Aggregátorokat és tűzifát vesznek a szerbek, készülnek a télre

Aggregátorokat és tűzifát vesznek a szerbek, készülnek a télre

Félnek a szerbek a téltől, már áramfejlesztőket vásárolnak, hogy bebiztosítsák magukat a hideg estékre. Az aggregátorok iránt 200 százalékkal nőtt a kereslet. Noha a szerb államvezetés folyamatosan azt mondja, hogy nem lesz áramkorlátozás, az emberek még emlékeznek a 90-es évekre, amikor előfordult, hogy több órán át nem volt villamos energia a háztartásokban. Drasztikusan nőtt a tűzifa ára is a balkáni országban.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 7. 14:10

18 fok alváshoz, szárítógép helyett teregetés

A szerb kormány energiatakarékosságra szólítja fel a lakosságot. Ezzel kapcsolatban ki is adtak egy értesítést, amelyben részletesen taglalják, hogy milyen lépéseket kellene mindenkinek megtenni az otthonában, hogy villamosenergiát spóroljon. A dokumentum olyan ajánlásokat tartalmaz miszerint csak akkor kapcsolják be a bojlert otthon, ha valóban szükségük van a meleg vízre, a hűtőszekrényt 4 fokra kell állítani, ha napközben van elegendő kinti fény, akkor inkább az ablakoktól kell elhúzni a függönyt, nem pedig lámpát gyújtani – áll egyebek mellett az ajánlásban. De olvashatunk arról is, hogy csakis akkor kapcsolják be a mosó-, illetve a mosogatógépet, ha azok tele vannak, a szárítógép használata helyett pedig inkább teregetni kellene a téli hónapokban is.

A fűtéssel kapcsolatban is megfogalmaz a kabinet javaslatokat. Ebben az esetben azt ajánlják az embereknek, hogy azokban a szobákban, ahol hosszabb ideig tartózkodnak, 20-21 fokra állítsák a szabályozót, alváshoz elegendő a 18 fok. Amikor pedig a családtagok elhagyják a házat, elegendő az otthoni hőmérsékletet 16 fokon tartani, hosszabb idejű távozás esetén pedig a 10 fok is elég – olvasható a kabinet közleményében.

A minisztériumban ugyanakkor azt állítják, lesz elegendő áram, nem kell korlátozásoktól tartani. Aleksandar Vucic szerb államfő minapi sajtótájékoztatóján azt mondta, ösztönözni kívánják azt, hogy az emberek spóroljanak az árammal, ezért jelentős kedvezményeket kapnak a számlán, akik kevesebb villanyáramot fogyasztanak idén, mint az előző év azonos hónapjában. A részleteket ezzel kapcsolatban a következő hetekben közlik.

Alternatív megoldást keres a lakosság

Habár az államvezetés bejelentései szerint Szerbiában nem lesz áramkorlátozás, a lakosság igyekszik felkészülni a télre. Ennek egyik bizonyítéka, hogy lényegesen megnőtt a kereslet az áramfejlesztők iránt. Az üzletekből származó információk szerint a kereslet 200 százalékkal emelkedett, s egyes helyeken már várólisták is kialakultak. A vevők között nem csak magánszemélyek vannak, hanem vendéglátósok és kisvállalkozók is. A legolcsóbb aggregátorokat Kínából szerzi be Szerbia. Ezek teljesítménye 2 és 5 kW közötti, az áruk pedig 70 és 300 euró között mozog. A minőségibb, nagyobb teljesítményű áramfejlesztőket 500 és 1000 euró közötti áron lehet beszerezni. Megnőtt az érdeklődés az aggregátorok javíttatása iránt is.

Sokan ugyanis a 90-es években már ezt használták, amikor a NATO-bombázások alatt és a délszláv háborúk idején 6-8 órás áramkimaradásokkal kellett megküzdeniük. A porosodó aggregátorokat most újra üzembe helyezhetik. A V4NA-nak egy kisgyerekes szerbiai család azt mesélte, nem aggasztja őket annyira a mostani energiaválság, mert korábban ennél jóval súlyosabb helyzetet is átéltek. Nem riadnak vissza sem a gyertyafénytől, sem a fával való tüzeléstől.

Alig lehet fát kapni

Folyamatosan érkeznek a vásárlók a fatelepekre, mindenki igyekszik minél jobban betárazni a télre a tüzelőt. A nagy kereslet miatt az árak is jelentősen megnőttek. Az elmúlt egy hónapban 25 százalékkal nőtt a fa köbmétere, most már mintegy 100 euró.

A V4NA egy fatelepen azt tapasztalta, hogy akkora a kereslet, hogy nincs elég tüzelő. A teleptulajdonosok azt mesélik, hogy nem is tudnak fix árat mondani, mert az ő beszállítóik is folyamatosan emelnek. Azzal indokolják a drágítást, hogy nincs elegendő munkaerő Szerbiában és nem győzik kivágni a fákat. A favágók bérét pedig emelni kell, emellett a szállítási költségek is nagyobbak – mondta a fatelep tulajdonosa.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

electricity, energy, serbia