Kemény télre és a harcok kiszélesedésére figyelmeztet Vucic

Kemény télre és a harcok kiszélesedésére figyelmeztet Vucic

Ha Szerbia leállította volna a szénbányáit, ahogyan azt egyesek kérték, akkor a nap 24 órájából 22-ben most nem lenne villamosenergiája. Erről is beszélt egy televíziós interjúban a szerb elnök. Aleksandar Vucic elmondta, nehéz tél előtt áll az ország, de igyekszik felkészülni. A földgázt Magyarországon raktározza, s a kőolajból is felhalmoz annyit, amennyit tud. Vucic az interjúban érintette a kormányalakítási tárgyalásokat, valamint beszélt a Koszovóval való viszonyról is.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 14. 15:09

Az energiabiztonság megteremtésén dolgozik a szerb államvezetés

Az energiaválság mindenkit elér Európában. Erről is beszélt a szerb államfő a legutóbbi televíziós interjújában. Aleksandar Vucic a Pink TV-nek azt mondta: az embereknek meg kell érteniük, hogy óriási problémák előtt állunk. Ami Szerbia villamosenergia ellátását illeti az leginkább a rendelkezésre álló széntől függ. Mint fogalmazott: megfigyelhető a világban, hogy egyre többen térnek vissza a szénkitermeléshez.

„Ha azokra hallgattunk volna, akik azt mondták, hogy hagyjunk fel a szén felhasználásával, akkor a jelenlegi helyzetben a nap 24 órájából 22-ben nem lenne áram” – nyilatkozta Aleksandar Vucic.

kép: Facebook

A balkáni állam jelenleg azon dolgozik, hogy elegendő szenet biztosítson télire. A szén tonnája jelenleg 393 euróba kerül, ennél azonban Szerbia olcsóbban szerzi be a nyersanyagot – magyarázta Vucic. A köztársasági elnök kiemelte: csak a szénre 280 millió eurót kell költenie az országnak.

A földgázzal kapcsolatban jó hírekről is beszélt az államfő. Szerinte rendkívüli árról tudtak megállapodni az oroszokkal, így jelentős pénzt spórol meg Belgrád. Azt viszont Vucic nem részletezte, hogy pontosan mekkora összegről is van szó.

„A teljes gázszükségletünk fedezéséhez további 35 százalékot kell még megvásárolnunk, 65 százalékát biztosítottuk rendkívül jó áron az oroszoktól. Ennek az ára 355 és 420 euró között mozog 1000 köbméterenként. 150 millió köbmétert már megvettünk, naponta 15 milliót használunk el, míg Magyarországon 300 és 500 millió köbmétert tárolunk majd. Erre azért van szükség, hogy biztosítsuk magunkat, ha a bolgárokon keresztül a télen nem jönne több gáz. A legrosszabb esetben is, ami egy világháború lenne, a jelenlegi előrejelzések szerint a saját szükségletünk kétharmadát fedezni tudjuk, de én azt gondolom, hogy fedezni tudjuk az egészet” – hangsúlyozta Aleksandar Vucic.

Ami a kőolajat illeti, leállítottuk az exportot, és ezt a döntést még 7 nappal meghosszabbítjuk – mutatott rá az elnök. A szerb kormány megtiltotta a fa kivitelét is.

„Már rendkívüli állapotban vagyunk, csak épp nem hirdettük azt ki” – fogalmazott a szerb elnök.

A télre való felkészülés óriási befektetéseket igényel, mondta Vucic. Az államfő ugyanakkor hozzátette, hogy amennyiben az Oroszországból Németországba irányuló Északi Áramlatot nem kapcsolják be ismét, akkor szörnyű bajban lesz az országa.

Szerbiának jelenleg 77 napra elegendő gázolaja és 66 napnyi benzine van, de további nyersanyagokat raktároznak.

kép: NIS.rs

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy melegek legyenek a lakások és a házak, s hogy legyen elegendő áram és földgáz” – mondta Vucic.

A szerb elnök szerint a következő időszak mindenki számára nehéz, s csak abban bízik, hogy országa nem keveredik fegyveres összetűzésbe.

„Leginkább a háború aggaszt. Attól tartok, hogy sokkal komolyabb háborús összecsapások lesznek annál, mint amilyenek most vannak. Abban bízom, hogy a Balkánt ez elkerüli. Mindent megteszek azért, hogy megóvjam a szerbeket és Szerbiát, hogy békében építhessük a jövőnket” – mondta Vucic.

Megkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások Szerbiában

Csütörtökön kezdte meg az április 3-i választásokat követően a kormányalakítási tárgyalásokat a szerb államfő. Ahogyan arról korábban a V4NA hírügynökség is beszámolt, egyelőre még nem lehet tudni, hogy mely pártok és szövetségek alkothatják a Szerb Haladó Párt mellett a hatalmi többséget. Az államfő ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy a kisebbségek, így a magyarok, a horvátok és a bosnyákok is biztosan a kormánykoalíció részesei lesznek.

Kép: Szerb Kormány

A Pink TV-nek adott mostani interjújában a szerb elnök annyit pontosított, hogy a kormánytagok jelentős részét valószínűleg lecserélik, s jelenleg 4 jelöltje van a kormányfői posztra, közülük kettőről, Ana Brnabic miniszterelnökről és Sinisa Mali pénzügyminiszterről már korábban is cikkezett a sajtó. Vucic szerint mellettük még 2 olyan név van, akire eddig senki nem gondolt.

kép: Szerbia elnöke

Ami a Pristinával való párbeszédet illeti a szerb elnök nem optimista. Aleksandar Vucic szerint a szerb felet egyelőre senki nem hívta meg egy újabb fordulóra Brüsszelbe, de ha érkezik egy ilyen megkeresés, akkor elmennek rá, habár – mint fogalmazott – nem sok értelmét látja annak. Mint mondta, a szerbek 2012-ben nyitott szívvel mentek bele a tárgyalásokba, kompromisszumot szerettek volna az albánokkal, ám ebből nem lett semmi. A koszovói vezetés az eddig aláírt szerződéseket sem tartja be. Mint ismeretes Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, a területre saját déli tartományaként tekint, míg Pristina önálló államként viselkedik.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

gas, serbia, vucic