Elegük van az ukránoknak, inkább hazamennek

Egyre több ukrán dönt úgy, hogy az életét kockáztatva inkább hazamegy az orvosához, mert a brit egészségügyi rendszerben nem kap időben kezelést.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 15. 10:01

Újabb mélypontra zuhant a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatba (NHS) vetett bizalom. Az inews brit hírportál számos olyan esetet idézett, amikor az ukrajnai konfliktus elől menekülők egyszerűen lemondtak az orvosi ellátásról, és inkább hazamentek Ukrajnába.

A lap részletesen beszámolt az egyik menekültről, aki állítólag tavaly érkezett Kijevből, hogy Londonban telepedjen le. Egy fogfájás miatt akart orvoshoz fordulni, de az NHS telefonos szolgálatánál, majd a baleseti és sürgősségi osztályon sem kapott ellátást.

„Négy óra várakozás után az orvos még csak rám sem nézett, és azt is mondta, hogy vegyek be paracetamolt. Ez sem segített, és még mindig erős fájdalmaim voltak” – mondta az asszony a hírportálnak.

Mivel már több napja komoly fájdalmai voltak, úgy döntött, hogy kockára teszi az életét és Lengyelországon keresztül hazautazott Ukrajnába, ahol – elmondása szerint – egy napon belül ellátták. Mint kiderült, sürgősen ki kellett húznia a bölcsességfogát, mert ha még néhány napot vár, annak súlyos következményei is lehettek volna.

Az ukrán nő elmondta, hogy három másik Londonban élő személyről is tud, akik úgy döntöttek, hogy inkább visszatérnek a háború sújtotta Ukrajnába orvosi kezelésre, ahelyett, hogy megvárnák, amíg Nagy-Britannia állami egészségügyi rendszerét vehetik igénybe.

Egy másik ukrán nő, aki a skóciai Glasgow városában él – amelynek egészségügyi rendszerét a decentralizált baloldali skót kormány irányítja – szintén hazautazott orvosi kezelésre. Erről már Alex Cole-Hamilton, a skót liberális demokraták vezetője beszélt, aki a hét elején felvetette a kérdést Skócia első miniszterének. Cole-Hamilton elmondta, hogy egy 22 éves nő egy labortesztet sem tudott elvégeztetni az országban. Vérvételre várt, hogy ellenőrizzék a pajzsmirigyét és elkerüljék a felesleges gyógyszerszedést. Ezért komoly dilemmával és óriási veszélyt vállalva hazautazott Ukrajnába, hogy orvosi ellátást kapjon.

„A légiriadók, a dróncsapások és a rakétatámadások kevésbé voltak elrettentőek, mint a várakozás a skóciai NHS-nél. Ez megdöbbentő. Ezek azok a kockázatok, amelyeket az emberek egészségük érdekében vállalnak, és mindezt az alapellátáshoz való hozzáférés hiánya miatt” – szúrta oda a skót első miniszternek a politikus.

Az Egyesült Királyság kormánya tavaly márciusban jelentette be, hogy az országba érkező ukránok jogosultak ingyenesen igénybe venni az NHS egészségügyi szolgáltatásait, beleértve a háziorvosi és ápolói konzultációkat, a kórházi szolgáltatásokat és a sürgősségi ellátó központokat.

Az angliai ápolók és a mentőszolgálat munkatársai azonban a tél folyamán sorozatos sztrájkba kezdtek, mert olyan kevés az orvos és ápoló, hogy a dolgozók túlterheltek. A sztrájkok miatt britek milliói várakoznak még tovább az orvosi rendelésekre, és a mentők reakcióideje a legrosszabb, amit valaha mértek, erről a V4NA ebben a cikkben számolt be.

NAGYVILÁG

Címkék:

Great Britain, health care system, uk, ukrainian