Szerb elnök: Az energia után az ételért indul háború

Szerb elnök: Az energia után az ételért indul háború

Az energetikai válság után az élelemért folytatott harc jön a világban. Erről beszélt az Egyesült Arab Emírségekben a szerb államfő. Aleksandar Vucic szerint az ukrán offenzívával nem ér véget a háború, sőt, egyre súlyosabb összecsapások kezdődnek, s elhúzódik a konfliktus. Ez pedig újabb drágulást hoz mindannyiunknak. Vucic egyébként azért utazott az arab országba, mert Szerbia egymilliárd dollár értékben kapott kedvezményes hitelt az emirátusoktól.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 13. 07:59

Arab segítség a szerbeknek

Az energetikai válságról és annak az országokra gyakorolt hatásairól is tárgyalt az Egyesült Arab Emírségekben a szerb államfő. Aleksandar Vucic Mohammed bin Zayed Al Nahyan elnökkel megállapodott arról, hogy az Emírségek pénzügyi támogatást nyújt a balkáni államnak. A szerbek egymilliárd dollár értékben kapnak kedvezményes hitelt az araboktól. Sinisa Mali szerb pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban elmondta: a pénzből Szerbia költségvetését erősítenék.

kép: Facebook

„Három százalékos a kamatláb. Ez ebben a pillanatban szinte elképzelhetetlennek tűnik. Ha a világpiaci trendeket nézzük, akkor általában 7, 7 és fél százalékos kamatokat számolnak fel. Ha így nézzük, akkor csak a kamatokon 40, 45 millió dollárt spórolunk meg”

– mondta az aláírást követően Mali a Pink Televíziónak.

Megjegyezte: a pénzt részben az ország korábbi tartozásainak törlesztésére fordítják, illetve energiahordozók vásárlására.

„Lehetőséget teremt arra is, hogy reagáljunk a gáz vagy más energiahordozók beszerzésekor. Esélyt ad arra, hogy csökkentsük a válság negatív hatásait ránk nézve”

– jegyezte meg a tárcavezető.

Az ételért lesz a következő harc

Aleksandar Vucic megismételte korábbi kijelentését – amelyről a V4NA is beszámolt- , szerinte a következő tél még nehezebb lesz, mint a mostani. Az egyre erősödő ukrán offenzíváról pedig azt mondta: az nem jelenti azt, hogy vége lesz a háborúnak, sokkal inkább felerősödő harcokra és az összecsapások elhúzódására számít a szerb elnök. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy minden drágább lesz, így az energiahordozók is.

Aleksandar Vucic szerint ugyanakkor a következő válságot az élelmiszerhiány okozza majd, amelyre mindenkinek fel kell készülni, de addig is az energiakrízis okozta problémákon kell úrrá lenni. Mint fogalmazott, az arab ország vezetőjével éppen ezért tárgyalt a kőolajról és a földgázról. A helyzet megoldása érdekében volt szükség a kölcsönre – tette hozzá.

kép: Facebook

A közelgő élelmiszer-válsággal kapcsolatban Vucic a horvátok példáját hozta fel. Mint mondta: a zágrábi kormány jó döntéseket hozott az árak korlátozásáról, de amint ezt megtette, étolajhiány lépett fel az Adria-parti országban. Vucic szerint mindez a kereskedők spekulációnak volt köszönhető.

„Az energiaválság után az ételért kezdődik majd háború. Készülnünk kell erre is, mindent stratégiailag kell szemlélnünk, ezért elengedhetetlen az Emírségekkel való barátság és testvériség. Most sokkal könnyebb lesz lélegeznünk, sokkal nagyobb biztonságban vagyunk így”

– emelte ki a tárgyalásokat követően Aleksandar Vucic.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

energy, gas, serbia, vucic