Zuhanórepülésben a brit kormányfő népszerűsége

Zuhanórepülésben a brit kormányfő népszerűsége

Rishi Sunak kiszámíthatatlan és elhibázott migrációs politikája meghozta a gyümölcsét, ami a legkevésbé sem édes.

POLITIKA 2023. DECEMBER 15. 04:45

A YouGov a hét elején az úgynevezett Ruanda-törvényről szóló vitatott szavazás előtt végzett felmérése szerint Rishi Sunak brit miniszterelnöknek mindössze 21 százalékos a támogatottsága, míg 70 százalék kedvezőtlen véleménnyel van a kormányfőről.

A felmérés szerint Sunak népszerűsége a legalacsonyabb szintre esett azóta, hogy a globalisták által támogatott, a rövid ideig hivatalban lévő Liz Truss volt miniszterelnököt eltávolították a kormány éléről.

Kormányfővé választásakor Rishi Sunak egyik első ígérete a nyilvánosságnak az volt, hogy megállítja a csónakokon érkező migránsok tömegét, de közel egy évvel az ígéret megtétele után a kormány még mindig nem hajtotta végre kiemelt tervét, és emellett azt sem sikerült még elérni, hogy akár egyetlen migránst is deportáljanak a ruandai menekültügyi központokba. Mint ismert, a brit kormány Ruandát, mint biztonságos országot jelölte ki azzal a céllal, hogy az illegális migránsok ott várakozhatnak a kérelmük elbírálására, cserébe pedig a britek rengeteg pénzzel támogatják Ruandát.

A program, amely jogi szempontból bizonytalan volt, mielőtt a Legfelsőbb Bíróság a múlt hónapban biztonsági aggályok miatt elutasította, kedd este szembesült a legnagyobb politikai akadállyal. A miniszterelnök törvényjavaslatot terjesztett elő, amellyel meg kívánta erősíteni a jogi alapokat arra vonatkozóan, hogy Ruandát hivatalosan is biztonságos országgá nyilvánítsák.

A törvényjavaslat azonban kedd este ellenállásba ütközött, amikor Sunak saját pártjának több tucatnyi képviselője tartózkodott a szavazáson.

Aggályaik szerint a jogszabály túl nagy teret enged a migránsok kitoloncolásának jogi megtámadására mind Nagy-Britanniában, mind Európában, mivel kevésbé foglalkozik azzal, hogy az Egyesült Királyságot továbbra is köti a franciaországi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) és annak határozata. A bíróság, amely 2022 nyarán ellentmondásos módon megakadályozta a Ruandába tartó és migránsokat deportáló repülőjáratok elindulását technikailag az EU-tól különálló intézmény, ezért Nagy-Britannia tagságát nem érintette a Brexit. Sunak kritikusai, például Suella Braverman volt belügyminiszter és Robert Jenrick volt bevándorlási miniszter azzal érveltek, hogy a miniszterelnöknek ki kell vezetnie az országot az EJEB-ből, hogy valóban visszavegye az ország határai feletti ellenőrzést.

Ez azonban nem történt meg, és a rosszul kezelt, sokszor káosszal megspékelt migrációs politika rátette a bélyegét a kormányfő támogatottságára, még a konzervatívok körében is. Eközben Nigel Farage Brexit-vezér támogatottsága ugyanebben a körben megugrott, amelyhez nagyban hozzájárult az is, hogy szerepelt az egyik reality tévéműsorban. A legfrissebb felmérések szerint immár 21 ponttal megelőzi Sunakot a szavazók körében.

POLITIKA

Címkék:

england, rishi sunak, uk