Félnek a téli gázhiánytól, rekordmagasan jegyzik az európai árakat

Európában attól tartanak, hogy még a 400 eurót is átlépheti a földgáz ára megawattóránként. Néhányan arra figyelmeztetnek, hogy ahogy egyre több pénzbe kerül az embereknek a fűtés és az áram, úgy egyre nagyobb lesz a kockázata annak, hogy néhány országban az utcára vonulnak a kétségbeesett és dühös polgárok.

GAZDASÁG 2022. AUGUSZTUS 24. 15:01

A földgáz ára Európában egyre közelebb kerül a megawattóránkénti 300 euróhoz, mivel a piacon a keresleti csúcsidőszakban egyre jobban tartanak attól, hogy tartós gázhiány lép fel. A Bloomberg szerint a földgáz ára a héten már a 291 eurót is elérte megawattóránként. A szakértők ráadásul arra figyelmeztetnek, hogy a legjava még hátravan.

Leon Izbicki, az Energy Aspects elemzője szerint a gáz európai ára elérheti a 300 eurót megawattóránként, ha az Északi Áramlat 1 néhány napra leáll. A Gazprom egyelőre azt közölte, hogy augusztus 31-től kezdődően három napra felfüggeszti a szállítást, hogy javításokat végezzenek a vezeték egyetlen, még működő kompresszorán.

Európában attól tartanak, hogy még a 400 eurós határon is átléphet a földgáz ára a tél folyamamán. A lap szerint a kormányok a legrosszabb forgatókönyvre készülnek: arra, hogy télen alig áll majd rendelkezésre orosz gáz. A körülményeket egyébként az aktivisták sem teszik könnyebbé, akik egyre hangosabban követelik az európai államok vezetőitől és az Európai Bizottságtól, hogy az orosz gázzal szemben is vezessen be teljes embargót az EU, ahogyan az orosz olajjal kapcsolatban tette.

Eközben Európa igyekszik minél több cseppfolyósított földgázt felhalmozni, azonban ahhoz, hogy a kontinens orosz energiahordozó nélkül probléma nélkül átvészelje telet, sokkal fejlettebb és kiépítettebb infrastruktúrára lenne szükség. Egyre több európai politikus figyelmeztet arra, hogy ahogy egyre több pénzbe kerül az embereknek a fűtés és az áram, úgy egyre nagyobb lesz a kockázata annak, hogy néhány országban az utcára vonulnak a kétségbeesett és dühös polgárok.

De nem csak az átlagembereket érintik az egekbe szálló árak, hanem szinte az összes iparágat. Egyes vélemények szerint van olyan forgatókönyv, amely szerint télen tömegesen be kell majd zárni a gyárakat Európában.

GAZDASÁG

Címkék:

energy crisis, europe, gas prices