Mit akart a szőnyeg alá söpörni Eva Kaili a testvérével?

Kiderült, hogy Eva "Katargate" Kaili a testvérének is százezreket lobbizott össze, a nyomokat pedig nemrégiben megpróbálták eltüntetni.

GAZDASÁG 2023. JANUÁR 25. 08:35

Eva „Katargate” Kaili az egyik családtagjának is rengeteg pénzt lobbizott össze. A korrupció és vesztegetés gyanúja miatt jelenleg előzetes letartóztatásban lévő görög baloldali politikus rendszeresen jelen volt a húga által szervezett rendezvényeken. Mantalena Kaili MADE Group nevű nonprofit szervezete olyan ruhák és projektek hálózatát építette ki, amelyek szorosan kapcsolódtak a technológiai ismeretekkel rendelkező Eva parlamenti munkájához.

A MADE Group uniós pályázatokon indult és nyert is, egyszer 105 172 eurót kapott egy kísérleti projektből, amelyet egészen véletlenül Eva Kaili erőltetett a Parlamentben.

Brüsszelben Mantalena az ELONtech ügyvezető igazgatójaként volt ismert, amely egy olyan technológiákkal foglalkozó „megfigyelőközpont”, mint a mesterséges intelligencia és a blokklánc, amelynek rendezvényeit néha az Európai Parlamentben tartották, és amelyeken Eva is előadóként szerepelt. A Katargate néven elhíresült botrányt tavaly év végi kirobbanását követően az ELONtech igyekezett feltűnésmentessé tenni magát, eltávolítva mindkét Kailisra vonatkozó minden utalást a weboldaláról.

Ezen a ponton érdemes megállni egy kicsit és felidézni a V4NA korábbi cikkét, amelyben egy a marokkói eseményről számolt be hírügynökségünk és amely komoly gyanúba sodorta Guy Verhofstadtot is a korrupciós ügy kapcsán. Nem is olyan régen, 2018-ban maga Guy Verhofstadt is élvezte Marokkó vendégszeretetét talán nem is annyira véletlenül Eva “Katargate” Kaili baloldali EP-képviselő társaságában egy konferencián készült fotó tanúsága szerint.

Ezeken a találkozókon az úgynevezett blokklánc technológia – amelyet először a kriptovalutákhoz fejlesztettek ki – nagyágyúi összehozzák a különböző vállalatokat, kormányzati szerveket és kezdő vállalkozókat, hogy megvitassák a legsürgetőbb kérdéseket, amelyek az innovációt, a gazdasági növekedést, valamint a blokklánc- és a digitális eszközök fejlődését mozdítják előre.

Nem mellesleg a technológiai világ lobbistái is részt vesznek ezeken a találkozókon.

Marokkó egyébként erősen korrupt országnak számít. A Transparency International listáján nagyon rossz pontszámokat kapott 2012 és 2019 között, gyakorlatilag a második legrosszabb korrupciós fokozatba sorolták be az afrikai országot.

Visszatérve Kaili testvérére, az ELONtech brüsszeli tevékenységének nyomai fennmaradtak a LobbyFacts.eu weboldalon, amely az EU átláthatósági nyilvántartásának adatait őrzi, amely a lobbitevékenységet tartja számon – és Mantalena Kaili nemrégiben arra kérte a LobbyFacts.eu-t, hogy törölje le a honlapról az ELONtech-re vonatkozó összes információt – írja a Politico.

Vicky Cann, a Corporate Europe Observatory és a Lobby Control által működtetett LobbyFacts.eu-t irányító egyik kampányoló a Politico-nak elmondta, hogy Kaili több utólagos e-mailt küldött, amelyben követelte az ELONtech adatainak eltávolítását.

Ennek fényében felvetődik a kérdés, hogy mit akartak a szőnyeg alá söpörni a Kaili-testvérek és kiknek falaznak még az ügyben? Arról már korábban beszámoltunk, hogy december közepén a baloldali, zöld és liberális politikusok nem támogattak egy olyan javaslatot, amely nagyobb és szigorúbb átláthatóságot akart kiharcolni.

GAZDASÁG

Címkék:

corruption, qatargate, scandal