Óriási kihívások az új szerb kormány előtt

Óriási kihívások az új szerb kormány előtt

Július végére, augusztus elejére megalakulhat az új szerb kormány. Legalábbis erről beszélt Aleksandar Vucic szerb elnök. Az új kabinet előtt számos kihívás áll. Sajtóhírek szerint ezek között lehet az esetleges szankciók bevezetése Oroszország ellen, az uniós csatlakozáshoz szükséges reformok felgyorsítása, valamint a Pristinával való tárgyalásokon eredmények elérése.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 10. 09:59

Többszöri ismétlés egy apró szavazóhelyen

Április 3-án tartották a köztársasági parlamenti választásokat Szerbiában. Azóta azonban szinte mintha mi sem történt volna az országban. A korábbi kormány folytatja a munkáját, a parlament ugyanakkor nem ülésezik, ugyanis meg kell várni, hogy az új képviselők letegyék a hivatali esküjüket. Az új kabinet megalakulása csak ezután következhet.

A csúszás amiatt van, mert egy dél-szerbiai faluban nem tudták befejezni a választási procedúrát, ugyanis folyamatosan fellebbeztek a pártok. A voksolást mindig meg kellett ismételni, emiatt pedig a választásoknak sem lehetett országos szinten végeredménye. A folyamat egészen mostanáig tartott. A Köztársasági Választási Bizottság végül döntött – miután sokadszorra is lebonyolították az említett helyen a szavazást és az ellen nem nyújtott be panaszt senki sem – megvannak a hivatalos eredmények. A törvények szerint augusztus elejéig kell az új képviselőknek hitelesíteni a mandátumukat, ha ez megtörtént, onnantól kezdve további 90 nap áll rendelkezésre az új kabinet felállítására.

kép: Facebook

Legalább 8 miniszter repülhet az új kormányból

A legtöbb mandátumot szerző Szerb Haladó Párt elnöke, egyben államfő Aleksandar Vucic egyelőre még nem kezdte meg a koalíciós tárgyalásokat az új kormány összetételéről, azt sem tudni, hogy ki lesz a balkáni állam miniszterelnöke.

Bojan Klacar, a CeSID, azaz a Szabad és Demokratikus Választásokért Központ ügyvezető igazgatója szerint nem csak az a kérdés, hogy mikor alakul meg az új kormány, hanem az is, hogy a 250 fős parlamentben 120 helyet szerző haladók mellett kik alkotják majd még a hatalmi többséget.

Több a kérdés viszont a miniszterelnök személyét illetően. A szakértők abban egyetértenek, hogy az új kormányfőt a legtöbb mandátummal rendelkező haladók adják majd, még akkor is, ha Dacic a kampányban azt ígérte, ha rá szavaznak, ő lesz a kormányfő.

Kép: Szerbiai Kormány

A sajtóban négy lehetséges nevet emlegetnek. Ők pedig Ana Brnabic mostani miniszterelnök, Sinisa Mali pénzügyminiszter, Milos Vucevic Újvidék polgármestere és Marko Duric jelenlegi washingtoni szerb nagykövet, aki korábban a szerb kormány Koszovó-ügyi irodáját vezette.

A képen Sinisa Mali pénzügyminiszter, forrás: Facebook

A miniszteri tárcák élén is jelentős változások jöhetnek. A B92 szerb hírforrás szerint legalább 8 miniszternek kell távoznia a posztjáról, elemzők szerint a mostani kabinetből legbiztosabb helye Tatjana Maticnak, Zorana Mihajlovicnak, Nebojsa Stefanovicnak és Ana Brnabicnak van. Mint írják, őket a nyugati hatalmak is támogatják.

A képen Tatjana Matic, forrás: Szerb Kormány

Brnabic újrázhat?

Egyelőre nem tudni tehát, hogy Aleksandar Vucic kit szeretne a kormányfői székben látni, de a nyilatkozatokból ítélve erre jó esélye van Ana Brnabicnak – írja a Danas napilap. A mostani kormányfő egyre többet beszél az új kabinet prioritásairól a sajtónak, ebből úgy tűnik, hogy ő lehet a szerb elnök első számú jelöltje, de az is lehet, hogy csak saját magát kínálja a posztra.

Brnabic a napokban az EBESZ képviselőivel való tárgyalásai után nyilatkozott az új kormány feladatairól. Kiemelte, hogy az egyik kulcsfontosságú kérdés lesz a jogállamiság biztosítása, az igazságügy reformja, valamint a sajtószabadság erősítése. A mostani kormányfő hozzátette azt is, hogy az energetikának is komoly szerepet juthat az új kabinet munkájában.

Komolyabb szerep juthat a kisebbségeknek

Az új hatalmi koalíció tagjai lesznek a kisebbségek, így a magyarok, a bosnyákok, a horvátok, a romák, és egyéb más nemzeti közösségek is. Erről a szerb államfő beszélt korábban.

Aleksandar Vucic szerint az új kabinetnek foglalkoznia kell majd a szankciók miatti helyzettel, s minden más „csudával”, amely kárt okozhat nekünk. Arra kell kérni az európai partnereinket, hogy segítsenek nekünk – fűzte hozzá a politikus.

A köztársasági elnök az európai út folytatását várja az új kormánytól. „A koszovói kérdést összekötik Ukrajnával, ezért azt egyre nehezebb lesz megoldani” – nyilatkozta Vucic. Az államfő nem kívánt reagálni a sajtóhíreke miszerint Sinisa Mali pénzügyminiszter vagy Ana Brnabic kormányfő lehet az új miniszterelnök.

A választási eredmények alapján a Szerb haladó Pártnak elég a kisebbségekkel kiegyezni. Velük együtt megvan a szűk többsége a törvényhozásban.

kép: Facebook

A VMSZ államtitkári szinten venne részt az új kormányban

A Vajdasági Magyar Szövetséggel még senki nem kezdeményezett koalíciós tárgyalásokat. Ezt mondta a szerb Politika napilap napnak Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke. A legnagyobb vajdasági magyar párt 5 mandátumot szerzett a szerbiai parlamentben, ezzel saját frakciót tud alakítani.

„A VMSZ egy kis párt, egy kis közösség. A koalíciós tárgyalásokon ugyanabban a szerepben látjuk magunkat, mint 2014-ben, 2016-ban, vagy 2020-ban. Eszerint egy koalíciós szerződést szeretnénk kötni a program prioritásairól. A célunk, hogy az államtitkárainkon keresztül hozzájáruljunk a kormány sikeréhez. Azt gondolom, hogy biztosítani tudunk néhány felelősségteljes embert ezekre a posztokra” – nyilatkozta Pásztor.

kép: Facebook

Az elmúlt napok sajtóhírei egyébként arról szóltak, hogy még egy komoly feladat is juthat a VMSZ-nek. A szerb média arról írt, hogy Kovács Elvira, a párt alelnöke lehet Ivica Dacic mostani házelnök utódja, már amennyiben a szocialista pártelnök más pozícióba kerül.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

government, parliament, serbia