Hétpontos tervet fogadott el a magyar kormány az energia-veszélyhelyzet miatt

Hétpontos tervet fogadott el a magyar kormány az energia-veszélyhelyzet miatt

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer ismertette azokat a pontokat, amelyeket a magyar kormány azért állított fel, hogy garantálja az energiabiztonságot.

GAZDASÁG 2022. JÚLIUS 13. 16:08

Hét pontból álló terv lép életbe Magyarországon az energia-veszélyhelyzet értelmében, ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer jelentette be egy rendkívüli sajtótájékoztatón. A magyar kormány célja, hogy az energiaválság ellenére meg tudja védeni a rezsicsökkentést. Az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára nőtt – tette hozzá a miniszter, aki a következőket ismertette az intézkedésekkel kapcsolatban:

Az első pont: kétmilliárd köbméterre nő a magyar földgázkitermelés – mondta Gulyás. A második pont: a kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy további gázkészletet szerezzen be. Ma a tározók 44 százalékig töltöttek- mondta a miniszter. A cél a lehető legnagyobb méretű készlet a fűtési szezonra. A harmadik pont: kiviteli tilalom az energiahordozókra és a tűzifára. Negyedik pont: a kormány fokozza a magyar lignitkitermelést. Ötödik pont: a Mátra Erőmű blokkjait minél előbb újra kell indítani. Hatodik pont: a biztonságos áramtermelés fenntartása érdekében kezdeményezik a paksi atomerőmű blokkjai üzmeidejének fenntartását. Hetedik pont: aki az átlag felett fogyaszt, az fizesse meg a piaci árat. A kormány úgy döntött, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatósága érdekében csak az átlagos fogyasztók számára marad meg a rezsicsökkentés.

„Nem fér bele, hogy mindenkinek elérhető legyen a rezsicsökkentés. 2523 kilowattóráig az áram, 1525 köbméterig kell rezsicsökkentett árat fizetni” – jelentette ki Gulyás Gergely.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor havonta átlagosan 7750 helyett 58800 forint lenne a villanyszámla, míg a gáz esetében több mint 121 ezer forintot kellene fizetni 11 ezer forint helyett.

GAZDASÁG

Címkék:

energy crisis, energy prices, Hungary