülők gyermekeik felmentését kérvényezzék bizonyos iskolai foglalkozások alól.” Például a kaliforniai Orange megyében az Oktatási Tanács kiadott egy állásfoglalást, ami szerint, “azok a szülők, akik nem értenek egyet a nemekkel, a nemi identitással, a nemi kifejezésekkel és a szexuális irányultsággal kapcsolatos oktatóanyagokkal, nem menthetik fel gyermekeiket ezen órák alól”.

POLITIKA

Címkék:

education, gender theory, religious freedom, usa