Nem kirívó eset Eva Kaili elképesztő ingatlanvagyona a brüsszeliták körében

A korrupció vádjával őrizetbe vett Eva Kaili, korántsem az egyetlen, aki elképesztő ingatlanvagyonnal rendelkezik a brüsszeliták közül. Sőt a korrupt EP-alelnök által birtokolt óriási vagyon elenyésző a többi brüsszelitához képest. Például a korrupcióval megbukott politikus közeli ismerőse, Guy Verhovstadt is jelentős ingatlanállományt tulajdonol. De elő fordultak olyan kisstílű politikusok is, akiket a V4NA fülelt le néhány éve azzal, hogy a saját otthoni dolgozószobáját adta bérbe az Európai Parlamentnek.

INGATLAN POLITIKA 2022. DECEMBER 22. 13:21

A napokban kiderült, hogy Eva “Katargate” Kaili, több luxusingatlant is birtokol Görögországban, amiket gyanúsan alacsony áron vásárolt, majd pedig sokkal drágábban adta el, annak ellenére, hogy egy ingatlanszakértő szerint a környéken valójában akkor már csökkent az ingatlanok értéke a vétel idejéhez képest.

Kaili esete nem egyedi, más brüsszeliták is igyekeztek kihasználni az átlagon felüli juttatásaikat és befolyásukat az ingatlanpiacon. Amint arról már a V4NA is beszámolt, Mariya Gabriel uniós biztos is korrupciós botrányba keveredett, miután 2010 októberében aláírt egy lakásbérleti szerződést. A Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa után a bolgár korrupcióellenes ügyészség nyomozott.

A politikusról ugyanis kiderült, hogy jóval a piaci ár alatt, 400 bolgár leváért, azaz nagyjából 204 euróért bérelt önkormányzati lakást.

Az eljárást végül nagy nehézségek árán, de sikerült eltussolni, így az eljárást szépen csendben meg is szüntették. Érdekesség, hogy a bolgár biztos neve szerepel a Soros-birodalom, a Nyílt Tátrsadalom Alapítvány “megbízható szövetségesekről” készült listáján.

Korábban az Európai Bizottság elnöki tisztségéről álmodozó Manfred Weber is ingatlanmutyival gazdagította a vagyonát, ugyanis trükkös eszközökkel, ravaszkodva, joghézagokat kihasználva zsebre vágott legalább 400 ezer eurót.

Az ügyeskedő néppárti politikus a saját családi házát nevezte ki pártirodának, hogy havi 4332 euróval többet tehessen zsebre. Ez úgy volt lehetséges, hogy a képviselőknek már akkoriban sem kellett elszámolniuk az iroda bérlésre lehívott összegekkel, Weber ebben a joghézagban pedig meglátta a nagy lehetőséget.

Egy apró alsó-bajorországi falucskában, az isten háta mögötti Wildenbergben áll Manfred Weber háza, amiben életvitelszerűen lakik. Ebben az épületben a földszinti részt keresztelte át irodának, nyilvánvalóan azért, hogy így saját maga vághassa zsebre azt a pénzt is, amit irodabérletre kellene fordítania. Az, hogy ez a falucska ugyancsak messze esik a nagyvárosoktól, így a választópolgároknak nem könnyű felkeresni szeretett képviselőjüket, nem számított.

A V4NA újságírói a saját szemükkel látták Wildenbergben, Weber még arra sem vette a fáradtságot, hogy kiírja a kapura, ez az ő képviselői irodája.

A politikusnak ezzel a módszerrel 387 ezer eurót sikerült zsebre vágnia, amiből kifizethette akár a családi ház teljes rezsijét is. Számlákat Brüsszelben erről sem kértek.

Korábban a V4NA többször is beszámolt arról, hogy a nagy lábon élő, liberális EP-képviselő, Guy Verhofstadt hogyan „spórolt”, amikor saját házát újíttatta fel. Mint kiderült, a liberális politikus úgy csökkentette a felújítás költségeit, hogy több százezer euró közpénzt kapott a háza felújítására.

A liberális politikus és családja a sajtóhírek szerint még 2011-ben vásárolta meg a műemlék épületet – amiben ma is él – másfél millió euróért két másik családdal együtt. A Knack beszámolója szerint 2012-ben

a Verhofstadt-rezidencia felújításának költségeit nagyjából 820 ezer euróra becsülték, ennek azonban közel a felét a belga adófizetőkkel fizettették ki.

A felújításhoz a volt miniszterelnök jelentős támogatást kapott a flamand kormánytól, Kelet-Flandria tartománytól és Gent városától is, összesen 327 784 euró értékben, a Knack hírportál információi szerint.

A több százezer eurós támogatáson egyébként sokan felháborodtak, és visszatetszőnek találták az ügyet akkor, amikor a kormány változtatott az energiatakarékossági intézkedéseken. Ez azt jelentette, hogy bizonyos lakásfelújítási és korszerűsítési beruházás után már nem kaptak az emberek akkora adókedvezményt, mint korábban, így jelentősen megdrágult az építkezés vagy felújítás. Az is kérdés, hogy vajon hány ingatlant birtokol úgy a politikus még ezen felül, hogy azt rejtegeti a nyilvánosság elől.

A luxusingatlanokkal büszkélkedő uniós politikusok listája itt koránt sem ér véget. Az európai átlagpolgárokhoz képest szintén nagy lábon él a svéd származású belügyi biztos, Ylva Johansson is. A politikus a vagyonnyilatkozata alapján nem tartozik a legtehetősebb biztosok közé, azonban korábban így is Stockholm egyik legszebb környékén élt, a Riddarfjarden folyó partján, majd pedig a férjétől való – feltehetőleg – politikai és gazdasági okokból történő látszatválás után egy saját kikötővel rendelkező villába költözött Stockholm külvárosába.

Azonban a nyilvánosan fellelhető Instagram posztok szerint Ylva Johansson és volt férje Erik Asbrink volt pénzügyminiszter továbbra is rendkívül jó kapcsolatot ápolnak, együtt szoktak hajókázni a lakhelye közelében található tengeröblökben.

A miniszter páros 1999-ben vásárolt egy stockholmi lakást 6 millió svéd koronáért, amit 2015-ben 22,5 millió koronáért adtak el. A kilenc szobás, 307 négyzetméteres saroklakás egy 1931-ből származó, Norr Mälarstrand-i ház első emeletén volt. Norr Mälarstrand Stockholm elkelő negyedében található a Mälaren északi partján.

De a 2015-ös ingatlanügy után sem kellett nélkülözniük a vízpartot. Ylva Johansson és Erik Åsbrink valószinűleg egyaránt szeretik a természet ilyesfajta közelségét, ahogy ez Instagram posztjaiból is látszik.

A luxus-biztos Ljusterö szigetén található villája kellően messze található a Stockholm külvárosában található no-go zónáktól, így az általa olyan szívesen befogadott migránsokkal nem kell napi szintű kapcsolatot tartania Ylva Johanssonnak, miközben uniós politikusként továbbra is a tömeges bevándorlást szorgalmazza, és minél több illegális bevándorlót telepítene be az európai unió területére.

Az európai korrupció fellegvárának számító Brüsszelben találunk olyan tisztségviselőt is, akinek jelentős ingatlanvagyona mellett is feltűnő a gazdagodása. A spanyol származású Joseph Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, a Spanyol Szocialista Munkáspárt tagja, és saját bevallása szerint több millió eurós vagyonnal rendelkezik. A személyes gazdagodását biztosként is folytatta, ugyanis két év alatt több százezer eurós tartozásokat sikerült kifizetnie.

Európai uniós biztossá válása előtt a politikus spanyol külügyminiszterként is leadta a vagyonnyilatkozatát, amelyet 2020 márciusában hoztak nyilvánosságra. Borell ekkor a 2,2 millió eurós ingatlanvagyona mellett egy 337 278 eurós úgynevezett „kötelezettséget” is bevallott.

A 2022-ben közzétett vagyonnyilatkozatában azonban már nem szerepelt semmilyen kötelezettség, vagyis két év alatt sikerült több százezer eurót visszatörlesztenie a mindössze 25 ezer eurós tiszteletdíjából.

Az azonban jól látható, hogy vagyonnyilatkozatai alapján az elmúlt évek járványtól és háborútól sújtotta időszakában

euró százezrekkel gazdagodott a válságos időszakban az uniós biztos.

A szocialista politikus vagyonnyilatkozatát tovább olvasva az is szembetűnő, hogy három cégnél több mint 200 ezer eurónyi pénzt, vagy értékpapírt tart letétben, emellett pedig nagyobb mennyiségű részvénnyel is rendelkezik. Csaknem 55 ezer euró értékben birtokol részvényt és értékpapírokat a BBVA vállalatból, amely Spanyolország egyik legnagyobb multinacionális szolgáltató cége, emellett pedig

beszállt a vegyiparba is, a Bayer csoport részvényei közül ugyanis 184 darabot birtokol.

A biztosnak nem mellesleg hat ingatlan van a tulajdonában Spanyolországban, egy pedig Brüsszelben. Mikor éppen nem Brüsszelben tartózkodik, a felségével a Madrid mellett található Valdemorillo településen él. A pazar környezetet sem kell nélkülöznie, ugyanis az ingatlanból kilátás nyílik a közelben található Valmayor víztározóra.

A luxust egyáltalán el nem utasító baloldali politikust a szülőfalujában, La Pobla de Segur településen a városka csendes részén, egy 512 négyzetméteres, kerttel és medencével rendelkező palota várja. Azonban ezt is, mint mindent a magánéletével kapcsolatban, rendkívüli módon rejteget. A felsorolásnak ráadásul itt még koránt sincs vége, az ingatlanmágnás politikus további ingatlannal rendelkezik az ország fővárosában és szülőfalujában is.

És ezzel nem ér véget az óriási vagyonokat felhalmozó brüsszelita politikusok sora, mert ne feledkezzünk meg a zöldítési biztosról sem, aki egy 12 szobás energiapazarló házban tengeti mindennapjait. Egyébként Timmermans biztos is több ingatlant birtokol a jelek szerint. Erről korábban a V4NA itt számolt be: Pazarolja az energiát a képmutató zöldítési biztos – videó

 

INGATLAN POLITIKA

Címkék:

brusselites, corruption, eva kaili, guy verhofstadt