Az energiaválság több százezer munkahelyet tesz tönkre – állítja a gazdasági intézet

Az energiaválság több százezer munkahelyet tesz tönkre – állítja a gazdasági intézet

A kutatóintézet szerint 2023 végéig több mint háromszázezer munkahely szűnhet meg az országban az energiakrízis és az infláció miatt.

GAZDASÁG 2022. AUGUSZTUS 12. 16:39

Rengeteg ember fogja elveszíteni az állását jövő év végéig, mert a növekvő energiaárak és az infláció óriási nyomást gyakorol a német gazdaságra – derül ki a kölni székhelyű Német Gazdaságkutató Intézet (IW) egyik tanulmányából. A gazdaságkutatók szerint ez a számítás azt mutatja, hogy

a gázárak megduplázódása 2022 végére már 0,1 százalékkal növelné a munkanélküliségi rátát. Ez 30 000 embernek felel meg és ebben az ütemben 2023 végéig további mintegy háromszázezren válnának munkanélkülivé. Ennek megfelelően akár háromszázharmincezren is elveszíthetik a munkájukat.

Ez az eredmény ráadásul úgy jött ki, hogy a tanulmány már figyelembe vette azt is, hogy a jelenlegi munkaerő-piaci környezetben sokan gyorsan találnak majd újra munkát – magyarázta a tanulmány egyik szerzője, Thomas Obst, aki szerint azokban az iparágakban veszíthetik el a legtöbben állásukat, amelyekben kritikus fontosságú a földgáz – például a vegyiparban.

Egy dolog világos: az energia középtávon drága marad, a kínálat ingadozó. A vállalkozóknak a magas költségeket át kell hárítaniuk a fogyasztókra, ha a jövőben is folytatni akarják üzleti tevékenységüket.

Az infláció rekordmagas, a mindennapi élet sok német számára egyre drágább. Az energiaárak júliusban ismét több mint harmincöt százalékkal, az élelmiszerárak közel tizenöt százalékkal emelkedtek 2021 azonos hónapjához képest – olvasható az intézet tanulmányában. Az infláció 7,5 százalékon stabilizálódott, de ez csak átmeneti.

„A kilátások tehát borúsak: a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak fel kell készülniük egy újabb drágulási hullámra. Kevés energiahordozó áll rendelkezésre és valószínűleg ősszel és télen ismét jelentősen drágulni fognak. Az IW szimulációs számításai szerint ez valószínűleg érezhető hatással lesz az inflációra: ha a gáz ára 2022 második negyedévéről a harmadik negyedévre 50 százalékkal emelkedik, akkor az inflációs ráta további 0,9 százalékponttal, 2023-ban pedig további 1,3 százalékkal emelkedik. Ha a gáz ára megduplázódik – ami a jelenlegi áremelkedések ismeretében reálisnak tűnik – akkor az infláció 2022-ben átlagosan egy százalékponttal, jövőre pedig közel négy százalékponttal nő majd”

– vetíti előre a tanulmány.

GAZDASÁG

Címkék:

economy data, germany, inflation