Tüzelőt venne mindenki, de nincs elég fa a fatelepeken

Tüzelőt venne mindenki, de nincs elég fa a fatelepeken

A katonaság is besegít a favágásba Szerbiában. Akkora a kereslet a tüzelő iránt, hogy az erdészeti vállalat nem győzi a kitermelést. Az országban egyébként az is fát készít télire, aki korábban más alternatív forrással fűtött. Aleksandar Vucic szerb elnök arra figyelmeztet, hogy élelmiszerhiány is fenyeget, és nem csak Afrikában. A fatelepeken a V4NA-nak arról számoltak be, hogy a megnövekedett igényeket úgy próbálják kielégíteni, hogy amennyiben érkezik szállítmány, azt arányosan osztják szét a megrendelők között.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 19. 12:51

Közeleg a tél, aranyat ér a fa

Szerbiában a hétvégén lehullott az első hó. A hegyvidék magasabb részeit ellepte a hótakaró. Ezért is, és azért is, mert közeleg a fűtési szezon mindenki igyekszik beszerezni a tüzelőanyagot. Az emberek valósággal megrohamozták a fatelepeket, hogy fát vagy pelletet, esetleg szenet vegyenek. Ez a kapkodás azonban nem most kezdődött, hanem már tavasz óta tart. Az ukrán-orosz háború, valamint a brüsszeli szankciós politika okozta energiaválság miatt most még azok is vesznek némi fát, akik egyébként nem fával vagy szénnel melegednek.

A fatelepeken a V4NA-nak azt mondták, hogy

a megnövekedett igényeket úgy próbálják kielégíteni, hogy amennyiben érkezik szállítmány, azt arányosan osztják szét a megrendelők között, azaz a vásárolni kívánt mennyiség egy részét tudják biztosítani, a fennmaradó részt pedig csak napokkal, esetleg hetekkel később.

A megnövekedett kereslet miatt az egekbe szökött a tűzifa ára. Egy köbméter fáért Szerbiában 8-12 ezer dinárt kell fizetni, ez az összeg nagyjából 70 és 100 euró között mozog. Hírügynökségünknek az egyik vásárló azt mesélte, hogy irreálisnak tartja ezt az árat. Mint mondta, májusban még ugyanennyi fáért 6000 dinárt (50 euró) kellett fizetni, most pedig ennek dupláját kérik el a fatelepesek. Hozzátette, éppen ezért nem is vett sok fát, inkább marad a villanyfűtésnél. Abban bízik, hogy az áram ára a szeptemberi 6 és fél százalékos drágulást követően nem emelkedik tovább, és az ország folyamatosan biztosítani tudja az áramszolgáltatást a télen is.

A katonaság is besegít

Mivel nincs elegendő fa a fatelepeken, ezért a katonaság egységei is kiveszik a részüket, hogy minél több fát ki tudjanak vágni Szerbia erdős részeiből. Mint korábban a V4NA is megírta, az országban, nincs elegendő favágó, így most a fegyveres erők segítenek az erdészeti vállalatnak, hogy a megfelelő mennyiségű fát kitermeljék az erre előrelátott helyekről.

kép: Pixabay

 

A pelettel kapcsolatban még rosszabb a helyzet a balkáni államban. Az elmúlt hetekben az egekbe szökött a tüzelő ára. A kormány erre reagálva korlátozta a pellet árát. A kabinet döntése értelmében 1 tonnáért legfeljebb 38.000 dinárt (320 eurót) kérhetnek el a kereskedők, s megtiltották annak külföldre szállítását is. A döntés következtében most valóban csökkent az ár, viszont eltűnt a piacról a pellet, egyszerűen nem lehet beszerezni. Ezt mondta a szerb közmédiának az egyik raktár tulajdonosa. Mivel sem fából, sem pelletből nincs elegendő a lakosok egy része szénnel pótolná a hiányt, de azt is nehéz beszerezni.

Élelmiszerhiány is fenyeget

A következő időszak nagyon nehéz lesz. Ismételte meg a Pink Televíziónak adott interjújában korábbi kijelentését a szerb államfő. Aleksandar Vucic szerint az előttünk álló ősz és tél tele lesz problémákkal, főként pénzügyi értelemben, de egyéb más gondokkal is meg kell küzdenünk. Így például élelmiszerhiány is fenyeget – tette hozzá a köztársasági elnök.

„Nagyon nagy hiány lesz az ennivalóból, nem csak Afrikában, hanem a világ más pontjain is”

– mondta Vucic.

A szerb elnök beszámolt arról is, hogy ennek bizonyítékaként, az egyik afrikai ország 600 millió dollár értékben, egy másik pedig 400 millió dollár értékben akart a napokban élelmiszert vásárolni Szerbiától. Vucic hozzátette, egyre nagyobb a türelmetlenség mindenhol. A legtöbb országban változások jönnek, hamarosan például Olaszországban – szögezte le a szerb elnök.

„A nép egyre kevésbé tűri majd el az ukrajnai háború következményeit”

– fogalmazott Aleksandar Vucic.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

crisis, energy, serbia, winter