Nagy-Britannia hosszú recesszió előtt áll

A brit gazdaság szenved a magas energiaárak miatt. Ez mindenekelőtt az ipari termelést érinti. De sok kocsma és sörfőzde is attól tart, hogy kénytelenek lesznek bezárni az üzletet.

GAZDASÁG 2022. DECEMBER 6. 15:01

A Brit Iparszövetség (CBI) jelentősen csökkentette a brit gazdaság jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését. Az enyhe növekedés helyett a szövetség most a bruttó hazai termék (GDP) 0,4 százalékos csökkenésére számít. A recesszió, amelybe az ország belecsúszott, 2023 végéig fog tartani – fejtették ki a Brit Iparszövetség szakértői. A gyenge gazdasági folyamatok fő oka a magas infláció. Októberben egyelőre 11,1 százalékon tetőzött, de a brit jegybank szerint az ország még nem érte el az inflációs csúcsot.

De még ha a gazdaság ismét növekedni is fog, a kilátások továbbra is borúsak maradnak, mivel a termelékenység és a beruházások gyengék

– vélekedik a CBI. A gazdasági válság következményei különösen drámaiak lehetnek a nagy-britanniai kocsmák és sörfőzdék számára.

A Brit Sör- és Sörszövetség (BBPA) számításai szerint a kocsmáknak és sörfőzdéknek a következő évben átlagosan 20 százalékos mínusszal kell számolniuk, ha a kormány a korábbi tervek szerint 2023 március végén fokozatosan megszünteti az energiaszámlák támogatását

Emellett a magas infláció is megterheli a kocsmákat, mivel egyrészt a működési költségek emelkednek, másrészt a vendégek sem költenek annyit – és persze vendég sincs annyi.

„Küszködünk a számláinkkal, de a vendégeink is, így két oldalról is szorongatnak minket”

– idézte a szövetség közleménye Gemma Gardenert, az északkelet-angliai Morecambe város egyik pubjának üzemeltetőjét. Emma McClarkin, a szövetség vezetője Londonban hosszú távú garanciát kért a kormánytól arra, hogy az energiaköltségek és a bérleti díjak „tisztességesek és ésszerűek” lesznek.

GAZDASÁG

Címkék:

Great Britain, money, recession, uk