Nem akarnak muszlimok között élni a britekhez menekült ukránok

Az egyik televíziós csatorna stábja több olyan ukrán menekültet is megszólaltatott, akik rettegnek olyan negyedekben, ahol iszlám vallásúak is élnek.

NAGYVILÁG GAZDASÁG 2023. JANUÁR 28. 16:06

Visszautasítják a támogatott szálláshelyeket különböző brit városokban az ukrán menekültek, mert nem érzik magukat biztonságban olyan negyedekben, ahol a lakosok elsősorban iszlám vallásúak. Erre világított rá Channel 4 News műsorszolgáltató egyik stábja. A műsorban az hangzik el, hogy sok ukrán nő nehezen tud beilleszkedni olyan közösségekbe, amelyek kulturálisan sokkal sokszínűbbek, mint amihez otthon, Ukrajnában hozzászokott.

Az Egyesült Királyság kormánya a Homes for Ukraine, vagyis az Otthonok Ukrajnának elnevezésű program keretében azért fizet a lakástulajdonosoknak, hogy ha van egy-két szabad szobájuk, akkor ott elszállásolják az Ukrajnából menekülőket. Az egyik ilyen lakástulajdonos mesélt a csatorna riporterének a tapasztalatairól. Elmesélte, hogy

az egyik nő, aki nála lakott, arra panaszkodott, hogy „túl sok a muszlim” a környéken.

„Eléggé megdöbbentett bennünket, hogy milyen problémásnak találta a különböző kultúrákat. Túl sok a muszlim, túl sok a különböző bőrszínű ember” – mondta a lakástulajdonos egy ukrán nőről, aki kisgyermekével együtt költözött az otthonába. Az ukrán menekült többször is megemlítette, hogy retteg és nem érzi magát biztonságban egy ilyen negyedben. A nő és a gyereke végül máshol keresett szállást.

Egy Olga nevű ukrán nő a hírcsatornának egy olyan támogató csoport találkozóját követően beszélt, amelyet azért hoztak létre, hogy az ukránok jobban megértsék Nagy-Britannia soknemzetiségű kultúráját. Azt mondta, hogy „elképesztő” volt látni ennyi különböző hátterű embert, és, hogy ő ehhez egyszerűen nem volt hozzászokva, hogy ilyen környezetben éljen. Egy másik ukrán nő, Oksana elmondta, hogy „Kijev legjobb környékéről Birmingham legrosszabb környékére” költözött, és bevallotta, hogy nagyon félt.

A riporter azt mondta Oksanának, hogy „sokan nagyon megsértődnének” azon, hogy nem érzi magát biztonságban a környéken, mire ő azt válaszolta, hogy utánanézett a rendőrség bűnügyi adatainak, amelyek iszlám terrorizmusról szóló esetekről számoltak be. A riportból kiderült, hogy Oksana is elköltözött Birminghamből egy új környékre.

Az ukrán menekültek ugyanakkor nem csak a társadalmi struktúra miatt akarnak hazamenni – vagy épp másik országba költözni. Ahogy arról nemrég a V4NA beszámolt, egyre több ukrán dönt úgy, hogy az életét kockáztatva inkább hazamegy az orvosához, mert a brit egészségügyi rendszerben nem kap időben kezelést. Volt olyan ukrán menekült például, aki Kijevből érkezett Londonba, nem sokkal ezután pedig krónikus fogfájásra panaszkodott. Orvoshoz akart fordulni, de a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) telefonos szolgálatánál sem kapott érdemi információt, majd a baleseti és sürgősségi osztályon sem látták el.

“Négy óra várakozás után az orvos még csak rám sem nézett, és azt is mondta, hogy vegyek be paracetamolt. Ez sem segített, és még mindig erős fájdalmaim voltak” – mondta az asszony

Mivel már több napja komoly fájdalmai voltak, úgy döntött, hogy kockára teszi az életét és Lengyelországon keresztül hazautazott Ukrajnába, ahol – elmondása szerint – egy napon belül ellátták. Mint kiderült, sürgősen ki kellett húznia a bölcsességfogát, mert ha még néhány napot vár, annak súlyos következményei is lehettek volna.

Az ukrán nő elmondta, hogy három másik Londonban élő személyről is tud, akik úgy döntöttek, hogy inkább visszatérnek a háború sújtotta Ukrajnába orvosi kezelésre, ahelyett, hogy megvárnák, amíg Nagy-Britannia állami egészségügyi rendszerét vehetik igénybe.

Egy másik ukrán nő, aki a skóciai Glasgow városában él – amelynek egészségügyi rendszerét a decentralizált baloldali skót kormány irányítja – szintén hazautazott orvosi kezelésre. Erről már Alex Cole-Hamilton, a skót liberális demokraták vezetője beszélt, aki a hét elején felvetette a kérdést Skócia első miniszterének. Cole-Hamilton elmondta, hogy egy 22 éves nő egy labortesztet sem tudott elvégeztetni az országban. Vérvételre várt, hogy ellenőrizzék a pajzsmirigyét és elkerüljék a felesleges gyógyszerszedést. Ezért komoly dilemmával és óriási veszélyt vállalva hazautazott Ukrajnába, hogy orvosi ellátást kapjon.

“A légiriadók, a dróncsapások és a rakétatámadások kevésbé voltak elrettentőek, mint a várakozás a skóciai NHS-nél. Ez megdöbbentő. Ezek azok a kockázatok, amelyeket az emberek egészségük érdekében vállalnak, és mindezt az alapellátáshoz való hozzáférés hiánya miatt” – szúrta oda a skót első miniszternek a politikus.

A brit egészségügyi rendszer a soha nem látott orvos-és ápolóhiány miatt szenved, erről hírügynökségünk ebben a cikkben számolt be részletesen. Olyan kevesen dolgoznak, hogy egyszerűen képtelenek ellátni a betegeket, erre pedig még egy lapáttal rátettek a szezonális betegségek és járványok, például a koronavírus-járvány is.