Elégedetlenek a helyzetükkel az állattenyésztők és a tejtermelők – videóval

Elégedetlenek a helyzetükkel az állattenyésztők és a tejtermelők – videóval

Tüntetnek a szerbiai állattenyésztők és a tejtermelők. A gazdák a tejprémium emelését, és az állami támogatások növelését szeretnék elérni. A tenyésztők azt is követelik, hogy az állam tiltsa meg a külföldi tej importját a balkáni államba. Az elnök azt ígéri, hogy a kormány 7-8 napon belül megemeli a tejprémiumot.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 4. 09:29

Tejben úszott az Ibar völgye

Nagyjából ezer elégedetlen gazda gyűlt össze a minap az Ibar völgyében haladó frekventált autóúton. A forgalom ideiglenes leállításával igyekeztek felhívni a figyelmet arra, hogy az állattartás és a tejtermelés gyakorlatilag lehetetlenné vált Szerbiában. A gazdák szerint kevés a tejprémium, a szárazság elvitte a takarmánynak-valót, a boltokat ellepő külföldi termékek pedig legyűrhetetlen konkurenciát jelentenek nekik. Tiltakozásuk nyomatékául kannaszámra öntötték ki a tejet, a helyszíni felvételek tanúsága szerint több száz liternyi tej folyt végig az úton. Míg a gyerekek élvezettel locsoltak, és ugrándoztak a fehér folyóban, addig szüleik felháborodással vették tudomásul, hogy napi megfeszített munkájuk már nem elég arra, hogy fenntartsák magukat és családjukat.

„Nem tudunk tovább kitartani. Egyik napról a másikra a tej ára 20 dinárral (16 eurócent) esett, ez tarthatatlan. Nem akartunk itt lenni és ezt tenni, de másként nem látnak és nem hallanak minket. Nincs már helye tárgyalásnak sem a minisztériummal, sem a felvásárlókkal. Egyetlen emberrel tudunk már csak tárgyalni, ő Aleksandar Vucic”

– nyilatkozta a tüntetésen egy elégedetlen gazda.

Az érdekvédelmi szervezet vezetője szerint nem arról van szó, hogy nem értenék meg, hogy az ország gondokkal küzd, de egyszerűen nem bírják tovább. Mint fogalmazott, nem mondhatják a teheneknek, a sertéseknek vagy a bárányoknak, hogy türelmesek legyenek, majd 3 hónap múlva kapnak enni.

kép: V4NA

Az import elnyomja a helyi termelőket – magyarázta Predrag Veljkovic. A termelő azt mondta, ők egyre kevesebb pénzt kapnak, miközben a vásárlók változatlan árat fizetnek a tejért a boltokban. Nyomatékosította: azt szeretnék elérni, hogy tiltsák meg a tej behozatalát, hogy a tejgyárak ne külföldről, hanem a helyi termelőktől vásároljanak nyersanyagot, ahogyan ez korábban is történt.

„Engedjék meg, hogy úgy dolgozzunk, ahogy évek óta tesszük” – követelte a termelő.

A forgalom 45 percig vesztegelt az Ibari úton, addig csak a mentő- és rendőrautókat engedték át. A háromnegyed órás útlezárás alatt kilométeres sorok alakultak ki mindkét irányba. A gazdák tüntetése azonban folytatódik. Bejelentették: legközelebb Belgrádban vonulnak az utcákra. Dejan Trajkovic tejtermelő, aki a minisztériummal folytatott tárgyalásokban is részt vesz azt mondta, követeléseiket átadták az illetékes tárcának.

„Kérjük a lakosokat, értsenek meg minket, ez mindannyiunk javát szolgálja. Jöjjenek el, támogassanak minket! Nem akarjuk kiönteni a tejet, inkább szétosztjuk a jelenlévők között. Vigyék haza, fogyasszák el!”

kép: V4NA

Fizessék ki az elmaradásokat, növeljék a prémiumot!

A gazdák már az Ibar-völgyi akciójuk előtt jelezték követeléseiket a kormánynak. Egyrészt kérik, hogy sürgősen fizessék ki nekik az elmaradt állami támogatásokat, a tejprémiumot pedig emeljék fel a mostani 10-ről 20 dinárra (8 eurócentről 16 eurócentre) literenként. Azt is javasolják a minisztériumnak, hogy határozzák meg a minimális tejárat, amely alatt a tejüzemek nem vásárolhatják fel a tejet. Kérik továbbá, hogy az állam korlátozza az importot, és csak annyi külföldi tejet engedjen be az országba, amennyire feltétlenül szükség van az ellátás biztosításához. A bejegyzett tehenek utáni állami támogatás növelése is követeléseik között szerepel. Azt szeretnék, ha a mostani 25 ezer dinár (213 euró) helyett 40 ezer (340 euró) lenne a kifizetett összeg.

kép: Facebook

Aleksandar Vucic szerb államfő a parlament csütörtöki, rendkívüli ülésén, képviselői kérdésre válaszolva, beszélt a tejtermelők helyzetéről is. Azt mondta, egyeztetett a kormányfővel, a mezőgazdasági miniszterrel és a pénzügyi tárca vezetőjével a témáról. Megemeljük a szarvasmarhák után járó támogatást és a tejprémiumot is – jelentette ki Vucic. Hozzátette: a döntés várhatóan már 7-8 nap múlva megszületik.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

agrar, balkan, demonstration, milk, serbia