A tavalyinál is nehezebb év jön – mondja az elnök

A tavalyinál is nehezebb év jön – mondja az elnök

Élelmiszerhiánnyal és gazdasági nehézségekkel kell szembenézni az elkövetkező évben a világnak. Ezt mondja a szerb elnök, aki szerint országa jó évet zárt. Emelték a fizetéseket és a nyugdíjakat, valamint megőrizték a pénzügyi stabilitást is. Az energiabiztonság továbbra is fontos marad.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 5. 09:26

Európa sem marad ki az élelmiszerhiány okozta krízisből

A világon egyre nagyobb élelmiszerhiány jön, ezért az országoknak gondot kell viselniük arról, hogy saját maguk számára biztosítsák a meglévő készleteket. Ez a gond Európát sem kerüli el. Erről is beszélt az éves sajtótájékoztatóján szerda este Aleksandar Vucic. A szerb államfő kitért az energiakrízisre is. Elmondta, azért, hogy megvédje az ország a vállalkozóit, Európában Szerbiában lesz az egyik legolcsóbb a földgáz és a villamosenergia is, illetve külföldi partnerek segítségével megreformálják a villanyszolgáltató működését

Az élelmiszer-ellátás stabilitását különösen fontosnak nevezte a szerb elnök. Szerinte egyre kevesebb ennivaló lesz a világon és Európában is.

“A stabilitás megőrzése az élelmiszer-ellátásban nagyon fontos. 20 hónapra elegendő tartalékkal rendelkezünk búzából, 30 hónapra napraforgóból s 13-ra kukoricából. Ezt az ágazatot tovább kell erősítenünk. Egyre kevesebb élelem lesz a világon. Só, cukor, búza és kukorica is kelleni fog. Nekünk már van ezekből a következő időszakra” – fogalmazott az államfő.

Stabil Szerbia gazdasága

Vucic beszélt még a fizetések és nyugdíjak emeléséről is. Kiemelte: az országnak a válság ellenére sikerült megőriznie a pénzügyi stabilitását. Az éves gazdasági növekedés Szerbiában 2,5 százalék körüli lesz. A szerb államfő úgy fogalmazott: Európában a legnagyobb mértékű fizetés és nyugdíjemelést a balkáni országban hajtották végre, s az államháztartási hiány sem haladja meg az 55 százalékot.

„Az elmúlt három évben Európa legjobb három országa között vagyunk a gazdasági növekedés tekintetében. Az államháztartási hiányunk pedig ott van az 5 legkevesebb között. A gazdaságban viszont nem elegendő egy paramétert kiemelni, s azzal példálózni, legalább 10-et kell összehasonlítani. Az is elegendő, ha ebből egy nem jó, s már veszett is minden. Történelmi minimumon van a munkanélküliségünk. Az Eurostat tagjai is vagyunk, nincs hazugság, nincs átverés. A dinár-euró árfolyam pedig kemény, mint a kő. 2012 óta 117 vagy 118 dinárba kerül 1 euró”

– húzta alá Aleksandar Vucic.

Mint hangsúlyozta: Szerbiába soha ennyi közvetlen külföldi beruházás nem érkezett, mint most. Az elmúlt évek alatt az átlagnyugdíj az országban 203 euróról 321-re nőtt, ez 60 százalékos növekedésnek számít. A fizetések pedig még nagyobb ütemben nőttek 2012 óta. Az akkori 311 euró helyett most 642 euró a nettó átlagbér. Az elnök várakozása szerint márciusra újabb ugrás várható, akkorra ez az összeg már 735 euró lesz.

Az európai recesszió hatással lesz Szerbiára is

Aleksandar Vucic sajtótájékoztatóján kiemelte: Szerbiát az elmúlt évtizedben sikerült megmenteni a háborúktól és attól, hogy térdre kényszerüljön az ország, de ezután sem lesz könnyebb. Mint fogalmazott: arra számít, hogy 2023 európai és világszinten sokkal nehezebb lesz, mint 2022.

„Késő estig megbeszélést folytattam Sinisa Mali pénzügyminiszterrel arról, hogyan maradhatunk ki ebből. Amerika növekedési üteme csökken. Kínáé is, Európa recesszióban van, ez ránk is hatással lesz”

– nyilatkozta a köztársasági elnök.

„Az Emirátus-beli barátainktól pénzt biztosítottunk magunknak, hogy energiahordozókhoz jussunk. Ebben a pillanatban 580 millió köbméter földgázt tárolunk Udvarnokon és Magyarországon. A tározókból eddig 87 millió köbmétert használtunk fel. Ez azt jelenti, hogy az udvarnoki tározónk tele marad a tél végére is, illetve 100 millió köbméter megmarad Magyarországon is. Orbán Viktorral meg fogjuk hosszabbítani a szerződést, hogy azonnal biztosítsuk magunkat a következő télre, ami nehezebb lesz, mint a mostani. 1 447 000 tonna szenünk is van, épp annyi, amennyit importáltunk. Ha nem tettük volna, üresek lennének a tározók. Az állampolgároknak nincs miért aggódniuk, az áram ára a második legalacsonyabb lesz Európában.” – szögezte le Vucic.

Koszovóval kapcsolatban kompromisszumra törekszenek

Hozzátette: a következő időszak egyik legfontosabb feladata a munkahelyek megőrzése lesz, de emellett folytatódik a nyugdíjak és a fizetések emelése is.

A szerb elnök szerint a születésszám emelésére is odafigyelnek majd. Ennek része lehet az is, hogy meghosszabbítják a szülési szabadság idejét az anyák számára. Erről a V4NA már korábban is beszámolt. Megdöbbenésének adott hangot ugyanakkor Vucic, hogy a természetes szaporulat épp azokon a területeken a legalacsonyabb, ahol a legnagyobb az életszínvonal. Ez pedig Belgrád. A fővárosba sokan költöznek az ország más tájairól, de egyre kevesebb gyermek születik.

Koszovóval kapcsolatban megjegyezte, Szerbia ragaszkodik az alkotmányához. Vucic készségét fejezte ki a kompromisszumos megoldásra, de szerinte az nem lehet megalázó az egyik fél részére.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

energy, Hungary, serbia, vucic