Nem akar elszámolni a katari kapcsolataival a brüsszeli tolvaj baloldal

Decemberben állásfoglalásról szavazott az Európai Parlament, amely hetek óta a története legnagyobb korrupciós botrányától hangos. A balliberális és zöldpárti politikusok azonban nem voltak hajlandók belefoglalni a teljes átláthatósági kötelezettséget – valószínűleg azért, mert jónéhány politikusnak piszkos takargatnivalója van.

HOT POLITIKA 2023. JANUÁR 12. 21:01

Felfoghatatlan pénzösszegek landoltak a baloldali zsebekben

A brüsszeliták és az Európai Parlament balliberális többsége általában óriási hanggal követeli az átláthatóságot. Amikor azonban valódi korrupcióról kell állásfoglalást kiadni, az európai parlamenti képviselők baloldali, liberális és zöldpárti tagjai már hevesen tiltakoznak ellene. Ez történt decemberben is, amikor már óriásira dagadt az Európai Unió történetének legnagyobb és legmegdöbbentőbb korrupciós botránya. Az Európai Parlamentnek pedig egyértelmű és világos álláfoglalást kellett megfogalmaznia – tekintve, hogy az egyik alelnök, Eva Kaili lebukásával indult el a lavina. Kiderült ugyanis, számolatlanul ömlött a pénz a brüsszeli baloldal zsebébe. Amit eddig tudni lehet az az, hogy Katar jónéhány európai parlamenti képviselőt megvásárolhatott, cserébe azért hogy Katarnak megfelelő döntéseket szavazzanak meg. Kailit december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok, azóta pedig kártyavárként látszik összeomlani a brüsszeliták korrupt rendszere.

A V4NA brüsszeli forrása szerint valójában akár száznál is több képviselő érintett lehet a korrupciós botrányban. Az ugyan tisztázatlan, hogy ki mennyire van mélyen az egészben, arra azonban számos jel utal, hogy a balliberális képviselők egymásnak falaznak. December közepén a parlament állásfoglalásáról vitáztak, az Identitás és Demokrácia pártcsalád azt követelte, hogy minden EP-képviselő haladéktalanul tegye közzé, hogy

milyen kapcsolatokat tart fenn Katarral és az érintett nem kormányzati szervezetekkel, milyen juttatásokat kapnak Katartól vagy civil szervezetektől, és hogy Katar mely tisztviselőivel és képviselőivel találkoztak.

 

A módosítási javaslatot azonban nem sikerült elfogadtatni. Csak 204 képviselő szavazott a nagyobb átláthatóság mellett, 326 képviselő szavazott ellene. Nemmel szavazott például a német baloldal, amely otthon hemzseg a korrupciós botrányoktól. Szintén a szigorú átláthatóság ellen voksoltak a zöldpárti politikusok, akik rendszerint az utóbbi hónapok európai botrányai középpontjában állnak, egyfajta „modern korruptak” csoportjaként.

De az átláthatóságért kétségbeesetten kapálózó magyar balliberális csoport sem szerette volna, ha fény derül a képviselők féltve őrzött titkaira. Nemmel szavazott például az a Cseh Katalin, aki nyakig benne van abban a botrányban, amelyben a hozzá köthető céghálózattal összefüggésben több milliárdos költségvetési csalás miatt nyomoznak a hatóságok. De Ujhelyi István, Molnár Csaba és Rónai Sándor is ellenezték a nagyobb átláthatóságot. Tartózkodásával nem szavazta meg a javaslatot a liberális Guy Verhofstadt sem, aki már igazi veteránnak számít a botrányok történelemkönyvében.

A V4NA brüsszeli forrása szerint joggal vetődik fel a kérdés az átlagos európai adófizetők fejében, hogy vajon milyen titkokat őriznek ezek a politikusok, akik a testület csaknem felét teszik ki, és ami miatt nem hajlandók például nyilvánosságra hozni a Katarral, vagy a civil szervezetekkel és lobbicsoportokkal ápolt kapcsolataikat. A viselkedésük és a reakcióik azt támasztják alá, hogy egy idegen ország gyakorlatilag megvásárolhatott, gyarmatosíthatott egy egész kontinenst. De nem csak Katar igyekezett befolyást vásárolni az uniós döntéshozatali rendszerbe. A V4NA számolt be arról a marokkói eseményről, amely komoly gyanúba sodorta Guy Verhofstadtot a korrupciós ügy kapcsán. Nem is olyan régen, 2018-ban maga Guy Verhofstadt is élvezte Marokkó vendégszeretetét talán nem is annyira véletlenül Eva “Katargate” Kaili baloldali EP-képviselő társaságában egy konferencián készült fotó tanúsága szerint.

Ezeken a találkozókon az úgynevezett blokklánc technológia – amelyet először a kriptovalutákhoz fejlesztettek ki – nagyágyúi összehozzák a különböző vállalatokat, kormányzati szerveket és kezdő vállalkozókat, hogy megvitassák a legsürgetőbb kérdéseket, amelyek az innovációt, a gazdasági növekedést, valamint a blokklánc- és a digitális eszközök fejlődését mozdítják előre.

Nem mellesleg a technológiai világ lobbistái is részt vesznek ezeken a találkozókon.

Marokkó egyébként erősen korrupt országnak számít. A Transparency International listáján Marokkó nagyon rossz pontszámokat kapott 2012 és 2019 között, gyakorlatilag a második legrosszabb korrupciós fokozatba sorolták be az afrikai országot.

A luxusért cserébe bármit eladnak és bárkit elárulnak a balliberális politikusok?

A tehetős országok így gyarmatosítják az Európai Uniót, köszönhetően a balliberálisok pénzéhségének. Apropó, pénz: a brüsszeliták nagyon is jól tudják, hogy mire kell költeni azt a felfoghatatlan mennyiségű pénzt, amit különböző forrásokból szereznek. A fent említett Eva „Katargate” Kaili például ingatlanokban is utazott. Ahogy arról a V4NA nemrég beszámolt, a többi brüsszelitához hasonlóan a korrupcióval gyanúsított politikus is szeret luxus körülmények között élni. Guy Verhofstadt közeli ismerőse több alkalommal is olcsón szerzett különböző ingatlanokat, amelyeket aztán jóval drágábban, különböző trükkök segítségével eladott, holott több esetben a valódi értékük még a vételárnál is kisebb volt.

Eva Kaili azonban korántsem az egyetlen, aki elképesztő ingatlanvagyonnal rendelkezik a brüsszeliták közül. Sőt a korrupt egykori EP-alelnök által birtokolt óriási vagyon elenyésző a többi brüsszelitához képest, akik szintén igyekeztek kihasználni az átlagon felüli juttatásaikat és befolyásukat az ingatlanpiacon. Amint arról már a V4NA is beszámolt, Mariya Gabriel uniós biztos is korrupciós botrányba keveredett, miután 2010 októberében aláírt egy lakásbérleti szerződést. A Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa után a bolgár korrupcióellenes ügyészség nyomozott.

A politikusról ugyanis kiderült, hogy jóval a piaci ár alatt, 400 bolgár leváért, azaz nagyjából 204 euróért bérelt önkormányzati lakást.

Az eljárást végül nagy nehézségek árán, de sikerült eltussolni, így azt szépen csendben meg is szüntették. Érdekesség, hogy a bolgár biztos neve szerepel a Soros-birodalom, a Nyílt Tátrsadalom Alapítvány “megbízható szövetségesekről” készült listáján.

Korábban az Európai Bizottság elnöki tisztségéről álmodozó Manfred Weber is ingatlanmutyival gazdagította a vagyonát, ugyanis trükkös eszközökkel, ravaszkodva, joghézagokat kihasználva zsebre vágott legalább 400 ezer eurót.

Az ügyeskedő néppárti politikus a saját családi házát nevezte ki pártirodának, hogy havi 4332 euróval többet tehessen zsebre. Ez úgy volt lehetséges, hogy a képviselőknek már akkoriban sem kellett elszámolniuk az iroda bérlésre lehívott összegekkel, Weber ebben a joghézagban pedig meglátta a nagy lehetőséget.

Egy apró alsó-bajorországi falucskában, az isten háta mögötti Wildenbergben áll Manfred Weber háza, amiben életvitelszerűen lakik. Ebben az épületben a földszinti részt keresztelte át irodának, nyilvánvalóan azért, hogy így saját maga vághassa zsebre azt a pénzt is, amit irodabérletre kellene fordítania. Az, hogy ez a falucska ugyancsak messze esik a nagyvárosoktól, így a választópolgároknak nem könnyű felkeresni szeretett képviselőjüket, nem számított.

A V4NA újságírói a saját szemükkel látták Wildenbergben, Weber még arra sem vette a fáradtságot, hogy kiírja a kapura, ez az ő képviselői irodája.

A politikusnak ezzel a módszerrel 387 ezer eurót sikerült zsebre vágnia, amiből kifizethette akár a családi ház teljes rezsijét is. Számlákat Brüsszelben erről sem kértek.

Korábban a V4NA többször is beszámolt arról, hogy a nagy lábon élő, liberális EP-képviselő, Guy Verhofstadt hogyan “spórolt”, amikor saját házát újíttatta fel. Mint kiderült, a liberális politikus úgy csökkentette a felújítás költségeit, hogy több százezer euró közpénzt kapott a háza felújítására.

A liberális politikus és családja a sajtóhírek szerint még 2011-ben vásárolta meg a műemlék épületet – amiben ma is él – másfél millió euróért két másik családdal együtt. A Knack beszámolója szerint 2012-ben

a Verhofstadt-rezidencia felújításának költségeit nagyjából 820 ezer euróra becsülték, ennek azonban közel a felét a belga adófizetőkkel fizettették ki.

A felújításhoz a volt miniszterelnök jelentős támogatást kapott a flamand kormánytól, Kelet-Flandria tartománytól és Gent városától is, összesen 327 784 euró értékben, a Knack hírportál információi szerint. A több százezer eurós támogatáson egyébként sokan felháborodtak, és visszatetszőnek találták az ügyet akkor, amikor a kormány változtatott az energiatakarékossági intézkedéseken. Ez azt jelentette, hogy bizonyos lakásfelújítási és korszerűsítési beruházás után már nem kaptak az emberek akkora adókedvezményt, mint korábban, így jelentősen megdrágult az építkezés vagy felújítás. Az is kérdés, hogy vajon hány ingatlant birtokol úgy a politikus még ezen felül, hogy azt rejtegeti a nyilvánosság elől.

A luxusingatlanokkal büszkélkedő uniós politikusok listája itt koránt sem ér véget. Az európai átlagpolgárokhoz képest szintén nagy lábon él a svéd származású belügyi biztos, Ylva Johansson is. A politikus a vagyonnyilatkozata alapján nem tartozik a legtehetősebb biztosok közé, azonban korábban így is Stockholm egyik legszebb környékén élt, a Riddarfjarden folyó partján, majd pedig a férjétől való – feltehetőleg – politikai és gazdasági okokból történő látszatválás után egy saját kikötővel rendelkező villába költözött Stockholm külvárosába.

HOT POLITIKA

Címkék:

corruption, ep liberals, european parliament, leftist, money