Fokozódik a feszültség az atomenergia körül Németországban

Fokozódik a feszültség az atomenergia körül Németországban

Az emberek többsége, szakértők és az ellenzéki pártok szerint alapvető fontosságú lenne az atomenergia széleskörű használata, a Zöldek nevű párt azonban megköti a kormánykoalíció kezét és továbbra is azon az állásponton van, hogy csak tartaléküzemben maradhat két erőmű. Az atomerőművek kérdése feszültséget kelt a kormánypártok között is.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 13. 11:01

A német szövetségi kormány nemrég döntött arról, hogy a téli időszakra a maradék három atomerőműből kettőt megtartanak, de csak vésztartalékként az energiaellátás biztonsága érdekében. A kormánykoalícióban azonban nincs egyetértés a nukleáris energia terén. A Zöldek azt követelik – és az energiaválság előtt ebbe az irányba haladt a kormány – hogy minden atomerőművet le kell kapcsolni, ezért nem is csoda, hogy nehezen nyelték le a két meglévő erőmű üzemben tartását. Ricarda Lang, a Zöldek párt elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta a napokban, hogy

világossá kell tenni, hogy az atomenergia fokozatos kivonásáról azért döntöttek, mert „ez egy magas kockázatú technológia”. Lang a francia erőművekkel példálózott, ott ugyanis most épp karbantartás miatt áll néhány reaktor.

A Zöldekkel szemben a liberálisok (FDP) állnak a kormánykoalíción belül, akik szerint meg kell hosszabbítani az összes még működő atomerőmű üzemidejét és nem csak vésztartalékként üzemeltetni. Christian Dürr pártelnök szerint a magas energiaárakat jelentősen mérsékelni lehetne, ha a Zöldek nem kötnék meg a kormány kezét ebben a kérdésben és az energiaellátás is biztonságosabb lehetne.

Ezzel egyetért egyébként az ellenzék is, a jobboldali Alternatíva Németország (AfD) párt szerint a Zöldek miatt a szövetségi kormány előnyben részesíti az ideológiai érveket az emberek szükségletével szemben. Leif-Erik Holm, az AfD gazdaságpolitikai szóvivője szerint a kormány döntése

egyáltalán nem segít megoldani az energiaválságot. A szövetségi kormány nemcsak az atomenergia gazdasági szükségességét hagyja figyelmen kívül, hanem a lakosság nagy többségének azon kívánságát is, hogy az erőművek tovább maradjanak a hálózaton. Úgy tűnik, Habeck miniszter úr párthangulata fontosabb, mint a polgároké. Sajnos az ideológia ismét győzedelmeskedett a józan ész felett

– jelentette ki Holm utalva arra, hogy a zöldpárti gazdasági miniszter, Robert Habeck inkább a pártja érdekeit veszi figyelembe, mintsem az emberekét. Holm szerint a villamosenergia-árak gyors és tartós csökkentése csak az atomenergiával lehetséges. Ezért nemcsak a még működő atomerőművek üzemidejét kell legalább öt évvel meghosszabbítani, hanem a tavaly év végén leállított három atomerőművet is újra kell indítani – mondta, majd egy parlamenti ülésen azt is kijelentette, hogy a villany- és gázárakért felelős emberek a kormánytagok székeiben foglalnak helyet a parlamentben és ha így mennek tovább a dolgok, akkor Németországban hamarosan mindenütt koromsötét lesz.

Jens Spahn, a Kereszténydemokrata Unió (CDU politikusa is amellett foglalt állást a napokban, hogy érdemes lenne üzemben tartani a megmaradt erőműveket, mert ez az egyetlen ésszerű út az alacsonyabb árakhoz és az energiabiztonsághoz vezető úton.

De szakértők is a kormánykoalícióval szemben foglalnak állást. A TÜV – vagyis a Műszaki Ellenőrző Egyesület – is leszögezte: nem csak hogy érdemes meghosszabbítani a maradék atomerőművek üzemidejét, de a tavaly leállított rektorokat is biztonságosan újra lehet indítani. A TÜV tagjai olyan független vállalatok, amelyek tesztelik, ellenőrzik és tanúsítják a technológiákat, termékeket és rendszereket, hogy biztosítsák a lehetséges veszélyeket és megelőzzék a károkat.

„Ezek az erőművek a világ legbiztonságosabb és műszakilag legjobb erőművei közé tartoznak. Kiváló állapotban voltak és vannak!”

– mondta egy lapinterjúban Joachim Bühler, a TÜV elnökségi tagja. De a drezdai, kasseli, karlsruhei, chemnitzi és cottbusi egyetemek 20 neves tudósa sem ért egyet a kormánnyal.

„Az emelkedő energiaárak és a csökkenő ellátásbiztonság veszélyeztetik a versenyképességet és a jólétet. A német atomerőművek leállításához ragaszkodás csak súlyosbítja ezeket a veszélyeket”

– olvasható a tudósok nyilatkozatában, amelyben az atomerőművek további üzemeltetésére szólítanak fel.

A hétköznapi emberek is támogatják az atomenergia felhasználását, ez derül ki az INSA közvélemény-kutató intézet egyik felméréséből. Általánosságban véve júliusban a németek 70 százaléka támogatta az atomerőművek üzemeltetését, míg csak 20 százalék válaszolt úgy, hogy ellenzi.

forrás: www.tech-for-future.de

Augusztusban azonban még ennél is többen tették le a voksukat az atomerőművek mellett, akkor már 72 százalékuk támogatta – igaz, ez az arány a jövő nyárig való hosszabításra vonatkozik,, az 5 évnél hosszabb időre való meghosszabbítást 67 százalék támogatja a Spiegel felmérése szerint.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

energy crisis, germany, nuclear energy