Nehezen kapnak banki hitelt a német cégek

Nehezen kapnak banki hitelt a német cégek

Az emelkedő kamatlábak és a recessziótól való rettegés miatt az utóbbi hónapokban egyre hosszabb és szigorúbb hitelbírálatokról számolnak be a német vállalatok. A legrosszabb helyzetben a szolgáltatók vannak. Minél kisebb egy cég, annál nagyobb szüksége van a válság közepette a banki hitelre, miközben egyre szigorúbb feltételeknek kéne megfelelniük a pozitív elbíráláshoz.

GAZDASÁG 2023. JANUÁR 16. 07:03

A németországi vállalatok egyre nehezebben jutnak új banki hitelekhez az emelkedő kamatlábak és a recessziótól való rettegés miatt. A jelenleg hiteltárgyalásokat folytató vállalatok 30 százaléka tapasztalta a bankok vonakodását decemberben, holott szeptemberben ez az arány csak 24,3 százalék volt. Nem volt még ilyen nehéz hitelhez jutni, amióta a felmérés ebben a formában 2017-ben elkezdődött. Erről a müncheni Ifo Gazdaságkutató Intézet számolt be egy negyedéves jelentésében.

„A bankok fokozatosan emelik a hitelkamatokat, és óvatosabban kezelik a hitelezést. Kijelenthetjük, hogy az alacsony kamatlábak ideje egy darabig lejárt”

– jelentette ki Klaus Wohlrabe, az intézet munkatársa. A bankok különösen azokat a vállalatokat veszik alaposabban szemügyre, amelyek a szolgáltató szektorban tevékenykednek. Ott a hitelt igénylő vállalatok 34,6 százaléka számolt be arról, hogy a pénzintézetek sokkal nehezebben adnak hitelt, mint korábban. Ebből a szektorból kiemelkedik a gasztronómia, hiszen a cégek több mint kétharmada (67,7) küszködik a hitelfelvétellel.

A szakemberek szerint komoly hitelválságra nem kell ugyan számítani idén, azonban ez a probléma annál nagyobb, minél kisebb az adott cég. Az Ifo intézet szakértője szerint azoknak a vállalatoknak pedig végképp súlyos gond lehet a most kialakult helyzet, amelyek rosszabbul reagálnak a gazdasági válságra és a recesszióközeli állapotra.

„Ez különösen a kisebb vállalkozásokat érinti, amelyek az elmúlt években gazdaságilag alig maradtak életben, és részben az új hitelektől függenek. Ha nem kapják meg azokat, az szintén fizetésképtelenséget jelenthet

– vélekedik Klaus Wohlrabe, megjegyezve hogy ezeknek a cégeknek még mindig a legfontosabb finanszírozási eszköz a banki hitel.

A legtöbb közgazdász szerint Németország – hasonlóan számos másik nagyobb államhoz – a recesszió felé tart és 2023-ban el is éri azt, mert az energiaválság, az anyaghiány, az emelkedő kamatok és a magas infláció együttes hatással támadja a gazdaságot.

A Világbank a világgazdasági kilátásokról szóló legfrissebb jelentésében globális recesszióra és több hullámban érkező ársokkra figyelmeztet és más kihívások mellett az energiaárakat tekinti a gazdasági válság egyik legnagyobb problémájának. Malte Kaufmann, az Alternatíva Németországért (AfD) szövetségi parlamenti képviselője és a Gazdasági Bizottság tagja szerint a szövetségi kormány reakciója katasztrófához vezethet.

„Ahelyett, hogy felelősségteljesen cselekedne a német nép érdekében, áldozatként mutatja be magát, napról napra növelve az energiaköltségeket. A német kormány hátrányos helyzetbe hozza a cégeket a nemzetközi versenyben. Ennek a politikának súlyos következményei vannak: beruházási visszaesés, deindusztrializáció és általános gazdasági recesszió”

– jelentette ki a gazdaságpolitikai szakember, aki szerint a mostani helyzet amiatt alakulhatott ki, mert leállították az atomerőműveket és a kormány erőszakosan ki akarja kényszeríteni az energiaátállást. Ehhez jönnek még az energiaszankciók, amelyek miatt Európának további, mintegy egymilliárd dollárnyi költséggel kell számolnia – mondta, majd hozzátette hogy „a kormány makacsul ideológiavezérelt, nem megoldásorientált politikája az ország legnagyobb problémája. Az energiaárak hirtelen emelkedése elkerülhető lenne. A gazdaságunknak olcsó és megbízható energiára van szüksége ipari áron. Az energiahiány elkerülhető lenne az energiaforrások diverzifikálásával, az atomenergia fokozatos kivonásának visszafordításával és a szén kivonásának azonnali leállításával”.

GAZDASÁG

Címkék:

banks, credit, economy, germany