Egyre kevésbé éri meg elektromos autóba fektetni

Egyre kevésbé éri meg elektromos autóba fektetni

A 484 mérföld megtételéhez szükséges töltés a nyilvános hálózaton 92,69 fontba kerül, ami drágább, mint egy 55 literes benzinüzemű autó megtankolása ugyanezen távolság megtételéhez, ami 83,03 font. Az ultragyors töltés használata 98,59 fontra növeli a költségeket – 15,51 fonttal több, mint egy benzines autó megtankolása, és 2,91 fonttal több, mint egy dízeles autóé.

GAZDASÁG 2023. JANUÁR 24. 07:55

Az elektromos autók töltési költségei nyolc hónap alatt közel hatvan százalékkal emelkedtek az Egyesült Királyságban, így egy hosszabb út már költségesebbnek bizonyul, mintha benzines autóval tennénk meg ugyanazt a távot. A gyorstöltő pontok közel 10 fonttal drágábbak, mintha benzinnel tankolnának, derült ki a RAC autós szervezet elemzéséből.

Az energiaárak emelkedése mellett a megugró költségek egyik fő oka az, hogy a közcélú hálózatokra 20 százalékos áfát vetnek ki, míg a háztartási energiafelhasználás esetében ez az arány 5 százalék.

Vagyis, annak aki nem tudja otthon tölteni az autója akkumulátorát, annak jócskán megugranak a üzemebentartási költségei – márpedig a britek jelentős része ebben a cipőben jár. A benzin- és dízelüzemű gépkocsikat évek múlva ki kell tiltani Nagy-Britannia útjairól, mivel a kormány 2050-re el akarja érni a nettó nulla károsanyag-kibocsátás. A kritikusok szerint azonban a nyilvános töltőpontokra kivetett adó ezt szinte lehetetlenné teszi. Vagy az adót csökkenti a kormány, vagy a célok elérését dobja a kukába – egyelőre pedig a másodikat verziót követi a kabinet.

A RAC szerint átlagosan 70,32 pennybe kerül kilowattóránként egy autó gyorstöltése, ami 58 százalékkal több mint májusban (44,55 penny) és 11 százalékkal több mint szeptemberben (63,29 penny).

Ennek eredményeképpen a 484 mérföld megtételéhez szükséges töltés a nyilvános hálózaton 92,69 fontba kerül, ami drágább, mint egy 55 literes benzinüzemű autó megtankolása ugyanezen távolság megtételéhez, ami 83,03 font. Az ultragyors töltés használata 98,59 fontra növeli a költségeket – 15,51 fonttal több, mint egy benzines autó megtankolása, és 2,91 fonttal több, mint egy dízeles autóé.

A RAC most azért aggódik, hogy a mostani árak miatt az emberek nem akarnak majd nyílvános pontokon tölteni.

„A nyilvános töltőkön értékesített villamos energia áfájának 5 százalékra csökkentése, hogy az megegyezzen azzal, amit az emberek otthon fizetnek, az egyik módja lenne az árak kordában tartásának, és megmutatná, hogy a kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy mindent megtegyen azért, hogy minél több autós váltson elektromos meghajtásra”

– vélekedik Simon Williams, az RAC munkatársa. A jelek szerint azonban nem így tesz a kormány, amelynek már számokban is mérhető következménye van.

Tavaly decemberben kiderült, hogy jelentősen visszaesett az elektromos autók iránti kereslet az országban, év végén több mint tizenkét százalékkal kevesebben vadásztak elektromos autóra a piacon, mint egy évvel korábban.

Szakemberek szerint nem csak a drasztikusan megugró energiaárak miatt figyelhető meg ez a visszaesés, hanem annak is köszönhető, hogy a kormány intézkedései sem biztatják már a vásárlókat az elektromos autó használatára. Júniusban a miniszterek eltörölték az 1500 fontos támogatást, novemberben pedig Jeremy Hunt bejelentette, hogy a tervek szerint az elektromos autók után 2025-től útdíjat kell fizetni a sofőröknek. A támogatások megvonása, az üzembentartási költségek és a plusz útdíj együttesen már elegendő okoknak tűnnek arra, hogy az emberek ne váltsanak elektromos autóra a közeljövőben.

GAZDASÁG

Címkék:

electric car, electrical failure, uk